BritOFF kratkih filmov

Aktualno-politična novica
2. 4. 2013 - 23.31
 / BritOFF

7.05

Zaradi podnebnih sprememb se širi morski led na Antarktiki, je pokazala znanstvena raziskava, objavljena v reviji Nature Geoscience. Ta paradoksalni fenomen naj bi bil posledica relativno hladne sveže vode, ki nastaja pri taljenju pod antarktično ledeno polico. Ta voda ima namreč relativno nizko gostoto, zato se zbira v zgornjem sloju oceana, hladne površinske vode pa nato v času jeseni in zime hitreje zmrznejo. To pojasnjuje dejstvo, da so kljub globalnemu segrevanju letos na Antarktiki izmerili rekordne količine ledu. 

Mrzlo in sneženo ni samo pri nas. V Moskvi so včeraj namreč namerili 65 centimetrov snega, kar je absolutni rekord za mesec april, saj je kar za devet centimetrov več kot v doslej rekordnih letih 1895 in 1942. Za Rusi je sicer huda zima z nizkimi temperaturami in obilnimi padavinami. V marcu so bile temperature v povprečju za štiri do pet stopinj nižje kot običajno v tem letnem času. 

Marec je bil v Siriji najbolj smrtonosen mesec, odkar je tam pred dvema letoma izbruhnil oborožen konflikt. Samo v tem mesecu je bilo v nasilju ubitih več kot 6000 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Po podatkih Združenih narodov je število ubitih v Siriji od marca 2011 že januarja letos doseglo 70.000, medtem ko observatorij ocenjuje, da je bilo doslej ubitih 62.594 ljudi, od tega slaba polovica civilistov ter približno enako število upornikov in vojakov.

8.05

Severnokorejski parlament je potrdil imenovanje novega predsednika vlade. To je postal 74-letni Pak Pong Ju, ki je to funkcijo opravljal že do leta 2007, a so ga zaradi njegove naklonjenosti ekonomskim reformam nato razrešili s položaja. Doslej je funkcijo premiera opravljal Choe Yong Rim. Z današnjo potrditvijo v parlamentu ga je nasledil Pak Pong Ju, ki je bil premier v letih 2003-2007. Takrat je skušal uvesti manjše ekonomske reforme, s katerimi bi državna podjetja dobila več avtonomije ter bi se postopno zmanjšalo državno racioniranje živil in drugih nujnih življenjskih potrebščin.

Severna Koreja je sicer v soboto sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad. Južnokorejska predsednica Park Geun Hye je v luči hudih napetosti na Korejskem polotoku danes napovedala oster in takojšen odgovor Seula na morebitno agresijo Severne Koreje. Združene države Amerike pa so v Južni Koreji v okviru skupnih vojaških vaj namestile lovska letala F-22.

Število tujih turistk, ki se odločijo za potovanje po Indiji, se je v minulih treh mesecih zmanjšalo za kar 35 odstotkov. Od prihoda v Indijo naj bi jih odvrnilo skupinsko posilstvo mlade študentke na avtobusu v New Delhiju ter vrsta drugih spolnih napadov. Okrutno posilstvo 23-letne študentke, na katero se je na avtobusu sredi indijske prestolnice spravilo šest moških, je razburilo Indijce in tudi ljudi drugod po svetu. Študentka je kasneje podlegla poškodbam, njenim napadalcem trenutno sodijo, v državi pa so tudi uvedli strožje kazni za posiljevalce. Izsledki raziskave, ki je zajela 1200 turističnih agencij v različnih indijskih mestih, sicer niso v skladu s statistikami, ki jih zbira indijsko ministrstvo za turizem. Te namreč kažejo, da število tujih turistov tudi v letu 2013 narašča.

9.05

Državni zbor bo po pričakovanjih danes v nadaljevanju redne seje ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. Ratificirati jo mora z dvotretjinsko večino, ki pa je po dogovoru slovenske in hrvaške vlade o reševanju vprašanja prenesenih deviznih vlog Ljubljanske banke zagotovljena. Po končani razpravi, ki se bo začela ob 10. uri s predstavitvijo argumentov vlade, bodo poslanci tudi glasovali. Seje se bosta udeležila tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić.

