BritOFF kopališča Ukova

Aktualno-politična novica
27. 6. 2022 - 10.00
 / BritOFF

V ponedeljkovem BritOFFu na frekvenci Radia Študent se posvečamo lokalnim tematikam, tokrat še zadnjič v tej sezoni. Poletju in visokim temperaturam primerno bo govora o kopališču, in sicer tistem na Jesenicah, ki letos ne bo obratovalo. Jeseniška občina je pred dvema tednoma namreč sporočila, da razširjeni energetski pregled in statično poročilo zaradi dotrajanosti bazena na letnem kopališču Ukova opozarjata na visoko tveganje za varnost kopalcev. Nekaj deset se jih je včeraj z brisačami v protest zbralo pred kopališkim kompleksom, kjer so izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi odločitve o zaprtju in »vsega, kar se dogaja«.

Kopališče Ukova je bilo zgrajeno v več fazah, od prvih del leta 1959 do zadnjih večjih posegov leta 1978. Obsega otroški in odprti olimpijski bazen ter desetmetrski skakalni stolp – edini v Sloveniji, ki je ustrezal standardom za izvedbo tekmovanj najvišjega mednarodnega razreda. S kopališčem, ki je bilo navadno odprto med junijem in septembrom, v povprečni sezoni pa ga je obiskalo okoli 12 tisoč kopalcev, upravlja Zavod za šport Jesenice, ustanovitelj katerega je občina. Omenjeni javni zavod je, ker je bazen vidno dotrajan, upravljalec pa se je soočal z velikimi večletnimi izgubami ogrete vode skozi razpoke v njem, pri podjetju Energomen lani naročil razširjeni energetski pregled. V njem je bila dokumentirana nevarnost za kopalce in zaposlene, ki jim je med drugim grozila možnost električnega udara zaradi zastarele elektroinštalacije. V Energomenu so zato podali predlog, da se opravi pregled nosilne konstrukcije in statike objekta. Tega je po naročilu občine Jesenice nato letos opravil Gradbeni inštitut ZRMK, ki je potrdil domneve, da nosilnost konstrukcije bazenske školjke ni več zadostna.

A nujno potrebna temeljita sanacija kopališča Ukova, o kateri so na jeseniški občini pred leti sicer že razmišljali, vsaj v kratkem – ali pa sploh – ne bo izvedena. Jeseniški župan Blaž Račič je bolj kot popravilu bazena s strojnico, kar bi stalo približno dva milijona evrov, naklonjen izbiri nove lokacije za kopališče. V proračun so vključili sredstva za prostorsko preveritev lokacije na občinskih zemljiščih ob Savi pod Hrušico za umestitev športnih površin in turističnih zmogljivosti, kar je po Račičevih besedah rešitev, od katere bi imele Jesenice kot občina več kot od vlaganja v Ukovo. Zavod za šport Jesenice je lani s poslovanjem kopališča sicer pridelal sto tisoč evrov izgube.

Ukova je v desetletjih, ko so na bazenu poletja preživljale številne generacije, na Jesenicah pridobila kultni status. Letošnje neobratovanje, vsaj kot za zdaj kaže, pomeni dolgotrajno zaprtje kopališča, s tem pa bo občina, ki se je oktobra lani potegovala za status mestne občine, izgubila pomemben del svoje infrastrukture.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness