Britoff google-spletk

Aktualno-politična novica
nadzor
9. 6. 2016 - 10.00
 / BritOFF

0805

V tople vode Mediteranskega morja je pred Natovim vrhom v Varšavi prispela še ena ameriška letalonosilka, tokrat USS Eisenhower. Razlog za napotitev je varovanje ameriških nacionalnih interesov in boj proti izmuzljivemu sovragu terorizma, ki ga čezlužniki preganjajo po celotnem globusu že skoraj dve desetletji. Različni analitiki interpretirajo ameriške vojaške premike kot militarizacijo evropskega kontinenta, uperjeno zoper stare blokovske sovražnike. Med drugim so se namreč pred tremi dnevi na Poljskem začele največje Natove vaje po koncu hladne vojne, v katerih sodeluje več kot 31.000 vojakov iz 24 držav.

Četudi se na eni strani poskuša graditi protirusko fronto na evropskih tleh, se odvijajo premiki tudi v drugi smeri. Francoski senat je z obsežno večino glasoval za postopno opustitev ekonomskih sankcij proti Ruski federaciji. Razlogi za miselni zasuk so neučinkovitost sankcij in negativne posledice za ekonomijo na obeh straneh. Odločitev francoskega senata pa ni zaobvezujoča, saj se protiruske sankcije upravljajo iz Bruslja. Tudi na vseevropski ravni se sicer čuti vedno glasnejša negodovanja članic, ki izražajo nasprotovanje avtomatičnemu podaljšanju sankcij 31. julija.

Žvižgač iz Združenih narodov Anders Kompass, ki je razkril zlorabe otrok francoskih mirovniških sil v Centralni afriški republiki, je napovedal svoj odstop. Razlog je dejstvo, da odgovorne službe Združenih narodov njegovih razkritij še vedno niso temeljito raziskale. Francoske sile so bile v Centralno afriško republiko, bivšo francosko kolonijo, napotene decembra 2013 zaradi izobčenja predsednika in zasedbe prestolnice s strani uporniške skupine Seleka.

 

1005

Poročilo projekta za transparentnost medmrežnega giganta Google razkriva njegovo širitev vez znotraj političnega in birokratskega ustroja Evropske unije. Gre za prakso vrtljivih vrat (angleško revolving door), pri kateri nekdanji javni uslužbenci sprejemajo mesta znotraj korporatističnih lobističnih ekip; ali v nasprotni smeri nekdanji delojemalci korporacij zasedajo mesta v politični in birokratski strukturi državnega in naddržavnega aparata - večinoma v regulaciji gospodarskega področja, kjer so že predhodno delali v korist svojih korporacij.

Natančneje poročilo analizira zadnje desetletje razmerja med Googlovimi kadrovskimi pridobitvami v relaciji do Evropske unije. Izpostavlja se 80 primerov - 65-krat je Google v svoje lobistične vrste povabil bivše uslužbence Unije, medtem ko je 15 bivših Googlovih zaposlenih prejelo položaje v bruseljski birokraciji. Med drugim se izpostavlja Britanko Joanno Shields, ki je po karieri pri Googlu postala vodja direktorata za internetno varnost v Britaniji. Drugo vidnejše ime je sam Eric Schmidt, ki poleg upravljanja Googla svetuje britanskemu premierju znotraj ekonomskega sveta. Googlovim nameram po večji politični moči znotraj EU botruje tudi pohitreno “politično kadrovanje”, ki se je odvilo po začetku protimonopolnih preiskav zoper Google leta 2011.

Googlovo udejstvovanje na evropskem kontinentu pa je po obsegu le delček Googlovih vezi do Washingtona - med letoma 2009 in 2015 so Googlovi deležniki 427-krat obiskali Belo hišo. Ob koncu pa pričujoče navedbe odstirajo žalostno usodo velikopoteznega evropskega projekta. Namesto ideala povezanega starega kontinenta se giblje v smeri čezlužnega političnega razvrata.

Za konec še nadaljevanje pred dvema tednoma omenjene zgodbe o hotenjih ameriških republikancev, natančneje evangeličanskega talibana Teda Cruza. Ameriška administracija je leta 2014 napovedala, da bo trgovinski urad prenehal s sodelovanjem z ICANN, mednarodno nevladno organizacijo za dodeljevanje imen in uveljavljanje skupnih protokolov na internetu. Namesto ameriške hegemonije znotraj ICANN naj bi bila organizacija po novem vodena s strani več kot 160 držav članic. Ted taliban Cruz je v senat podal zakonodajni predlog, ki bi Obamove namere preprečil in ameriško sodelovanje z ICANN vezal na voljo ameriškega kongresa. Pomenljiv zakon pa seveda nosi patriotsko ime - Zakon za varovanje svobode interneta.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.