BritOFF junaka našega časa

Aktualno-politična novica
Kane Gamble
25. 1. 2018 - 10.05
 / BritOFF

ob 10h

Pozdravljeni v današnjem tehnološkem Britoffu. Free Software Foundation je naznanila, da je po treh letih standardiziranja z World Wide Web konzorcijem oziroma z W3C ActivityPubom postal W3C-jev uradni priporočeni standard. ActivityPub je protokol za grajenje decentraliziranih aplikacij za družabna omrežja.

ActivityPub določa standarde, s katerimi se različna socialna omrežja lahko povezujejo med sabo. Primer: z uporabo tega protokola lahko med sabo povežete svojo po-meri narejeno mikroblogersko platformo z drugim večjim omrežjem za deljenje videov, sporočila pa bodo potovala med njima. Še več, komentarji pod videom bodo vidni kot sporočila na mikroblogerski platformi in obratno.

CIA BrennanV Veliki Britaniji poteka sodni proces proti 18-letnemu crackerju Kaneu Gamblu. Ko je bil star 15 let, je namreč pridobil dostop do načrtov operacij obveščevalnih služb za Afganistan in Iran, tako da se je v telefonskem pogovoru s ponudnikom dostopa do interneta Verizon pretvarjal, da je John Brennan, takratni direktor CIE, in tako pridobil dostop do njegovega internetnega računa. Nato se je na informacijah pri FBI-ju pretvarjal, da je Mark Giuliano, takratni Cijin poddirektor, da si je pridobil dostop do baze podatkov. Prav tako je shekal ameriškega sekretarja za domovinsko varnost.

Leta 2015 naj bi ustanovil hekersko skupino Crackas With Attidute, ki je med drugim pridobila in objavila osebne podatke o 31.000 vladnih uradnikih, pridobljene od 20.000 agentov FBI-ja in 9.000 uradnikov ameriškega Ministrstva za domovinsko varnost. Gamble jim je poleg objavljanja osebnih podatkov na računalnike nalagal pornografijo, jih oblegal s klici in sporočili ter se polastil nadzora nad njihovimi iPadi in televizijskimi zasloni. Zaupne informacije je posredoval WikiLeaksu ali jih objavil na Twitterju, včasih s pripisom heštag #freePalestine. Jamesu Clapperju, direktorju ameriške narodnoobveščevalne službe pod Obamo, pa je shekal telefon, tako da so bili vsi njegovi osebni klici preusmerjeni na telefonsko številko Free Palestine Movementa.

Gambla je na zahtevo ameriških oblasti britanska policija aretirala februarja 2016. Sodišče je že razsodilo, da je kriv kršenja desetih določb iz zakona o zlorabi računalnika, čas zaporne kazni pa mora še določiti.

 

ob 8h

KameleV Saudovi Arabiji je bilo 12 kamel diskvalificiranih iz vsakoletnega lepotnega tekmovanja, potem ko so jim lastniki v ustnice vbrizgali botoks. Tekmovanje sicer poteka en mesec, udeleži pa se ga okoli 30.000 kamel.

Skupina 21 humanitarnih organizacij je v pismu, naslovljenem na administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nasprotovala njeni odločitvi, da zadrži 65 milijonov dolarjev, kot ameriški prispevek namenjenih Agenciji za pomoč in delo Združenih narodov za palestinske begunce na Bližnjem vzhodu. Na odločitev administracije iz prejšnjega tedna se je odzval tudi Eric Schwartz, predsednik Refugees International, ki jo je označil za kaznovanje palestinskih beguncev in pritisk nanje za politične koncesije. Administracija je zanikala, da bi šlo za kaznovanje kritiziranja Trumpove administracije ob njeni odločitvi, da svoje veleposlaništvo premesti v Jeruzalem.

Prav tako se je Trumpova administracija uperila proti tako imenovanim pribežališkim mestom oziroma sanctuary cities, ki branijo nelegalne migrante pred deportacijo. Gre za 23 jurisdikcij, med katerimi so tudi tri največja mesta, New York, Los Angeles in Čikago, ter tri zvezne države, Kalifornija, Illinois in Oregon. Administracija zahteva dokumente lokalnih organov pregona, saj jih obtožuje, da kršijo zakon, ki zahteva, da morajo lokalne oblasti podatke o migrantskem statusu zapornikov sporočiti ameriški Agenciji za priseljevanje in carinsko izvršbo.

Boj na sodiščih sicer še poteka: ko je namreč pravosodno ministrstvo tem mestom napovedalo rezanje sredstev, so nekatera med njimi tožila Trumpovo administracijo. Nižja sodišča so odločila v prid njim, končno odločitev pa še čakajo.

Kolumbijska nekdanja gverilska marksistično-leninistična organizacija, danes pa le še parlamentarna stranka, FARC je razkrila, da bo na volitvah marca letos kandidirala s 74-imi kandidati. Deset parlamentarnih mest, 5 v senatu in 5 v spodnjem domu, ji je po mirovnem sporazumu iz leta 2016 sicer že zagotovljenih do leta 2026. V kampanji, ki se začne konec tedna, se bodo zavzemali za boj proti revščini in nezaposlenosti ter izboljšanju zdravstvenega in izobraževalnega sistema.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.