BritOFF koordiniranih jeklarjev

Aktualno-politična novica
17. 2. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Ukrajinski premier Jevgenij Jatsenjuk je prestal glasovanje o nezaupnici. K odstopu ga je pozval predsednik Petro Porošenko, saj naj bi vlada zamujala z reformami.

Venezuelski parlament je sprejel zakon o amnestiji domnevnih političnih zapornikov od leta 1999, ko je oblast prevzel Hugo Chavez. Zakon posebej omenja amnestijo za sodelovanje v dogodkih, ki so jih vodili desničarski politiki, med drugim državni udar leta 2002, blokado naftne industrije istega leta in proteste bo volitvah. Predsednik Nicolas Maduro je napovedal veto na omenjeni zakon.

Kitajska je v Južnokitajskem morju, na enem izmed otokov, ki jih nadzoruje, namestila protiletalske rakete. Namestitev sovpada s srečanjem voditeljev članic Zveze držav jugovzhodne azije in ZDA glede reševanja sporov v Južnokitajskem morju.

 

10:05 Surovine

Dogovor Savdske Arabije, Rusije, Venezuele in Katarja glede zamrznitve količine načrpane nafte, o katerem smo poročali že v včerajšnjem Offu, je že pustil posledice na naftnem trgu. Cena nafte je namreč narasla za 8 odstotkov. Dvig cene je cilj prej omenjenih držav, ki na ta način želijo zakrpati javnofinančne luknje. Da bi cena narasla še bolj, so namignili, da je zamrznitev količine le prvi korak, ki mu verjetno sledi omejevanje črpanja in s tem padec ponudbe.

Evropski jeklarji so včeraj v Bruslju protestirali proti pasivnosti Evropske komisije glede uvoza domnevno podcenjenega jekla iz Kitajske. Od komisije zahtevajo trši pristop k problemu, ki jim onemogoča profitno poslovanje. Evropska komisija je v odziv uvedla preiskave poslovnih praks kitajskih jeklarjev.

Bolj učinkovito se z istim problemom soočajo v Indiji. Za 6 mesecev so uvedli minimalno ceno za uvoženo jeklo. Omeniti velja, da je jeklarska industrija v Indiji tudi politično vplivna. Posebej izpostavimo podjetje Tata Group, ki je lastnik podjetja Tata Steel, enega največjih jeklarjev na svetu, in deluje tudi na evropskem trgu. Tata Group ima spletene tesne povezave z indijskim premierjem Narendro Modijem še iz časa, ko je bil ta premier zvezne države Gujarat. Delavci britanskih podružnic Tata Steel so bili tudi med vidnejšimi na včerajšnjem protestu v Bruslju. Gre torej bodisi za naključno sočasnost dogodkov v Indiji in v Evropi bodisi za koordiniran napad na kitajsko jeklarstvo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness