Britoff francoskega udejstvovanja

Aktualno-politična novica
25. 2. 2016 - 10.00
 / BritOFF

1000

Glede na poročanje časnika Le Monde se francoski komandosi že dlje časa udejstvujejo v Libiji. Prikrito operacijo je odobril predsednik Hollande, njen namen pa je omejevanje rasti Islamske države v kaotični Libiji. Slednja se po tako imenovani “humanitarni” odstavitvi Gadafija sooča z dvema med seboj nasprotujočima si vladama, medtem ko so puščavske planjave brez kontrole centralne oblasti. Kaos v državi odraža tudi opozorilo humanitarne sekcije Združenih narodov, ki svari, da bo v roku enega meseca več kot milijon libijskih bolnikov ostalo brez zdravil.

Tudi v Iraku se kaže postopno vračanje ameriške vojske in njenih podanikov. Januarja je Pentagon v Irak napotil 2028 podizvajalcev, medtem ko so ostale ameriške vladne agencije napotile dodatnih 5800. Med plačanci Pentagona je tudi osebje zloglasnega privatnega varnostnega podjetja Blackwater, trenutno imenovanega Academi. Analisti situacijo enačijo s Pandorino skrinjico, kjer varnostna vprašanja postajajo domena privatnih podjetij. V istem času se je ameriško vojaško osebje v Iraku okrepilo le za tisoč duš, s 2300 na 3700.

Kitajska oblast je izrazila nejevoljo nad morebitno nastanitvijo ameriškega protibalističnega sistema THAAD v Južni Koreji kot odgovor na zadnji raketni test Severne Koreje. Južna Koreja sicer že poseduje najnovejši obrambni sistem PATRIOT - THAAD je le malenkostna izboljšava obrambnih kapacitet. Srčika spora leži v radarjih sistema THAAD, ki bodo poleg iskanja severnokorejskih izstrelkov podajali uvid tudi v premike kitajskih sil v regiji.

Glede na anketo ameriškega centra PEW več kot polovica vprašanih svobodni internet dojema kot temeljno človeško pravico. V 20-ih izmed 38-ih raziskanih držav je več kot 80 odstotkov ljudi zagovornikov odprtega dostopa brez državne cenzure. Podatki prav tako kažejo korelacijo med obsegom uporabe interneta in zagovarjanjem internetne svobode. Številčnejša kot je v državi uporaba interneta, bolj postajata njegova svoboda in nevtralnost pomembni. Posledično se pričakuje, da bodo prihodnji pozivi za odprt in dostopen internet le še glasnejši.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.