BritOFF je smeti

Aktualno-politična novica
29. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Spoštovane, spoštovani. Poslušate tako imenovani Neuradni list, ponedeljkov tematski BritOFF aktualno-politične redakcije Radia Študent. Tokrat o predlogu zakona o dajatvah na motorna vozila, ki so ga po medresorskem usklajevanju z Ministrstva za infrastrukturo poslali v vladno obravnavo.

Če predlog prek Gregorčičeve in Šubičeve uspešno pride v slovensko zakonodajo, se nam obeta nov davek na odpisana vozila. Dajatev bo letno znašala 25 odstotkov letne dajatve za uporabo cest, vendar ne manj kot 25 evrov, prvo položnico pa si lahko obetate leto dni po odjavi vozila, če se ga pred tem ne znebite ustrezno.

Na ministrstvu poudarjajo ekonomski in ekološki aspekt nove ureditve, saj po njihovih besedah le 6 od 30 tisočih odpisanih vozil na leto konča na 17-ih uradnih avtoodpadih. Ostali končajo v nezakoniti razgradnji, tujini ali pa v gozdu za vašim vikendom. Predlagatelj zakona meni, da bi z dajatvijo izboljšali skrb za okolje ter močno omejili 50 odtenkov sive ekonomije, povezane z odpisanimi vozili.

Dajatvi se lahko izognete preprosto tako, da vozilo oddate v razgradnjo, ga znova registrirate - v tem primeru dajatve ne dobite nazaj, saj bi to pomenilo dodatne stroške za ministrstvo - če vam ga ukradejo ali pa po desetih letih plačevanja dajatve.

Plačevanja bodo sicer oproščeni tudi lastniki starodobnikov, da bi pa avto dobil ta naziv, mora biti izdelan pred 30 ali več leti. Ostali pogoji so, da je ohranjen ter tehnično vzdrževan v skladu z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko ter se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporablja za vsakodnevne prevoze. V kategorijo starodobnikov, ki so bili izdelani leta 1987 ali prej, padejo tudi že takšni starodobni klasiki, kot so Mazda MX-6, Alfa Romeo 164, Kia Pride, Škoda Favorit ali pa vsem ljuba Zastava Florida.

In še nekaj za vse iskalce zaposlitve - v zakonu sta predvideni dve novi delovni mesti na Direkciji za infrastrukturo. Srečno in lep pozdrav.

 

0805

Makedonski Socialni demokrati s predsednikom Zoranom Zaevom na čelu so več kot pol leta po parlamentarnih volitvah končno sestavili koalicijsko vlado. Ta bo, kot vse kaže, obvladovala 62 sedežev v 120-članskem parlamentu, potem ko so iz stranke Besa, katere politika temelji na boju za pravice albanske manjšine, sporočili, da bodo delovali v opoziciji. Ostali dve albanski stranki, Demokratska unija za integracijo in Aliansa za Albance, naj bi imeli v vladi štiri oziroma eno ministrsko mesto.

Filipinska vlada je sporočila, da se umika iz mirovnih pogajanj s koalicijo komunističnih organizacij, s katerimi je v oboroženem konfliktu od leta 1969 dalje. Peti krog pogajanj, ki od avgusta potekajo na Nizozemskem, je bil tako odpovedan zaradi poziva poveljnikov upornikov k gverilskim napadom na filipinsko vojsko, potem ko je tamkajšnji predsednik Rodrigo Duterte razglasil izredno stanje na južnem otoku Mindanao zaradi spopada z islamistično militantno skupino Maute.

Nogometna šola Mura, ki je nastala na pogorišču Nogometnega društva Mura 05 in Nogometnega kluba Mura pred tem, si je z zmago nad Odranci s tri proti nič zagotovila nastopanje v drugoligaški druščini naslednjo sezono. Napredovanje iz 3. lige vzhod so si Sobočani zagotovili skupaj z Nogometnim društvom Lendava 1903, ki je bilo, letnici navkljub, tako kot NŠ Mura ustanovljeno pred petimi leti po bankrotu prvotnega istoimenskega kluba.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.