Britoff kaosa in demonstracij

Aktualno-politična novica
14. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

0700

Francija je postala prva zahodna država, ki novooblikovano sirsko opozicijo smatra za edinega legitimnega predstavnika sirskega ljudstva. Nova sirska opozicija je bila oblikovana v nedeljo, ko je glavna opozicijska skupina - Sirski nacionalni svet - popustila pod pritiskom Turčije in zahodnih sil ter pristala na tesnejše sodelovanje z drugimi protirežimskimi skupinami. Novo opozicijo so kot legitimno politično telo priznale tudi Združene države Amerike, vendar  izpustile del, ki o njem govori kot edinem legitimnem predstavniku.

Nasprotniki iraškega premiera Nouri al-Malikija so v parlamentu sprožili zakonodajni postopek s katerim želijo omejiti število mandatov posameznega premiera na dva. S tem bi se al-Malikiju preprečilo ponovno potegovanje za mesto premiera na naslednjih volitvah. Načrt podpirajo kurdske stranke, opozicija in nekateri al-Malikijevi tekmeci znotraj koalicije. Njegovi podporniki pa so  napovedali trd boj proti zakonu, saj bodo omejitve mandatov razširili tudi na druge funkcije, s čimer bodo poskušali razdvojiti podpornike zakonskega predloga.

V Združenih Arabskih Emiratih je bila zaostrena regulacija medmrežja. Z amandmaji obstoječega zakona se predvideva zaporna kazen za vsakogar, ki na medmrežju izraža posmehovanje in škoduje ugledu predstavnikov, institucij in simbolov režima. K temu štejejo tudi pozivi po spremembah ali nespoštovanju zakonov, kakor tudi pozivi za demonstracije brez uradnega dovoljenja. Spremembe v Emiratih so v skladu s trendom povečane kontrole spleta, ki se odvija v večini zalivskih držav.

0800

Izvršni komite Evropske konfederacije sindikatov je pozval k “dnevu ukrepanju in solidarnosti”, uperjenemu proti varčevalni politiki v Evropi. Pričakuje se, da bo 40 sindikatov v 23 državah organiziralo različne shode in dogodke v znamenju nestrinjanja s politiko. V Španiji in na Portugalskem se pričenja prva koordinarana splošna stavka, ki zajema celoten iberski polotok, stavkalo pa se bo tudi v Italiji in Grčiji. Demonstracije pa so napovedane v Franciji, Poljski in Romuniji.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Valentin Inzko je v poročilu varnostnemu svetu Združenih narodov opozoril na slabo politično stanje v državi. Ostra kritika je bila usmerjena predvsem na vodstvo Republike Srbske in njenega predsednika Milorada Dodika, ki poskuša pripeljati do razpada države. Prav tako so bila po besedah Inzka med aprilom in oktobrom neposredno ogrožena tudi določila Daytonskega sporazuma. Trenutna nestabilnost v Bosni in Hercegovini se nadaljuje od volitev 2010, saj so sprte strani uspele oblikovati vlado šele februarja letos. Novi spori pa so se pojavili že med sprejemanjem proračuna.

Južnoafriška policija je po razpršitvi protestnikov in razbitju barikad, ki so blokirale dostop do rudnika Kroondal, aretirala 37 rudarjev. Podjetje Xastra, ki upralvja rudnik Kroondal, je pred enim tednom odpustilo 400 delavcev zaradi udeležbe na ilegalnih protestih. Južnoafriška delavska zakonodaja namreč določa, da morajo vsi protestni shodi iti skozi formalne korake odobritve, saj so v nasprotnem primeru delavci lahko odpuščeni brez sankcij za delodajalca.

0900

Več sto ljudi beži iz severozahodnega predela Samburu v Keniji zaradi strahu pred varnostnimi silami, ki iščejo krivce za uboj več kot 40 policistov v soboto. Policisti so lovili tatove govedi, ko so bili napadeni iz zasede z vojaško opremo. Za napad so obtoženi člani plemena Turkana, zato se je velik del njihove skupnosti odločil za beg pred morebitnimi povračilnimi ukrepi varnostnih sil. V odročnih predelih Kenije je pogosta kraja govedi med različnimi plemeni, kar posledično privede tudi do spopadov s policijo.

Večtisočglave množice protestirajo po mestih v Jordaniji zaradi dvigov cen energentov, ki jih je napovedal premier. Kritika množice se ne nanaša le na premiera, temveč tudi na jordanskega Kralja Abdulla II., ki ga je sicer prepovedano žaliti. Odločitev o dvigu cen je bila sprejeta zaradi letošnjega 5 milijardnega državnega primanjkljaja, ki nastaja zaradi vedno dražjih energentov. Cena goriva se bo povečala za 14 odstotkov, cena kurilnega olja za 28 odstotkov in cena plina, s katerim se ogreva polovica prebivalstva, za 54 odstotkov.

V Združenih Državah Amerike se je končala predobravnava primera narednika Roberta Balesa, obtoženega napada in masakra afganistanskih civilistov letošnjega 11. marca. Vojaški tožilci zahtevajo obravnavo pred vojaškim sodiščem, v primeru obsodbe pa bodo za Balesa zahtevali smrtno kazen.

1000

Japonski premier Yoshihiko Noda je v parlamentu obelodanil, da je pripravljen razpustiti parlament 16. novembra in razpisati nove volitve v decembru pod pogojem, da opozicija pred razpustom sprejme še več zakonov. Med njimi je dvig prometnega davka, izdaja obveznic za pokrivanje primanjkljaja in obsežna sprememba volilne zakonodaje. Noda je že šesti japonski premier od leta 2006.

V Pekingu se je končal 18. kongres komunistične partije kjer so delegati izvolili nov centralni komite. Trenutni predsednik Hu Jintao se bo umaknil s svoje pozicije, kjer ga bo po pričakovanjih nasledil trenutni podpredsednik Xi Jinpinh. Hu Jintao obenem ni bil ponovno izvoljen niti v centralni komite, kar pomeni, da ni več del vrha oblasti. Kitajskega premiera Wen Jiabaa pa bo nasledil Li Keqiang. Na kongresu so tudi dopolnili statut stranke, kamor so zapisali stremenje po ekološkem napredku Kitajske.

Iran je na obsežnih vojaških vajah obelodanil posedovanje novih protiletalskih sistemov, ki so bili razviti znotraj države. Vojaške vaje so se pričele le en teden po incidentu, ko je ameriški Pentagon obtožil Iran za napad na brezpilotno letalo v mednarodnem zračnem prostoru. Iran trdi, da je bilo letalo v njegovem zračnem prostoru. Obenem poudarja, da so novi vojaški sistemi v skladu z iransko vojaško doktrino, ki temelji na samoobrambi in ne napadu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness