Britoff goreče cestninske postaje

Aktualno-politična novica
31. 3. 2018 - 17.00
 / BritOFF

Ciprski parlament je izglasoval spremembo kazenskega zakonika. Po novem bo ženskam dovoljen splav v prvih 12 tednih nosečnosti, v primeru posilstva ali incesta pa v prvih 19 tednih nosečnosti. Pred izglasovanimi spremembami je bil splav mogoč le v izrednih primerih, predvsem v primeru če je bilo zaradi nosečnosti ogroženo zdravje ženske. Na Cipru menijo, da je to prvi korak k popolni dekriminalizaciji splava. Spremembam kazenskega zakona je najbolj nasprotovala pravoslavna cerkev, v tem mesecu pa so se pred ciprskim parlamentom zbrali tudi protestniki, ki so nasprotovali dekriminalizaicji splava.

V mestu Kukës na severu Albanije je prišlo do spopada med protestniki in policijo. Povod za protest je bila odločitev, da na avtocesti, ki povezuje Albanijo in Kosovo, zvišajo cestnine. Med protestom je bila zažgana tudi cestninska postaja, protestniki pa so gasilcem onemogočili gašenje požara.

V Sacramentu se je nekaj 100 protestnikov odpravilo na ulice, kjer so zahtevali pravico v primeru uboja neoboroženega temnopoltega moškega pred dvema tednoma. Neodvisna obdukcija je namreč pokazala, da sta ameriška policista 22-letnega Stephona Clarka na dvorišču hiše njegovih starih staršev šestkrat ustrelila v hrbet, enkrat v nogo in enkrat v bok. Policija je pred tem zatrjevala, da sta se policista pred Clarkom branila in da sta vse naboje izstrelila v Clarkov trebuh. Policista sta se 18. marca odzvala na prijavo vloma, telefon v Clarkovih rokah pa sta zamenjala za orožje. Družina napoveduje tožbo, v Sacramentu pa so že napovedani novi protesti.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.