BritOFF kulturnih spomenikov

Aktualno-politična novica
5. 1. 2020 - 12.00
 / BritOFF

Avstrijski Zeleni so na kongresu stranke potrdili sodelovanje v vladi s konservativno Ljudsko stranko. Po tem ko je predsednik Zelenih Werner Kogler s prvakom konservativcev in z novim starim kanclerjem Sebastianom Kurzem že na prvi dan novega leta podpisal koalicijsko pogodbo, je Kogler zdaj še uradno dobil blagoslov za vstop v koalicijo. S sodelovanjem v prihodnji vladajoči garnituri se je strinjalo dobrih 93 odstotkov od skupno 264 delegatov Zelenih. S še večjo večino so potrdili kandidate za pomembne stolčke v vladi. Med njimi je tudi Alma Zadić, bodoča ministrica za pravosodje, ki je kot 10-letna deklica z družino prebežala iz vojne Bosne in Hercegovine, in bo prva ministrica v avstrijski politični zgodovini z begunskim ozadjem. Turkizno-zelena vlada mora zgolj še priseči pred avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. Formalnost naj bi se zgodila v torek. 

Priča smo novi eskalaciji konflikta med Združenimi državami Amerike in Iranom. Po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija, čigar truplo so danes vrnili v Iran, in napadu na druge baze proiranske milice Kataih Hezbolah v Iraku, je iranska vlada Ameriki zagrozila s povračilnimi ukrepi. Predsednik Donald Trump je v zameno na Twitterju posvaril z 52 novimi tarčami napadov, med katerimi so tudi kulturni spomeniki. »Če bo Iran škodoval kateremu koli Američanu ali ameriški posesti imamo na muhi 52 novih tarč, nekatere izmed njih na zelo visoki ravni in pomembne za iransko kulturo…«. Po mednarodnem pravu je napad na kulturne spomenike seveda vojni zločin.

Medtem je zunanji minister ZDA Mike Pompeo kritiziral evropske države, češ, da jim nudijo premalo podpore pri novem imperialističnem podvigu. Trdi tudi, da je ZDA z ubojem Solejmanija nekako rešila evropska življenja. Prav tako je bil v Ameriki odziv na uboj mlačen – demokrati Trumpu očitajo, da napada ni upravičil, saj razlogi zanj nikoli niso bili objavljeni, prav tako pa so vsi dokumenti klasificirani. Med državljani vlada krizno stanje, saj je bila na Twitterju ena izmed najpogosteje uporabljenih fraz #tretjasvetovnavojna, ki je povzročila sesutje spletne strani Službe za izbirno služenje, v skrbeh da se bo ponovno uporabil vpoklic v vojsko. 

Na Hrvaškem poteka drugi krog predsedniških volitev. A to še zdaleč ni edino, s čimer se ukvarjajo naši južni sosedi. V Čakovcu so namreč prikrili rojstvo prvega otroka v novem letu, saj je bil rojen romskima staršema. Na noviga lejta dan je župan Medžimurske županije Matija Posavec na Facebook profilu objavil fotografije iz porodnišnice z domnevno prvorojeno deklico v novem letu. Na objavo se je odzval zastopnik romske manjšine v saboru Veljko Kajtazi in poudaril, da je bil v novem letu prvorojen otrok Rom. Opozoril je na diskriminacijo in zahteval javno opravičilo odgovornih. Direktor bolnišnice se je sicer opravičil, a poudaril, da je do neljubega dogodka prišlo zaradi komunikacijskega šuma.

OFF sta pripravila vajenca Lucija in Urh.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Classified ne pomeni klasificiran.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.