Britoff gladovne stavke migrantov v Vučjaku

Aktualno-politična novica
Gladovna stavka migrantov v Vučjaku
28. 9. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Reportaža s severa Bosne in Hercegovine, kjer EU ustvarja žep na balkanski migrantski poti
 / 17. 7. 2019
Migranti v migrantskem centru v Vučjaku v Bosni so začeli gladovno stavkati. V Vučjak so bili prisilno premeščeni iz bližnjega mesta Bihač, da bi ga razbremenili visokega števila migrnatov. V centru so migranti prisiljeni živeti v bivalnih zabojnikih brez pitne vode in ostalih nujnih potrebščin ter v slabih higienskih razmerah. Do nedavnega je kot ena redkih skupin v Vučjaku migrantom pomoč zagotavljala skupina zdravnikov. A pred kratkim so jim oblasti prepovedale delovanje in jim odvzele dokumente, za povračilo katerih so morali plačati globo. Oblasti so svoje ravnanje sprva opravičevale s tem, da bi se morali zdravniki povezati z uradno registrirano nevladno organizacijo za opravljanje dela, ko pa je ta argument padel, saj so zdravniki dejansko delovali v dogovoru z Rdečim križem, pa so kot razlog navedle nezadostno nudenje podpore s strani zdravnikov. Kljub temu oblasti same niso ponudile alternativne pomoči migrantom, ki so sedaj ostali brez možnosti zdravstvene oskrbe.

kasmir
Ukinitev avtonomije indijske zvezne države Džamu In Kašmir
 / 9. 8. 2019
V Kašmirju je policija zaostrila omejitve gibanja. Po ulicah so policijska vozila z zvočniki obveščala prebivalstvo o omejitvah gibanja, z bodečo žico preprečila dostop do glavnega trgovskega centra v največjem mestu Kašmirja in Džamuja Šrinagarju ter mobilizirala dodatne policiste za preprečevanje morebitnih protestov. V petek je namreč pakistanski premier Imran Khan na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov v govoru napovedal, da bo v Kašmirju prišlo do prelivanja krvi, ko bo Indija dvignila restriktivne ukrepe, ki kašmirsko in džamujsko prebivalstvo omejujejo, vse odkar je Indija regiji odvzela avtonomijo. Še isti večer so se prebivalci omenjene regije podali na ulice, izražali podporo Khanu in zahtevali neodvisnost Kašmirja. Kljub temu da je v času od odvzema avtonomije Indija omejitve gibanja nekoliko sprostila, te še vedno obstajajo, prav tako ostajajo prekinjene telefonske in internetne povezave.

Medtem ko Brazilija le obotavljivo in počasi brzda svoje požare, pa se je Rusija namenila postati zgled protipožarne varnosti. Premier Dmitrij Medvedjev je namreč podpisal zakon, ki prepoveduje kajenje ter uporabo sveč ali žarov na balkonih. Takšen ukrep naj bi predvsem zamejil število požarov, katerih 60 % naj bi jih po besedah ministrstva povzročila prav malomarnost pri kajenju. Predvidena kazen za kršilce bo znašala v vrednosti med 40 in 70 evri. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v Rusiji sicer kadi 40 % prebivalstva.

Google
Financiranje akademikov in think tankov v EU
 / 16. 4. 2018

Pogodbeni delavci velikana Google iz Pittsburgha so izglasovali ustanovitev sindikata. Googlovi podizvajalci, zaposleni pri podjetju HCL America, so že dalj časa zahtevali boljše delovne pogoje in višje plačilo, saj je slednje občutno manjše od tistega, ki ga prejmejo njihovi sodelavci, ki delajo neposredno za Google. Novoustanovljeni sindikat, imenovan Pittsburško združenje tehnoloških delavcev, se je tudi priključil večjemu sindikatu Združenih jeklarskih delavcev iz Indiane. Podjetje HCL America je poskušalo preprečiti ustanovitev sindikata. V javnost je pricurljala elektronska pošta, ki so jo pošiljali zaposlenim, v kateri so jih prepričevali, da je sindikalno organiziranje slaba ideja. Zaposleni pri HCL America so del ogromne nevidne Googlove delovne sile. Ta po ocenah šteje med 115 in 135 tisoč ljudi. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.