BritOFF G4S

Aktualno-politična novica
21. 5. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9.00

Začenjamo v Maleziji, kjer je vlada po pritisku mednarodne javnosti napovedala, da namerava v prihodnosti reševati rohingyamske migrante, ki obtičijo na morju, in jim na svojem ozemlju nuditi začasno nastanitev. Odločitev je bila sprejeta po dogovoru z indonezijskim zunanjim ministrom, Indonezija pa je tako kot Malezija do sedaj migrantske ladje zavračala z naperjenim orožjem.

Nadaljujemo v Siriji. Pripadniki Islamske države naj bi popolnoma zavzeli zgodovinsko mesto Palmira v osredju države. Pod nadzorom vladnih sil ostajata le še zapor vzhodno in štab vojaške obveščevalne službe zahodno od mesta.

Medtem je koalicija sil proti Islamski državi pod vodstvom ZDA izvedla več letalskih napadov na iraško mesto Ramadi, ki ga je v tem tednu zavzela skrajna islamistična tvorba. Na protinapad se v mestu bližnji vojaški bazi Habbaniya ob podpori šiitskih enot pripravljajo tudi iraške vladne sile. Zavzetje Ramadija za uradne iraške oblasti predstavlja eno večjih izgub v tem letu.

10.00

Četrtkovo novičarsko budnico kot običajno zaključujemo v grešnih kozlih. Tema, na katero ciljamo tokrat, je nežno ravnanje, po katerem slovijo miline polni uslužbenci britanske G4S. Kratica predstavlja, kar zadeva profit, na globalni ravni največjo privatno varnostno službo, sedež pa ima v Crawleyju v Zahodnem Sussexu. Podjetje z več kot šesto dvajset tisoč zaposlenimi je pogosto deležno zakrivljenih pogledov človekoljubov z vseh strani neba. Gre namreč za zelo dejavno ustanovo - pohvali se lahko tudi s sodelovanjem v Guantanamu.

Uslužbenci varnostne agencije so jo svojim zaprtim tokrat zagodli v Rainsbrooku - centru za mladoletne prestopnike v britanski grofiji Warwickshire, ki je bil ustanovljen leta 1999 in ima kapacitete za sedeminosemdeset nemoralnežev, starih med dvanajst in osemnajst let. Pazniki so bili med svojim delom namreč pogosto zadrogirani - k dosegi višjih stanj pa so z njihovo pomočjo bodisi z zaželenimi drogami bodisi z malo manj zaželenimi batinami in raznovrstnimi metodami prekinitve dostopa do zraka dostopali tudi priprti. Če ste spadali med slednje, ste imeli posebno smolo, če slučajno niste bili beli.

Prihajalo je tudi do tega, da je upravna instanca nadvladala zdravniško vednost. Primer je zapornik, ki po izrazu pazniške miline petnajst ur ni prejel zdravstvene oskrbe kljub temu, da je imel očitno počene kosti. Eden od višjih upravnikov je zdravniško mnenje namreč opredelil kot neustrezno.

Za informacije o poteku dogajanja znotraj centra se lahko zahvalimo nenapovedani inšpekciji vladne organizacije Ofsted oziroma v originalu Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills. Ta je razmere v centru, kot je iz povedanega pričakovano, ocenila za nevzdržne. Howardova liga za kazensko reformo pa je pozvala k zaprtju centra. Kot zanimivost: svetovno gledano gre v primeru Howardove lige za prvo organizacijo, ki teži h kazenskim reformam. Službo je zaradi neustreznega ravnanja izgubilo vsaj šest zaposlenih - ustanova pa zaenkrat še deluje.

Da je stanje v zaporu totalno zanič in nezaslišano -  in dragi poslušalec, naprošamo te, da si namesto nas sam našteješ še vse ostale izraze, ki izkazujejo ogorčenost in neizmerno moralno višino -, so se strinjali tudi v samem podjetju G4S. Direktor dela za storitve v zvezi z otroki je namreč z besedami, ki ste si jih ravnokar zamislili, izražal razočaranje nad tem, da Rainsbrook prvič v šestnajstih letih ni dosegel odlične ocene.

No ja. Razen mogoče, ko je leta 2004 stokilska gorila s pazniškim nazivom v družbi dveh kolegov skrčila petnajstletnega Garetha Myatta, ker ta ni očistil toasterja. Dave Beadnall, kot je pazniku ime, je tri leta kasneje postal vodja za varnost, zdravje in okolje v okviru istega dela podjetja - storitve v zvezi z otroki. Tega je že takrat vodil prav tako moralno čisti in nadvse vzvišeni Paul Cook.

No ja. Morda gre - če spregledamo čudno prakso napredovanj - za osamljen primer takšnega nasilja. No, ne. Smrti je sledila raziskava Guardiana, ki je pokazala, da nasilno obvladovanje jetnikov ni bilo redko. G4S in podjetje Serco sta na koncu izgubila štirinajstkrat po sto tisoč funtov, ki sta jih nadvse dobrohotno namenili svojim bivšim najemnikom. Štirinajst naj bi jih bilo namreč nezadovoljnih s strežbo.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness