Britoff iskanja staršev

Aktualno-politična novica
Migrantski otroci
4. 8. 2018 - 15.00
 / BritOFF

Sodnik okrožnega sodišča v Kaliforniji Dana Sabraw je razsodil, da je za iskanje staršev migrantskih otrok, ki so bili ločeno zaprti v posebnih migrantskih centrih, odgovorna vlada, ki mora v ta namen imenovati osebo, ki bo nadzorovala postopek. Sabraw je pred časom razsodil, da mora vlada priprte otroke zopet združiti z njihovimi družinami do 26. julija, a jih je do danes združila okrog 1900 od 2500. Tokratna razsodba sodnika razrešuje proces, ki ga je sprožil tožnik Trumpove administracije, meneč, da bi za združevanje družin moral poskrbeti Ameriški sindikat za državljanske svoboščine in ostale neprofitne organizacije, ne pa vlada.

V ločenem procesu je okrožno sodišče v Washingtonu D. C. razsodilo, da mora ameriška vlada ponovno začeti s programom Odložena akcija za prihode otrok oziroma DACA, ki je bil sprejet v času Obamove administracije leta 2012 in pred deportacijo ščiti tiste migrante, ki so v Združene države prispeli, ko so bili otroci. Teh je okrog 800.000. Administracija ima možnost pritožbe na razsodbo do 23. avgusta.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dal zamrzniti premoženje dveh ameriških sekretarjev za pravosodje in za notranje zadeve v Turčiji. Ukrep prihaja kot odgovor na sankcije, ki jih je ameriška vlada uvedla proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve zaradi priprtja ameriškega pastorja Andrewa Craiga Brunsona. Ta je bil decembra 2016 priprt zaradi domnevnega vohunjenja in sodelovanja s terorističnimi skupinami, tako Gulenovo kot kurdsko PKK, grozi pa mu 35 let zaporne kazni. Turške sankcije prihajajo dan po srečanju ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea s turškim kolegom Mevlutom Cavusoglujem.

Etiopski premier Abiy Ahmed je vzpostavil svet za svetovanje pri privatizaciji državnih podjetij, ki zavzemajo vse od hotelov do gojenja sladkorja in pridelovalnic cementa. Načrtovani privatizaciji bodo predvidoma izvzeta zgolj podjetja za logistiko, letališča, telekomunikacije in energijo. Prav tako zaenkrat še ni znana usoda strogo reguliranega finančnega sektorja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness