Britoff imunitet

Oddaja
15. 3. 2016 - 8.00
 / BritOFF

0805

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal delni umik vojaških enot iz Sirije. Po mnenju Putina so bile naloge operacije v popolnosti izpolnjene in se zdaj lahko sprte strani posvetijo mirovnim pregovorom v Ženevi.

Evropska unija je ustavila vsakršno direktno finančno pomoč za burundijsko vlado. EU obtožuje vlado predsednika Pierra Nkurunzize grobih kršitev človekovih pravic v valu nasilja po volitvah, na katerih je le-ta dobil svoj tretji mandat in se s tem pridružil druščini aktualnih afriških vladarjev, ki so si prikrojili ustavo z namenom podaljšanja oblasti.

Po masovnih demonstracijah v Parizu in ostalih večjih mestih je francoski premier Manuel Valls javnosti predstavil nekoliko olepšano različico neoliberalističnih reform na področju dela, s katerimi želi utišati tako sindikalne in študentske zahteve kakor tudi nadležne levičarske glasove iz lastne stranke.

1005

Ekvadorske oblasti ostro zavračajo poročilo ameriškega zunanjega ministrstva o prometu z mamili, ki Ekvador označuje kot pomembno tranzitno državo. Poročilo navaja, da mehiški karteli omenjeno južnoameriško državo pogosto uporabljajo za prevoz denarja in kokaina s privatnimi letali. Ekvador je sicer samo v prejšnjem letu zasegel rekordnih 80 ton mamil.

Premier Papue Nove Gvineje Peter O’Neill se s pomočjo sodišč še naprej uspešno izogiba aretaciji, h kateri je pozval direktor tamkajšnjega protikorupcijskega urada Matthew Damaru že leta 2014. Obtožbe O’Neilla bremenijo lastnoročne odobritve nezakonitega plačila v višini 30-ih milijonov dolarjev na račun  odvetnika Paula Parake, ki je bil sam obtožen 32-ih kaznivih dejanj v zvezi s korupcijo.

Z izogibanjem zakonu bo imel nekaj več težav bivši brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki ga tožilci zvezne države Sao Paulo obtožujejo pranja denarja, saj naj bi utajil svojo luksuzno vilo. Lula bi lahko potencialno sprejel mesto v kabinetu predsednice Dilme Rousseff in si s tem zagotovil imuniteto, ki bi ga zaščitila pred tožilstvom, a ne pred vrhovnim sodiščem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.