Britoff Ljubljanskega doma

Aktualno-politična novica
8. 1. 2021 - 10.15
 / BritOFF

Ljubljana

V drugem petkovem BritOFFu se valjamo po domačem dvorišču, naši ljubi Ljubljani, in tokrat sanjarimo o svetli prihodnosti, ko naj bi v najlepšem mestu na svetu dom našlo še več občanov.

Mestna občina Ljubljana namerava v prihodnjih letih občutno povečati investicije v stanovanja. V osnutkih proračunov za leti 2022 in 2023 je namreč predvidena občutna dokapitalizacija občinskega stanovanjskega sklada. Letos bo občina skladu nakazala malo več kot 7 milijonov evrov, prihodnje leto še 7 in v letu 2023 6,8 milijona. Skupaj se bo sklad obogatil za nekaj manj kot 21 milijonov evrov.

Ti zneski so precej višji kot v preteklih letih. Lani je na primer občina za stanovanjski sklad namenila 2,4 milijona evrov, leto prej pa še skoraj milijon manj. Če analiziramo desetletje od leta 2008 do 2018 in od dokapitalizacije sklada odštejemo vrednost stavbnih zemljišč, ki jih je občina prenesla na sklad, ugotovimo, da je občina iz svojih proračunov, ki so v tem obdobju znašali okoli 300 milijonov evrov na leto, skladu namenila zgolj okoli 4 milijone evrov.

Sredstva občinskega stanovanjskega sklada se bodo v bližnji prihodnosti verjetno lahko povečala še na račun dodatnega zadolževanja. V zakonodajnem postopku v državnem zboru je namreč stanovanjski zakon, po katerem se bodo občinski skladi lahko zadolžili štirikrat bolj kot do sedaj. Namesto za 10 odstotkov svojega namenskega premoženja se bodo namreč lahko pri Stanovanjskem skladu Republike Slovenije zadolžili v vrednosti 40 odstotkov svojega premoženja.

Ljubljanski stanovanjski sklad sicer trenutno končuje gradnjo v soseski Novo Brdo, kjer bo na voljo 174 novih neprofitnih najemnih stanovanj, v katera naj bi se novi stanovalci vselili še letos spomladi. Naslednji večji projekt, za katerega mora občinski sklad še zapreti finančno konstrukcijo s posojilom pri republiškem stanovanjskem skladu, bo soseska Rakova jelša II [dve] z nekaj več kot 150 stanovanji. Občinski fond neprofitnih najemnih stanovanj bo sklad okrepil tudi z nakupom 80 stanovanj v Zeleni jami od družbe Koss, po letu 2024 pa bo občina tam sama gradila tudi nova stanovanja. Najambicioznejši in časovno še ne opredeljen projekt pa je gradnja soseske na območju komunalne cone na Povšetovi ulici, kjer naj bi zgradili kar 360 stanovanj.

Vse to pa verjetno še vedno ne bo dovolj, da bi rešili problem pomanjkanja stanovanj v Ljubljani. Na enem zadnjih javnih razpisov ljubljanskega stanovanjskega sklada, na katerem je bilo na voljo 334 neprofitnih najemnih stanovanj, je vlogo oddalo skoraj 3500 prosilcev. To ni dosti manj, kot znaša število vseh stanovanjskih enot v lasti sklada, teh je namreč okoli 4300.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness