BritOFF legalizacije

Aktualno-politična novica
7. 5. 2014 - 10.05
 / BritOFF

7:05

Vietnam protestira proti kitajskemu premiku naftne ploščadi v vode v okolici otočja Paracel, ki si jih lastita obe državi. Kitajski časnik Global Times, ki pogosto izraža mnenje kitajskih oblasti, pa je objavil članek, v katerem izraža mnenje, da »Vietnam nima poguma za neposredni napad na ploščad«. V primeru, da bi se to vseeno zgodilo, pa, da mora Kitajska »Hanoj naučiti lekcijo, ki si jo zasluži«.

Japonska, prav tako zapletena v ozemeljski spor s Kitajsko, je s paktom Nato sklenila dogovor o povečanju obsega sodelovanja. Ob tej priložnosti so izpostavili, da so oboji zmagovalci hladne vojne, da jih združujejo skupni interesi po svobodni trgovini ter da se varnostne situacije v evro-atlantskem območju ne da ločiti od tiste v azijsko-pacifiškem.

Japonski premier Shinzo Abe, ki se te dni mudi v Bruslju, verjame, da bosta Evropska unija in Japonska premostili razlike v pogajanjih o japonsko-evropskem prostotrgovinskem sporazumu. Napovedal je tudi, da bodo ZDA in Japonska v najkrajšem možnem času zaključile pogajanja za transpacifiški prostotrgovinski sporazum.

 

8:05

Iranski parlament je včeraj podprl zunanjega ministra Mohameda Javada Zarifa glede izjave, da je bil holokavst tragedija. To predstavlja zmago zmerne struje nad konservativci, ki holokavsta, tako kot prejšnja iranska vlada, ne priznavajo. 

Jemenska vojska je prevzela nadzor nad mestom al-Mahfad na jugu države, ki je bilo do včeraj v rokah islamističnih upornikov. Hkrati so v Savdski Arabiji aretirali 62 domnevnih pripadnikov Al Kaide na Arabskem polotoku. Oblasti v kraljestvu trdijo, da je sirkska državljanska vojna radikalizirala večje število Savdijcev.

Po zgledu Egipta se množično sojenje obeta tudi protestnikom v Turčiji. Vseh 255 obtoženih protestnikov iz lanskih vstaj proti režimu premierja Recepa Tajipa Erdogana se sooča z istimi obtožbami, čeprav naj bi bila dejanja storjena ob različnih dneh in v različnih okoliščinah. Obtožbe vključujejo kršenje zakona o protestih, poškodovanje verskih objektov in napad na uradne osebe.

 

9:05

V Južni Afriki se začenjajo volitve. Analitiki napovedujejo zmago vladajoči stranki Afriški nacionalni kongres, a pričakujejo, da se bo število njihovih poslancev zmanjšalo. Pomembnost boja proti apartheidu, na katerem gradi omenjena stranka, se v južnoafriški politiki zmanjšuje. Nadomeščajo ga teme, kot so brezposelnost, korupcija in izobraževanje.

V Indiji volitve potekajo že mesec dni. Danes se je začela osma, pred zadnja faza volitev, v kateri bodo volili tudi v zvezni državi Utar Pradeš, ki ima v parlamentu največ poslancev. V rokah teh volilcev je tudi sedež, za katerega se poteguje glavni kandidat vladajočega Indijskega nacionalnega kongresa Rahul Gandi.

Volitve se obetajo tudi Ukrajini. Tako vsaj trdijo oblasti v Kijevu, pri tem pa jih podpirajo v Washingtonu in Bruslju. Medtem Rusija opozarja, da so parlamentarne volitve nesmiselne pred stabilizacijo države. Ravno obrnjena je podpora napovedanim referendumom o odcepitvah vzhodnih delov države.

 

10:05

Raziskovalci s prestižne londonske ekonomske šole so izdali poročilo o svetovni vojni proti prepovedanim drogam. V njem navajajo, da globalni represivni pristop k tej problematiki ni uspel rešiti problema, je pa ustvaril mnoge nove: od polnih zaporov v ZDA do nasilja na latinskoameriških ulicah. Pozvali so k prenehanju represivnih praks in uvedbi znanstvenih metod pri reševanju problema drog.

Takim napotkom že sledi Urugvaj. Predsednik Jose Mujica je včeraj podpisal zakon, s katerim se v državi legalizira gojenje, prodajo in uporabo marihuane. Kar ne pomeni, da ta droga ne bo regulirana: uporabniki bodo morali biti registrirani, kupili bodo lahko največ 10 gramov na teden, za gojenje pa bo treba pridobiti posebno licenco.

Ekvadorska volilna komisija je zavrnila možnost razpisa referenduma o začetku črpanja nafte v doslej nedotaknjenem narodnem parku v Amazoniji. Trdijo, da predlagatelji niso zbrali dovolj podpisov, ti pa so volilno komisijo obtožili goljufije. Predsednik Rafael Correa želi začeti s črpanjem črnega zlata, ki je glavni izvozni produkt Ekvadorja, nasprotujejo pa mu okoljevarstveniki in staroselci.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness