Britoff Madžarske sovjetske republike

Oddaja
K orožju!
21. 3. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8:05

Zaradi starosti in bolezni je bil v Keniji evtanaziran poslednji samec severnih belih nosorogov na svetu, imenovan Sudan. Tako od izumirajoče vrste ostajata živi le še dve samici, Sudanova hčerka in vnukinja. Kljub temu znanstveniki upajo, da bodo vrsto uspeli ohraniti z naprednimi celičnimi tehnologijami in z genetskim materialom, ki so ga pred smrtjo odvzeli Sudanu. Razloga za skorajšnje izumrtje severnih belih nosorogov sta nereguliran lov v času kolonializma in lov na rogove v sodobnem času.

Malteška žvižgačica ruskega rodu Maria Efimova, ki je razkrila korupcijske povezave med vladajočimi malteškimi in azerbajdžanskimi politiki, se je predala policiji v Atenah. Kot je povedala, se je za to odločila, ker se je bala za svoje življenje. Proti njej so malteške oblasti izdale evropski nalog za aretacijo zaradi lažnega pričanja na policiji. Efimova bo v sodnem varstvu v Grčiji počakala na razplet svojega primera. O razkritjih Marie Efimove je na Malti prva pisala Daphne Caruana Galizia, ki je bila umorjena s podtaknjeno bombo.

Danes ob štirih bo pred Tovarno Rog zborno mesto za začetek demonstracije proti turški ofenzivi na Afrin in Rožavo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem že napovedal širjenje ofenzive dalje na vzhod od severozahodne sirske regije.

V Turčiji so oblasti pridržale dobrih 100 domnevnih kurdskih aktivistov, osumljenih priprav nelegalne demonstracije med festivalom ob prazniku Nevroz. Praznik, ki sovpada s spomladanskim enakonočjem, je del identitete kurdske manjšine v Turčiji.

Nemško mesto Trier, v katerem je svojčas prebival Karl Marx, je v 200-tem letu od njegovega rojstva na ulice namestilo semaforje, ki namesto brezobličnih zelenih in rdečih možičkov prikazujejo - zelenega in rdečega Marxa.

Ob 10:05

Na današnji dan pred 99 leti je bila ustanovljena Madžarska sovjetska republika, ki je živela 133 dni - vsekakor več kot Komuna.

Po tako imenovani krizantemski revoluciji in razpadu Avstro-Ogrske je premier grof Mihály Károlyi novembra 1918 razglasil Madžarsko ljudsko republiko. V istem času so komunisti z Belo Kunom na čelu ustanovili Partijo komunistov z Madžarske in začeli izdajati časopis Rdeče novice. Do februarja 1919 je partija že štela med 30 in 40 tisoč člani. Ko je 20. marca Karolyi najavil, da bo vlada odstopila in da imajo dovoljšnjo podporo za formiranje nove vlade le socialdemokrati, ni vedel, da so se ti zaradi trdnejše koalicije medtem s komunisti povezali v novo Madžarsko socialistično stranko. Tako so v novi vladi prevladovali prav komunisti. Karolyi je bil odstavljen in aretiran, kasneje pa je pobegnil v Pariz. Beli Kunu, ki je imel trdne vezi z ruskimi boljševiki, je Lenin marca svetoval, naj socialdemokrate umakne z oblasti in vzpostavi diktaturo proletariata, kar je tudi storil.

Komunisti so tako ustanovili Revolucionarni vladajoči svet, ki ga je vodil Sándor Garbai, čeprav je Kun kot komisar za zunanje zadeve v povezavi z boljševiki obdržal vpliv. Svet je z dekretom ukinil aristokratske privilegije in nazive, ločil Cerkev od države, uzakonil svobodo govora in zborovanja, zagotovil brezplačno izobrazbo ter jezikovne in kulturne pravice za manjšine. Vlada je nacionalizirala zemljišča v velikosti nad 40 hektarov ter industrijska in trgovska podjetja, hkrati pa socializirala bivališča, prevoz, bančništvo, zdravstvo in kulturne institucije.

Za zunanjo obrambo se je Kun najprej zanašal na boljševistične sile, vendar so te pomoč zavrnile, saj so bile same vpletene v državljansko vojno. Zato so komunisti ustanovili svojo rdečo armado in 200-glavi mobilni oddelek, imenovan Lenin-fiúk oziroma Leninovi fantje, za boj zoper protirevolucionarno dejavnost doma.

Maja 1919 je antanta od Madžarske zahtevala ozemeljske koncesije, ta pa je odgovorila z napadom na regijo Zgornja Madžarska, ki je bila del ustanavljajoče se Češkoslovaške. Rdeča armada je tako premagala češko vojsko in v Prešovu junija ustanovila Slovaško sovjetsko republiko. S tem so se začela trenja znotraj Madžarske, saj so madžarski nacionalisti pričakovali priključitev zavzetih teritorijev Madžarski. Konec junija je romunska vojska premagala rdečo armado in vdrla v Budimpešto, večina komunistov pa je zbežala v Avstrijo. Ostal pa je György Lukács, nekdanji komisar za kulturo, ki je organiziral Komunistično partijo v podtalju.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

moramo skupaj spraviti razvojno politiko premostitve prepada med ruralnim in urbanim znotraj Evrope - predvsem so v igri vse predhodne post-komunistične, post-socialistične države, ki imajo ogromno prebivalstva na podeželju, ki životari. Take države, vključno s Slovenijo vred, ne bodo mirno gledale požrešnosti mest in urbanih prestolnic. Če nam uspe v 5 letih spraviti skupaj koliko toliko egalitaren postopek in proces razvoja vsake posamične države - smo zmagali. Če ne - propad Evrope, vojna in ameriška prevlada vsega živega in neživega. Kaj bo Nemčija naredila z Monsantom je veliko vprašanje. Upajmo lahko, da je nekomu posvetila žarnica - in da bo prevzem ameriške korporacije - pravzaprav njeno postopno usihanje. Tako bi lahko rešili svet - če smo optimistični. In edina, ki to lahko stori - je seveda Nemčija in Angela Merkel osebno. ergo!

nekateri nismo od včeraj. treba je bilo narediti strategijo. počakati da gre Olivier iz Združenih narodov v Oxford predavat in delat tam renome. in počakat, da ti FAO odobri vojno stanje. italijanski dopisnik :-) ehhehehehhe v vojnem območju Sirije a? :-) cici mici bodi moja mici.
zadaj pa topništvo. ups.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.