Britoff konca svilene poti

Aktualno-politična novica
3. 10. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Ameriška zvezna policija je aretirala ustanovitelja spletne strani “silk roada”, slovensko svilene poti. Slednja je od ustanovitve leta 2011 veljala za Amazon podzemlja. Na dotični spletni strani, ki je svoje uporabnike ščitila s šifrirnim protokolom TOR, se je s kriptovalutami nakupovalo droge, orožje in druge prepovedane izdelke. Kombinacija obojega je omogočila popolnoma anonimen nakup, tako glede poteka mrežne komunikacije, kakor tudi denarnega toka. Že pred enim tednom je s svojim obratovanjem “samoiniciativno” prenehala tudi Silk Roadova alternativa Atlantis.

Ameriške oblasti so izvedle “biblijsko” - oko za oko - povrnitev Venezueli. Po tem, ko so bili včeraj iz Venezuele izgnani trije visoki ameriški diplomati, se je isto dogodilo Venezualskiemu diplomatskim predstavnikom v ZDA.

Afriška država Gambija je izstopila iz britanskega Commonwealtha, s čimer ima slednji le še 53 članic. Tehtnejših razlogov razen generičnega neo-kolonializma gambijski predstavniki niso navedli. Politična situacija med obema državama pa se je zaostrovala že dlje, saj je gambijski predsednik Britaniji očital podporo opozicije na volitvah leta 2011.

0800

Novi satelitski posnetki podkrepujejo slutnje, da je Severna Koreja ponovno pognala svoje jedrske reaktorje za pridobivanje fisijskega materiala za jedrske bombe. Otežilo se je predvsem hlajenje reaktorja, saj so oblasti leta 2008 za omilitev sankcij porušile hladilni stolp. Celo Rusija je poudarila, da je zagon nespamentna odločitev, saj je bil reaktor zgrajen leta 1986 in je tudi po “ruskih standarnih” smatran za nevarnega.

Po navedbah indijskih oblasti, je več kot 40 oboroženih posameznikov prestopilo mejo iz Pakistana v Indijo na območju problematičnega Kašmirja, ter se zapletlo v spopade z indijskimi silami. Pakistanska vlada zavrača očitke, da pomaga militantnim skupinam prečkati, oziroma infiltrirati Indijsko ozemlje. Ravno prejšnji teden sta predsednika vlad podpisala sporazum za izgradnjo in nadaljevanje 10-letnega premirja.

V Siriji se nadaljuje medsebojno klanje opozicijskih sil. Med sabo sta se spopadli dve muslimanski frakciji, ena od njih naj bil imela tudi vezi z Al-Kaido. Bojujejo se za severno-sirko mesto Azaz, blizu meje s Turčijo. Kljub načelni nevtralnosti slednje, so na pobud upornikiva zaprli mejni prehod blizu mesta Azaz, kar otežuje življenje beguncen.

0900

Kitajske oblasti so zaradi vedno večje razširjenosti neprimernega ravnanja svojih državljanov na izletih v tujino izdale 64-stranski priročnik. Lansko leto so Kitajci naredili 83 milijonov izletov na tuje, s čimer so svetovno gledano pristali na prvem mestu. Obenem so si pridobili izjemno slab renome zaradi načina obnašanja, kar ustvarja slabo mnenje o Kitajski v očeh preostalega sveta. V izogib slednjemu je kitajska državna oblast razširila napotke za potovanje v tujino med katerimi so odsvetovanje vzetja rešilnega jopiča iz letal; naj domačine ne naprošajo, da jih slikajo; odsvetuje jim uriniranje v vodnjake; v Španiji naj ženske nosijo uhane, drugače se jih bo smatralo za nage; na Škotskem pa naj ne kupujejo kamenja za suvenirje.

Britanske šolske oblasti so za dva dni zaprle islamsko šolo. V javnost so namreč prišle šolske prakse, pri katerih so deklice morale sedeti v zadnjih vrstah, učiteljice, tudi ne-muslimanke, pa so bile prisiljene v nošnjo naglavnega pokrivala - hijaba.

Britanski magazin Times je v najnovejši študiji najboljših univerz ponovno pokazal na rast Azije. Četudi so vrhnja mesta povečini še vedno zasedena z univerzami iz Amerike in Britanije, ki zavzemata prvih 13 mest ter več kot polovico izmed 200 najboljših univerz, je dvig azijskih univerz iz lestvice izrinil veliko evropske akademije.

1000

V Iranu je bil umorjen Mojtaba Ahmadi, eden izmed poveljnikov programa za kibernetsko vojno, kar v primeru Irana zajema predvsem ščitenje njihove mreže pred tujimi vdori. Spomnimo se recimo virusa, ki jim je zaustavil centrifuge za bogatenje urana. Glede na prva poročila o dogodku so storilci streljali iz motornih kolesih, kar je isti modus operandi kot pri uboju iranskega jedrskega znanstvenika v januarju 2012.

Na medmrežju ter posledično v medijih, se je pojavil posnetek egipčanskega generala el-Sisija, enege izmed vodij kontra-revolucije, v katerem svojim podanikom razlaga prihodno situacijo. Posnetek datira v čas pred odstavitvijo predsednika Morsija, med glavnimi točkami pa je bila nuja po vzpostavitvi dovoljenih mej in večanja pritiska na medije.

Zunanja ministra Združenih držav Amerike in Japonske sta podpisala posodobitev medsebojnega obrambnega pakta. V javnosti se sicer govori o spoprijemu z nevarnostmi 21. stoletja, realno pa to pomeni, da bo Amerika lažje premestila del svoje vojske v Pacifik, medtem ko bo Japonska lažje preoblikovala svojo ustavo. Slednja ji zaenkrat še vedno prepoveduje gradnjo ofenzivnih vojaških sil.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness