Britoff izposoje orožja

Aktualno-politična novica
14. 1. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je s svojim podpisom pod zakon tudi uradno prepovedal istospolne poroke. Prepovedano bo tudi javno izkazovanje istospolne ljubezni in včlanjevanje v kakršnekoli organizacije, ki bi utegnie promovirati človekove pravice, s poudarkom, da so tudi geji ljudje. Ogorčenje mednarodnih nevladnih organizacij je veliko in pričakovano, sploh ob predsednikovi utemeljitvi, da se 90% prebivalcev njegove države ne strinja z istospolnimi odnosi in da je zato naloga države, da jih prepove. Odličen recept za pravice ostalih manjšin.

 

Tudi heteroseksualne odnose spremljajo marsikatere težave. Žena francoskega predsednika Francoisa Hollanda, Valerie Trierweiler, je že drugi dan hospitalizirana zaradi hude depresije, potem ko so se v medijih pojavili namigi, da jo mož vara s slavno igralko Julie Gayet. Hollande navedb medijev ni zanikal, je pa protestiral proti vdoru v zasebnost.

 

Razjezil pa se je tudi italijanski državljan, ki je v Dublinu z več vbodi v glavo in prsa ubil svojega najemodajalca. Jedro spora je bila poteza pri igri šaha, Italijan pa je svojo krivdo za umor že priznal.

 

OSMA

 

Ruandski predsednik Paul Kagame je svoje prebivalce zlovešče posvaril, da nihče, ki bo izdal domovino, ne bo dobro odnesel in da za izdajo obstajajo posledice. Svarilo je prišlo manj kot dva tedna po umoru vodje opozicije in bivšega predsednikovega kolega Patricka Karegeya, ki je bil še nepojasnjeno ubit v Južni Afriki. Zaenkrat kaže, da je bil zadavljen po naročilu in da se spor s predsednikom in ustanovitev opozicijske stranke šteje za izdajo, o kateri je govoril Kagame.

 

Obžalovanje pa očitno pozna izumitelj Mihail Kalašnikov, za katerega najbrž ni potrebno poudarjati kaj je bil njegov največji izum. V pismu patriarhu ruske pravoslavne cerkve Kirilu je namreč tik pred svojo smrtjo decembra lani zapisal, da se sprašuje ali je on kriv za smrt vseh ljudi, ki jih je ubila njegova puška. Soočen z lastnim umiranjem se je očitno zamislil, saj je v intervjujih pred tem zatrjeval, da dobro spi in je ponosen na svoje orožje. Kalašnikovu je menda v osebnem pismu odgovoril tudi Kiril, njegov tiskovni predstavnik pa je zatrdil, da cerkev podpira tako izumitelje, kot vojake, ki puško uporabljajo, ko gre za obrambo očetnjave.

 

Manj pomislekov pa so najbrž imeli pripadniki ameriške vojske, ki so v šestdesetih na Japonskem otoku Okinawa, ki je bil takrat še pod povojnim ameriškim nadzorom, testirali biološko orožje. Predmet testov so bile spore gljiv, ki so jih Američani nameravali uporabiti v jugovzhodni Aziji, saj določene vrste povzročajo propadanje nasadov riža, to pa pomeni močno oslabitev nasprotnika. Petdeset let po testih, ko so v javnost prišli tudi dokumenti o tem, ima ameriška vojska samo na Okinawi še vedno 50,000 vojakov.

 

DEVETA

 

Največja neodvisna veriga trgovin z orožjem na Floridi »Shoot Straight« je ukinila možnost izposojanja orožja. Vse več je namreč samomorov, ki jih posamezniki zagrešijo z orožjem, ki si ga v trgovinah izposodijo posebej za to priložnost. Vpliv na poslovanje bo sicer s finančnega stališča velik, predvsem ker veliko potencialnih kupcev orožje najprej stestira tako, da si ga izposodijo, vendar so človeška življenja kljub temu očitno boj dragocena.

 

Manj dragocena pa so življenja morilcev. V ameriški zvezni državi Ohio se Dennisu McGuirreu obeta usmrtitev, kar niti ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bila prvič uporabljena nov koktejl za usmrtitev. Eni od sestavin, pentobarbital, ki je bila v kombinaciji z ostalimi substancami do sedaj uporabljena po vseh ZDA, je namreč v vseh ameriških zaporih pretekel rok uporabnosti. Dansko podjetje Lundbeck je namreč leta 2011 prenehalo s prodajo te substance ameriškim zaporom, kar pomeni, da morajo ti začeti z eksperimentiranjem. Obsojenčevi odvetniki sicer opozarjajo, da to lahko povzroči petminutno hlastanje za zrakom in neznosne bolečine, vendar pa je sodišče presodilo, da imajo oblasti pravico biti inovativne pri načinih usmrtitve.

 

V brazilskem mestu Campinas je v triurnem strelskem pohodu pod streli mož, ki so se naokoli vozili za avtomobili, umrlo 12 ljudi. Zelo verjetno je, da je šlo za maščevalni pohod policije, saj se kaliber uporabljenega orožja ujema s policijskim, poleg tega pa je bil nekaj ur pred incidentom v ropu ubit policist, ki sicer ni bil na dolžnosti.

 

DESETA

 

V Egiptu se je začelo dvodnevno glasovanje o novem predlogu ustave, ki bi nadomestila prejšnjo, sprejeto pod vladavino zdaj odstavljenega predsednika Mohameda Morsija. Predlagatelji ustave, to je vojska, si od državljanov želijo veliko podporo, saj bi to pomenilo velik udarec za Morsija in njegovo Muslimansko bratovščino, ki so jo medtem oblasti že uvrstile na seznam terorističnih organizacij. Sprejetje ustave bi sicer pomenilo nove predsedniške in pralmentarne volitve, je pa tudi res, da predlog ustave predvideva, da vojaški proračun ni predmet državljanskega nadzora, vojaška sodišča pa bodo lahko uporabljena tudi za civiliste.

 

Potem ko so prejšnji teden različne skupine samoorganiziranih oboroženih ljudskih milic prevzele nadzor nad več mesti v mehiški zvezni državi Miochacan, je vlada razglasila, da bo na območje poslal zvezno vojsko, ki bo zopet naredila red. Ljudske milice so se sicer v veliki meri oblikovale prav zaradi neukrepanja represivnih organov, ki so dopustili razrast kriminalnih združb, ki se na račun prebivalcev borijo za nadzor nad kriminalnimi aktivnostmi v regiji.

 

Britansko notranje ministrstvo je Afganistancu, ki že šest let živi v Britaniji in se je medtem iz muslimana spreobrnil v nevernika, zaradi tega odobrilo azil. Če bi se moral vrniti v svojo državo, mu namreč v kulturi, ki je prežeta z verskimi običaji, zaradi ateizma grozi celo smrtna kazen. Zaenkrat je to edini znani primer podelitve azila zaradi ateizma, kar mnogi hvalijo, saj je tudi to del zaščite pravice do svobodne izbire vere.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness