BritOFF Kim Jong Unovega pametnega telefona

Aktualno-politična novica
5. 2. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Vodja sirske opozicije Ahmed Moaz al Hatib je včeraj ponudil roko sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, ob tem pa poudaril, da je Damask tisti, ki mora narediti naslednji korak za dialog med sirskim režimom in opozicijo. Hatib je za arabsko televizijo Al Džazira tako komentiral nedavno izjavo iranskega zunanjega ministra Alija Akbarja Salehija, ki je dejal, da bo Teheran, zaveznik sirskega režima, po preliminarnemu srečanju ob koncu tedna nadaljeval pogovore s sirsko opozicijo. Hatib se je ob robu Münchenske varnostne konference srečal s Salehijem.

Nemška kanclerka Angela Merkel je španskemu premieru Marianu Rajoyu, ki se sooča z očitki o korupciji, izrekla podporo. Španski premier pa je ocenil, da reforme v njegovi državi dobro napredujejo. Španski dnevnik El Pais je minuli teden sicer objavil računovodske izpiske Ljudske stranke, na katerih se med drugim pojavlja ime premiera Rajoya in glede na katere naj bi slednji med letoma 1997 in 2008 s strani zasebnih podjetij na leto prejemal po 25.200 evrov. Rajoy je, tako kot naša voditelja vlade in opozicije dejal, da so očitki o korupciji na njegov račun lažni.

Združene države Amerike in Francija želita, da afriške sile, ki bodo v Maliju posredovale proti islamistom, čim prej pričnejo delovati pod okriljem Združenih narodov. Šlo naj bi za operacijo zagotavljanja miru v državi, sta danes v Parizu dejala francoski predsednik Francois Hollande in ameriški podpredsednik Joe Biden. Državnika sta na srečanju v Parizu spregovorila tudi o Iranu. Tako Washington kot Pariz naj bi močno okrepila pritisk na Teheran, da bi lahko omogočili zaključek pogajanj o iranskem jedrskem programu. 

8.05

Rektorja ljubljanske in mariborske univerze Stanislav Pejovnik in Danijel Rebolj opozarjata, da je vlada s spremembami vpisnih mest v dodiplomske študijske programe za leto 2013/2014 ravnala nezakonito in posegla v ustavno zagotovljeno avtonomijo univerz. Kot navajata, vlada daje soglasje k vsebini razpisa, nima pa je pristojnosti spreminjati. Rektorja sta v ločenih pismih na to opozorila ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. V pismih ga seznanjata tudi s sklepoma senatov obeh univerz, ki zahtevata uskladitev razpisa z veljavno zakonodajo.

Tako Rebolj kot Pejovnik ob tem izpostavljata vprašanje financiranje študijskih programov zasebnim visokošolskim zavodom. Kot je zapisal Pejovnik, je nerazumljivo, da vlada zmanjšuje število vpisnih mest na nekaterih programih javnih univerz, hkrati pa še naprej vzdržuje financiranje enakih programov zasebnih koncesioniranih visokošolskih zavodov.

Vlada je je sicer ministra Žigo Turka imenovala za novega vodjo pogajalske skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja. V pogajalski skupini na vladni strani bosta tudi nova državna sekretarja Marko Pogačnik s finančnega ministrstva in Mojca Kucler Dolinar z ministrstva za pravosodje in javno upravo. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je sicer pojasnil, da njihova pričakovanja pred pogajanji ostajajo enaka kot so bila, ko so se sestali nazadnje.

Zunanji minister Karl Erjavec je sinoči po koncu izredne seje Državnega zbora glede arbitraže dejal, da so poslanci podprli predlog, ki ga je oblikoval odbor Državnega zbora za zunanjo politiko in potrdila tudi vlada. Podprla ga ni le Slovenska ljudska stranka. Nad izidom glasovanja je bil navdušen tudi premier Janez Janša, ki je dejal, da je Slovenija s sprejetimi sklepi maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazum.

9.05

Iran je nedavno v vesolje poslal opico, sedaj pa je željo, da bi kot prvi Iranec poletel v vesolje, izrazil nihče drug kot sam predsednik države Mahmud Ahmadinedžad, ki je dejal, da je za znanstveni napredek pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Napovedal je, da naj bi Iran prvega državljana v vesolje poslal čez štiri ali pet let. Če se bo to res zgodilo, bo Iran prva islamska država, ki bo v vesolje poslala človeka. Na Ahmadinedžadovo napoved se je sicer odzval ameriški senator in nekdanji republikanski kandidat za predsednika John McCain. Na Twitterju je dejal, navajamo: "Torej Ahmadinedžad si želi postati prvi Iranec v vesolju - ali ni bil tam ravno prejšnji teden?"

Romunski predsednik Traian Basescu je zavrnil podpis spornega zakona, ki otežuje kazenski pregon romunskih poslancev. Zakon po njegovem prepričanju med drugim spodkopava delo protikorupcijske agencije, zaradi česar ga je vrnil v ponovno obravnavo in odločanje parlamentu. Tam ima sicer veliko večino levosredinska vlada premiera Victorja Ponte. Agencija, ki jo je uvedla prejšnja vlada, si je med drugim prislužila visoko oceno Evropske unije, ki je sicer v nedavnem poročilu ugotovila, da Romunija še vedno ni izpolnila vseh standardov na področju boja proti korupciji.

Po svetu in Sloveniji se obeležuje dan varne rabe interneta. Letos v slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si kot osrednjo temo tega dne izpostavljajo varno in odgovorno rabo mobilnih naprav, predvsem pametnih mobilnikov v rokah otrok in mladostnikov. Čeprav te naprave odpirajo zanimive nove oblike komunikacije, zabave in tudi učenja, pa je pri neprevidni rabi pametnih mobilnikov bolj ranljiva zasebnost zaradi razkrivanja lokacije prek telefona. Večja je tudi pojavnost pretirane navezanosti na telefon in prekomerne uporabe. Zato so okviru projekta Safe.si pripravili kampanjo Ne zatipkaj si življenja. S komikom Pižamo v vlogi Hipster Bedanca, ki se prvič sreča s pametnim telefonom, želijo opozoriti mlade na možne pasti neodgovorne rabe mobilne tehnologije.

10.05

Severnokorejski državni mediji so objavili fotografijo, na kateri voditelj Kim Džong Un s prižgano cigareto v roki predseduje srečanju vrhovnih nacionalnih varnostnih svetovalcev. Ob njegovi roki na mizi leži črni pametni telefon. Po svetu se zdaj vrstijo ugibanja čigavega proizvajalca je telefon. Najpogosteje se ugiba, da bi lahko šlo za Samsungov, HTC-jev ali Applov telefon. Pri Samsungu so sicer že zanikali, da bi šlo za njihovo napravo. Južnokorejska vlada pa naj bi fotografijo dala analizirati obveščevalni službi, ki je ugotovila, da je Kim najverjetneje izbral HTC. Pri tajvanskem podjetju so zanikali prepoznavo naprave, so pa v izjavi zapisali, da cenijo podporo vsakega uporabnika.

Ogromen znanstveni balon ameriške vesoljske agencije Nasa je po več kot 55 dneh letenja čez Antarktiko postavil nov rekord kar se tiče trajanja poleta. Balon super-TIGER je bil v zraku 55 dni, uro in 34 minut. S tem je podrl rekord iz leta 2009 za en dan. Na višini 38,7 kilometra je balon zbiral podatke o kozmičnih žarkih. Nasa bo za popolno analizo vseh zbranih podatkov potrebovala do dve leti.

Kmalu bo znano, ali se bo DeSUS pridružil Državljanski listi in prav tako odšel iz koalicije. Dopoldne se bo namreč sešel svet DeSUS in rekel končno besedo glede tega vprašanja. Izvršni odbor DeSUS je pred slabima dvema tednoma sklenil svetu stranke predlagati, da izstopijo iz koalicije in ne sodelujejo več v vladi Janeza Janše. Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer že napovedal, da bodo državni sekretarji ter ministra stranke odstopne izjave premieru izročili 22. februarja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.