BritOFF koroškega dogovora

Aktualno-politična novica
24. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10. uri

V današnjem lokalnem britofu poročamo o oktobrskemu predlogu dogovora za razvoj regije, ki Koroški prinaša 70-odstotno sofinanciranje čistilnih naprav. Kompromisni dogovor so podpisali Svet koroške regije, Razvojni svet koroške regije in Ministrstvo za gospodarski razvoj. Sveta sta kompromis dosegla, potem ko je vlada zavrnila podpis njunega septembrskega dogovora. Dogovor določa, v kolikšni meri mora občina kriti stroške gradnje čistilne naprave in kolikšen delež se lahko financira iz sredstev evropskega sklada. Septembrski občinski predlog, ki ga je vlada zavrnila, je za gradnjo čistilnih naprav obljubljal zgolj 40-odstotno sofinanciranje. Po novem predlogu bosta občini Prevalje in Črna na Koroškem lahko računali na 70-odstotno sofinanciranje iz evropskih sredstev. Dogovor je seveda kompromisen; prvotno, torej V začetnih pogajanjih izpred dveh let sta Svet Koroške regije in Razvojni svet regije zahtevala 85-odstotno sofinaciranje okoljskih projektov.

Črnjanska županja Romana Lesjak opozarja, da bodo občine težko našle 25 odstotkov oziroma 800 tisoč evrov lastnega premoženja, nujno potrebnega za zagon projekta. Romana Lesjak bi sredstva poskušala pridobiti predvsem od pristojnega ministrstva ali preko predstavitve projektov. Opozorila je tudi, da bodo morale občine zaradi lastnega višjega deleža pri omenjenem projektu pogosteje zanemarjati in prestavljati druge projekte, kot so knjige v njeni knjižnici. Župan Matic Zadič pa celo opozarja, da občina Prevalje nima dodatnih 15 odstotkov finančnih sredstev in da iščejo način, kako priti do tega denarja, saj da kreditnega potenciala za to nimajo, prav tako ne lastnih virov.

Osnova spora o maksimalni višini evropskih sredstev za čistilne naprave je prav predviden delež sofinanciranja čistilnih naprav v Črni na Koroškem in Prevaljah. Po prvotnem predlogu, letos poleti potrjenem tudi v vladi, bi občina Prevalje za skoraj sedem milijonov evrov vredno naložbo prejela 5,4 milijona evrov sofinancerskih sredstev, občina Črna na Koroškem pa 2,8 milijona. Čistilna naprava, ki bi jo uporabili, je vredna približno 3,4 milijona evrov. Na septembrskem svetu koroške regije pa so župani sprejeli nov predlog: da si občine evropska in državna sredstva delijo po številu prebivalcev in ne po dogovorjenih prioritetah iz leta 2015, ko se je spor začel.

ob 8. uri

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji soglasno podprl zakon za urejanje položaja študentov. Zakon, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije, odpravlja nekatere spremembe, ki so bile leta 2012 uvedene z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Nov zakon med drugim podaljšuje možnost uporabe študentskih bonov do devete ure zvečer in možnost koriščenja brezplačnega obveznega zdravstvenega zavarovanja do konca študijskega leta, v katerem študent dopolni 26 let. Poleg tega izguba študentskega statusa ne bo več sledila z dnem, ko študent magistrira, temveč z iztekom študijskega leta, v katerem magistrira.

V Veliki Britaniji je z včerajšnjim dnem začel veljati nov zakon, po katerem je bolnišnično osebje pred pregledom pacientov dolžno preveriti njihovo osebno identiteto. Migranti, turisti in tuji študenti bodo tako morali poravnati stroške oskrbe že pred izvedbo. Zakon, ki je pred vstopom v veljavo sprožil proteste pred številnimi bolnišnicami v Veliki Britaniji, predlagatelji utemeljujejo predvsem z namenom omejitve zdravstvenega turizma. Po navedbah britanska ministrstva za zdravstvo naj bi računi, izdani po opravljeni zdravstveni oskrbi tujcev, pogosto ostali neplačani, nov zakon pa bo preprečeval tovrstne zlorabe angleškega zdravstvenega sistema. Novo pravilo zaračunavanja pred oskrbo pa ne velja za tiste, ki jih zdravstveno osebje prepozna kot nujno potrebne pomoči.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.