Kandidat za novega ministra za infrastrukturo in okolje Samo Omerzel se bo dopoldne predstavil poslancem poslanske skupine Državljanska lista. Popoldne naj bi predvidoma sledila predstavitev pred odborom Državnega zbora za infrastrukturo in prostor. Omerzela je za novega ministra za infrastrukturo in okolje predlagala Državljanska lista, in sicer potem, ko je zaradi dvomov glede legalnosti postavitve nepremičnine na njegovem zemljišču v Seči z ministrskega položaja odstopil Igor Maher. Omerzel je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, trenutno pa je direktor hrvaške Eol grupe.

Sudanski predsednik Omar al Bašir je v govoru na zasedanju parlamenta napovedal, da bo izpustil iz zapora vse politične zapornike. V Sudanu sicer pišejo novo ustavo, ki naj bi zamenjala tisto iz leta 2005, ki je nastala na podlagi mirovnega sporazuma. S tem se je končala 23-letna državljanska vojna med severnim in južnim delom Sudana in posledično se je julija 2011 odcepil Južni Sudan.

10.05

V Šanghaju so le nekaj tednov po tem, ko so kitajski cenzorji izrezali dele filma Skyfall, odprli razstavo o britanskem agentu Jamesu Bondu. Glavni kustos razstave Neil McConnon je poudaril, da razstava, v nasprotju s filmom, ni bila podvržena cenzuri. Na razstavi, ki jo v umetnostnem muzeju Minsheng organizira londonski muzej Barbican, si je moč ogledati različne predmete iz filmov, med drugim tudi Bondov Aston Martin DB5 ter slavni klobuk, ki ga je Oddjob v filmu Goldfinger uporabljal kot orožje.

Na čelu palestinskega gibanja bo tudi nadaljnja štiri leta Haled Mašal. Na položaj vodje politbiroja Hamasa so ga namreč na srečanju v Kairu pozno sinoči potrdili člani vodstva gibanja. 56-letni Mašal, ki velja za zagrizenega nasprotnika Izraela, je na čelu politbiroja Hamasa, že od leta 1996. Hamas so sicer ustanovili tik po začetku prve palestinske vstaje leta 1987 pod navdihom egiptovske Muslimanske bratovščine. Ustanovni program tega gibanja med drugim poziva k vzpostavitvi islamske države na mejah britanske mandatne Palestine izpred leta 1948.

Severna Koreja namerava vnovič zagnati jedrski reaktor v kompleksu Yongbyon, ki so ga v okviru mednarodnega dogovora zaprli leta 2007. Severna Koreja je ustavila delovanje reaktorja julija 2007, potem ko je v okviru šeststranskih pogajanj pristala na opustitev jedrskega programa v zameno za milijon ton goriva in umik z ameriškega seznama držav, ki podpirajo terorizem. Reaktor je bil takrat edini vir plutonija za severnokorejski jedrski program. Pjongjang je nato leta 2010 razkril nov obrat za bogatenje urana, pri čemer pa so oblasti vztrajale, da gre za proizvodnjo nizko obogatenega urana za energetske namene.

V klubu Gromka na Metelkovi so v ponedeljek odprli peti mednarodni festival kratkega filma - LISFF, ki bo do srede ponudil 82 filmov iz 27 držav. Festival program ponuja v sklopih "World", "Balkan Film Bazaar", "Zoom Poland" in "Zoom Germany". LISFF od leta 2009 brez vstopnine ponuja izbor sodobnih kratkih filmov, tako profesionalne kot ljubiteljske produkcije vseh žanrov. Kot nizkoproračunska in nekomercialna družabna prireditev sledi duhu prvega legendarnega javnega prikazovanja kratkih filmov iz leta 1895 v Grand Cafe v Parizu. Festival je tudi priložnost za druženje, saj ogled filmov časovno ni zavezujoč

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.