Britoff izbrisanih

Aktualno-politična novica
31. 8. 2019 - 12.12
 / BritOFF

Indijska provinca Assam je objavila prečiščen nacionalni register državljanov, s katerega je izpuščenih skoraj dva milijona oseb. Velika večina potencialnih izbrisanih je muslimanov. Sestavljanje novega registra državljanov sicer poteka že več let, razlog pa je imigracija iz sosednjega Bangladeša. Vsi prebivalci Assama so bili pozvani, da predložijo svoje osebne dokumente, ki dokazujejo bivanje v Indiji pred letom 1971, ko je med vojno, v kateri se je Bangladeš odcepil od Pakistana, v Indijo pribežalo več milijonov ljudi. To je storilo 33 milijonov oseb, a na prvem izvodu registra prebivalcev se je lani znašlo le 29 milijonov imen. Popravljeni seznam, izdan danes, vsebuje 31,1 milijona oseb. Kritiki sestavljanja registra, ki uživa močno podporo vladajoče stranke BJP premierja Narendre Modija, menijo, da želijo oblasti deportirati prebivalce iz muslimanske manjšine. Nekdanji notranji minister, tesen Modijev sodelavec in trenutni predsednik BJP, ki vlada tudi v Assamu, Amit Shah, je obljubil, da bo izkoreninil ilegalne priseljence, ki jih je poimenoval “termiti”. Tisti, ki se kljub temu, da so predložili dokumente, niso znašli na registru državljanov, imajo sedaj možnost, da se pritožijo na sodišče, a si bodo morali pri tem sodne stroške kriti sami, kar je za številne previsoka ovira.

Argentinska vlada je napovedala reorganizacijo izplačil svojega državnega dolga, ki znaša približno 90 milijard evrov. Država je predložila izplačilo dobrih šest milijard evrov kratkoročnih obveznic na lokalnem trgu. Prednost imajo tuji investitorji, katerih obveznice Argentina izplačuje v ameriških dolarjih. Ker je vrednost argentinskega pesa močno padla v primerjavi z dolarjem, se je dolžniško breme močno povečalo. Vlada je povedala tudi, da želi zakasnitev poplačila 40 milijard evrov mednarodnemu denarnemu skladu. Ta je imel glede Argentine včeraj sestanek izvršnih direktorjev, a odločitve o Argentini ni sprejel. Da bi poplačala dolgove, je Argentina poskušala izdati za 27 milijard evrov novih obveznic, a zanje ni našla kupcev. Zaradi padajočega tečaja pesa je v težavah tudi argentinski bančni sektor. Centralna banka je zato uvedla omejitve za izplačila dobičkov v finančnih institucijah, s čimer želijo preprečiti pomanjkanje denarja v bankah. Centralna banka je poleg tega porabila slabo milijardo evrov svojih rezerv, da bi z nakupi na mednarodnih finančnih trgih podprla tečaj pesa.

Sindikat prometnih pilotov je napovedal serijo stavk pilotov Adrie Airways, saj se po njihovem mnenju družba ne odziva na pozive k aktivnemu pogajanju o novi kolektivni pogodbi. Ta poteče že jutri. Prva stavka je napovedana za prihodnjo nedeljo in naj bi trajala tri dni. Naslednja je napovedana za 18. septembra in bo prav tako trajala tri dni, če tudi takrat pogajanja ne bodo uspešna, pa naj bi tretja stavka potekala od 30. septembra do 2. oktobra.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness