Britoff grève

Aktualno-politična novica
8. 12. 2019 - 12.42
 / BritOFF

Francoski premier Édouard Philippe je napovedal, da vlada ne bo odstopila od predlagane reforme pokojninskega sistema, obljubil pa je, da bodo spremembe uvedene postopoma. Vlada bo podrobnejši načrt predstavila v sredo. Vodja največje sindikalne centrale CGT, Philippe Martinez, je povedal, da sindikati ne nameravajo popustiti in da se bodo stavke nadaljevale, dokler vlada ne opusti svojih reformnih načrtov. Sindikati so podaljšali napovedane stavke, za torek pa napovedali nove množične proteste. V četrtek je bilo na ulicah več kot 800 tisoč ljudi. Javni transport v Franciji je tudi danes ohromljen. Na omrežju pariškega metroja vozita le dve progi, na katerih vozijo vlaki, ki ne potrebujejo strojevodje. Prav tako stoji več kot 80 odstotkov hitrih vlakov. Zaprti ostajo tudi številni muzeji in pariška opera.

V Hongkongu mineva pol leta od začetka protestov, ki jih je sprožil zakon izročanju osumljencev kaznivih dejanj in obsojenih oseb med Hongkongom in Kitajsko ter Tajvanom. Na ulicah se je na novih protivladnih protestih danes po besedah organizatorjev protestov zbralo več sto tisoč ljudi. Gre za najbolj množičen protest v zadnjih tednih, saj so oblasti prvič od sredine avgusta izdale dovolenje za pohod čez glavni otok Hongkonga. Policija v zadnjih tednih ni izdajala dovoljenj za demonstracije, zato so se teh udeleževali le najbolj zagreti nasprotniki tesnih odnosov hongkonške vlade s Pekingom, spopadi s policijo in nasilje pa so postali bolj pogosti. Protesti so v pol leta iz nasprotovanja proti zakonu o izročanju prerasli v širše gibanje, ki od oblasti zahteva izpolnitev petih zahtev, od katerih je bila izpolnjena le prva, to je umik spornega zakona. Poleg tega protestniki zahtevajo še, da vlada umakne opis protestov kot “nemirov”, pomilostitev protestnikov, ki so bili aretirani, ustanovitev posebne skupine, ki bi preiskala upravičenost uporabe sile na strani policije ter odstop voditeljice hongkonške voditeljice Carrie Lam in razpis novih volitev s splošno volilno pravico.

Združeno kraljestvo je najnovejša žrtev ruskega vmešavanja v volitve zahodnih demokracij. Vsaj tako menijo neimenovani strokovnjaki britanskih obveščevalnih služb, ki bodo preiskovali, kaj je izvor dokumentov, ki dokazujejo, da se je aktualna vlada Borisa Johnsona z Združenimi državami Amerike pogajala o vstopu ameriških podjetji v za zdaj še državni del britanskega zdravstvenega sistema NHS. Dokumenti postavljajo na laž premierja Boris Johnsona, ki je v javnosti večkrat zanikal, da bi bil NHS del pogajanj o novem prostotrgovinskem sporazumu, ki ga namerava London skleniti z ZDA po izstopu iz Evropske unije. Tajni dokumenti so bili objavljeni na spletni strani socialnega omrežja Reddit konec oktobra in ostali dva tedna precej neopaženi, dokler nanje ni opozoril voditelj laburistične stranke Jeremy Corbyn. Upravitelji strani Reddit so v petek zvečer povedali, da sumijo, da je uporabnik, ki je prvi objavil dokumente, povezan z ruskimi tajnimi službami. Ali je ruska zarota spet poskrbela, da so na dan prišle informacije, ki naj bi ostale večini očem skrite, bodo sedaj preiskovali tudi britanski obveščevalci. Združeno kraljestvo sicer čez štiri dni čakajo parlamentarne volitve.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness