Britoff "humanitarcev"

Aktualno-politična novica
12. 5. 2016 - 10.16
 / BritOFF

1000

Floridski sosedski stražar George Zimmerman, ki je leta 2012 umoril najstnika Trayvona Martina, je na dražbo ponudil uporabljeno pištolo. Po dvoumni oprostitvi na sojenju leta 2013 mu je sodna oblast pred kratkim vrnila zaseženo pištolo. Zimmerman je orožje na dražbi označil z latinskim tagom - Si Vis Pace Para Bellum - Če želiš mir, se pripravi na vojno. Obenem je obljubil, da bo del denarja od dražbe namenil  organizacijam, ki nasprotujejo gibanju Black lives matter.

V brazilskem senatu se odvija maratonska debata o začetku ustavne obtožbe zoper predsednico Dilmo Rousseff zaradi napačnega izplačevanja socialnih programov. Rousseff je izplačevanje nalagala bankam, vendar so državna sredstva do bank prihajala prepočasi, torej so bile banke primorane v kreditiranje. Govori se tudi o namerni odločitvi vladne strani, da je z omenjenim postopkom prikrivala dejanski obseg javnega primanjkljaja. Izplačani zneski so leta 2013 dosegli 10 milijard in leta 2014 15 milijard dolarjev. Ko je računsko sodišče vladi dotične mahinacije prepovedalo, je vladna stran pričela s pohitrenim poplačevanjem obveznosti do bank. Problem pa se glede na danosti brazilske politike ni končal, temveč se je pričela bitka za nadaljevanje predsedniškega mandata Dilme Rousseff. Zanekrat se je več kot polovica senatorjev izrekla v prid obtožbi predsednice, sledil pa bo večmesečni sodni postopek.

Kenija je napovedala zaprtje begunskega taborišča Dadaab ustanovljenega leta 1991, ki je s 300.000 prebivalci verjetno največje begunsko pribežališče na svetu. V taborišču so večinoma nastanjeni begunci iz Somalije, ob morebitnem zaprtju pa pričakujejo destabilizacijo situacije v regiji. Zaprtju nasprotujejo tudi mednarodne humanitarne organizacije, saj se bo veliko deportirancev znašlo pred nevarnostjo pregona v domačih državah. Kenijske oblasti svojo odločitev utemeljujejo z nacionalno varnostjo, saj naj bi bilo taborišče Dadaab varen pristan za skrajneže islamistične skupina Al-Shabaab. Slednja se sicer večinsko udejstvuje v rodni Somaliji, vendar smo bili zadnja leta priča večim napadom znotraj kenijskega ozemlja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness