Britoff izlivanja radioaktivnega materiala

Aktualno-politična novica
8. 4. 2015 - 7.00
 / BritOFF

ob 7.05

Palestinski hekerji so vdrli na več izraelskih spletnih strani in njihovo vsebino zamenjali s slikami muslimanskih svetih krajev. Skupina, ki se imenuje Anonymous, že nekaj let zaporedoma 7. aprila izvede tovrstno internetno aktivistično akcijo, ki jo imenujejo OpIzrael. Po poročanju naj bi letos napadli zgolj spletne strani glasbenikov in neprofitnih organizacij. V preteklosti je skupina že poskušala vdreti na nekatere vladne spletne strani, a je pri tem bila zgolj delno uspešna.

V Indiji zaradi obilnih padavin poročajo o samomorih več kmetov. Obilen in za trenutni letni čas neobičajen dež je namreč uničil več tisoč hektarjev njihovih posevkov v severnem delu Indije. Indijska državna meteorološka služba je že sporočila, da je bil pretekli mesec najbolj vlažen v zadnjem stoletju. Samomori indijskih kmetov niso redkost, sploh v primeru slabih letin. Indijske kmetovalce sicer poleg uničenih posevkov skrbijo tudi napovedane zemljiške reforme predsednika Narén-draja Modija.

Na vzhodni obali Severne Amerike so v vzorcih morske vode prvič izmerili prisotnost radioaktivnih snovi. V vzorcih, ki so jih sicer vzeli sredi februarja, so izmerili prisotnost dveh izotopov cezija, in sicer cezij 134 in 137. Raziskave je v celoti financirala organizacija The Woods Hole Oceanographic Institute. Več v britoffu ob 8.00.

ob 8.05

 

Na vzhodni obali Severne Amerike so v vzorcih morske vode prvič izmerili prisotnost radioaktivnih snovi. V vzorcih, ki so jih sicer vzeli sredi februarja, so izmerili prisotnost cezija 134 in 137. Raziskave je v celoti financirala organizacija The Woods Hole Oceanographic Institute. Organizacija za namen raziskovanja prisotnosti radioaktivnega sevanja v Tihem oceanu neodvisno zbira in analizira vzorce oceanske vode. Domnevno naj bi zadnji vzorec prihajal iz japonske jedrske elektrarne Fukušima, ki jo je pred dvema letoma prizadel cunami.

Gre za prvi primer zaznane radioaktivnosti v severnoameriških priobalnih vodah po fukušimski katastrofi. Na Japonskem namreč po ustavitvi jedrske elektrarne podjetje TEPCO, ki upravlja elektrarno, še vedno nima popolnega nadzora nad uničenimi reaktorji. V elektrarni se še vedno dogajajo nekontrolirani izlivi radioaktivih snovi v morje; letošnje prvo takšno uhajanje so zabeležili prav sredi februarja. Takrat so bile po podatkih japonskih znanstvenikov v okolici Fukušime vrednosti dovoljenega radioaktivnega sevanja presežene za 70-krat.

TEPCO kljub temu še vedno ni odpravil težav s sanacijo problematične jedrske elektrarne. Prej nasprotno, samo v prejšnjem mesecu je po uradnih podatkih podjetja v morje znova  izteklo še dodatnih 750 ton radioaktivne vode. Večinoma iztekajo velike količine deževnice, ki se nabira okoli uničenih reaktorjev in jo morajo zato izpuščati v morje. Kakšna je bila in bo posledica tega izliva, pa bodo najverjetneje razjasnile prihodnje analize organizacije The Woods Hole Oceanographic Institute.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness