BritOFF luninega mrka

Aktualno-politična novica
25. 4. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

V približno tretjini članic Evropske unije morajo biti učitelji prisotni v šoli približno 30 ur na teden, sicer pa mora večina od skupaj petih milijonov evropskih učiteljev delati med 35 in 40 ur tedensko, je pokazala raziskava o ključnih podatkih o učiteljih, ki jo je za Evropsko komisijo pripravila mreža Eurydice. Raziskava, ki so jo danes predstavili v Bruslju, je zajela učitelje v predšolskem, osnovnošolskem in srednješolskem izobraževanju v 32 evropskih državah.

Ozemeljski spor v Južnokitajskem morju in načrti vzpostavitve skupnega trga do leta 2015 so na vrhu dvodnevnega srečanja voditeljev Združevanja držav Jugovzhodne Azije, ki se je dogaja v brunejski prestolnici Bandar Seri Begawan. Brunej, ki letos predseduje Aseanu, je napovedal, da naj bi s Kitajsko še letos sklenili kodeks ravnanja v spornem akvatoriju. Voditelji Aseana naj bi na vrhu govorili tudi o napetostih na Korejskem polotoku in pozvali vse vpletene strani k zadržanosti in polnemu spoštovanju mednarodnih obveznosti. Sicer pa se bodo voditelji posvetili tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja v regiji. Med drugim se obeta sklenitev prostotrgovinskega območja s Hongkongom. Asean sicer načrtuje, da bi do konca leta 2015 oblikoval podoben enotni trg, kakršen je v Evropski uniji.

Državni zbor je s 76 glasovi za in nobenim proti iz zakonodajnega postopka umaknil novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero bi razveljavili znižanje pokojnine delu upokojencev. Poslanci so ocenili, da novela ni več potrebna, saj je vsebovala enake določbe kot odločba ustavnega sodišča, s katero je to že razveljavilo del zakona. Zujf je sicer okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun, znižal pokojnine, kar pa je po mnenju ustavnega sodišča neustavno.

8.05

Državni zbor je s 47 glasovi za in devetimi proti potrdil predlog novele zakona o Slovenskem državnem holdingu. Z njo se med drugim uvaja nadzor računskega sodišča nad poslovanjem holdinga in njegovih odvisnih družb in vpeljuje nekatere poenostavitve pri upravljanju z državnim premoženjem v vmesnem obdobju. Holding in njegove odvisne družbe po novem ne bodo le pod nadzorom računskega sodišča, temveč bodo tudi zavezanci po zakonu o javnem naročanju in za dostop do informacij javnega značaja. Ta obveznost pa ne bo veljala za tiste družbe, v katerih ima holding kapitalsko naložbo, če takšna družba ni zavezanec po zakonodaji o javnem naročanju in zagotavljanju dostopa do informacij javnega značaja.

Prav tako je Državni zbor sprejel novelo zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. Novela k možnim pomočem dodaja kapitalsko naložbo, omogoča pomoč tudi podjetjem, kjer ima država več kot četrtinski delež, in ukinja zgornji znesek višine državne pomoči. Vlada pričakuje, da bodo spremembe pripomogle k reševanju težave prezadolženosti podjetij, ki so sicer perspektivna, izvozno usmerjena, konkurenčna, in s tem delovnih mest.

Švicarska vlada je za leto dni podaljšala omejitve za delovno silo iz držav Evropske unije. Ukrep, ki bo stopil v veljavo maja, zadeva državljane vseh 27 držav članic. Omejen dostop do švicarskega trga delovne sile so zahtevale desničarske stranke, nasprotovale pa so mu levičarske stranke in vplivni finančni sektor. Priseljevanje je v Švici zelo pereče vprašanje. Skrajna desničarska Švicarka ljudska stranka trdi, da tujci jemljejo službe Švicarjem in v zadnjih letih na ta račun pridobiva glasove volivcev. 

9.05

Poslanke in poslanci so s 73 glasovi za in dvema proti odločili, da predlog zakona o štipendiranju, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. ŠOS je zakon vložila v parlamentarni postopek s podpisi 5000 volivcev. Predlagatelji so z zakonom želeli vrniti državne štipendije mladoletnim dijakom, saj so jim bile odvzete s sprejetjem zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Vse poslanske skupine pa so na torkovi razpravi opozorile na nedodelanost zakonskega predloga, na njegove vsebinske in tehnične pomanjkljivosti. Z umikom zakona iz parlamentarnega postopka so soglašali tudi predlagatelji, ob tem pa izpostavili potrebo po celoviti, učinkoviti in transparentni ureditvi področja štipendiranja. 

Sindikat vojakov Slovenje je prejel odločbo o reprezentativnosti. Kot so sporočili iz omenjenega sindikata, so po dobrih treh letih in pol pripadniki Slovenske vojske dobili socialnega partnerja, ki zastopa le njih. Sindikatu vojakov Slovenije je torej priznana specialna reprezentativnost v primerjavi z reprezentativnim sindikatom v dejavnosti obrambe. Glede na nov status sindikata se bodo še odločili o priključitvi kateri od pogajalskih skupin v trenutno aktualnih pogajanjih glede ukrepov za znižanje mase sredstev za plače v javnem sektorju. Dodali so, da bodo najverjetneje zahtevali ločena pogajanja.

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je predlagal, naj države članice razmislijo o uvedbi embarga na orožje za obe strani v sirskem konfliktu. Varnostni svet Združenih narodov je sicer še vedno globoko razdeljen glede Sirije; medtem ko zahodne države zahtevajo ostro ukrepanje proti predsedniku Bašarju al Asadu, Rusija nasprotuje vsakršnim sankcijam proti svojemu tesnemu zavezniku. 

10.05

Stopnja brezposelnosti je v prvem četrtletju leta 2013 v Španiji narasla na rekordno raven 27,2 odstotka. Skupno število brezposelnih v Španiji je tako preseglo šest milijonov, čeprav se je stopnja rasti brezposelnosti upočasnila. V Madridu se sicer ponovno pripravlja večji protest proti varčevalnim ukrepom. Premier Mariano Rajoy bo sicer v petek predstavil davčne in politične ukrepe, katerih cilj naj bi bil zaustavitev recesije v četrtem največjem gospodarstvu evro območja.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je za nocoj sklicala sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin ter poslancev narodnostnih skupnosti, ki jim bo predstavila simulacijo učinkov fiskalnega pravila. Bratuškovi se zdi zdajšnji predlog, po katerem bi se fiskalno pravilo in izvedbeni zakon prvič uporabila za pripravo proračuna za leto 2015, preveč optimističen. Eden glavnih pomislekov tako je, ali poslabšane makroekonomske okoliščine dovoljujejo uveljavitev fiskalnega pravila že z letom 2015.

Na celjskem okrožnem sodišču se bo nadaljeval predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in druge. Obtožnica jih bremeni kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme. Tožilec v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje pa je od enega do osem let zapora.

Po letu in pol bomo v Sloveniji danes lahko znova opazovali delni Lunin mrk. Tokratni delni mrk bo sicer najlepše viden na območju Indijskega ocena, v večjem delu Afrike in v srednji Aziji. Vrhunec delnega mrka pri nas bo med 21. uro in 54 minut ter 22. uro in 7 minut. Astronomsko društvo Orion in oddelek za geografijo filozofske fakultete v Mariboru bosta sicer v primeru jasnega vremena organizirala javno opazovanje delnega Luninega mrka. Opazovanje bo potekalo na ploščadi pred mariborsko filozofsko fakulteto.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness