britoff malinine pite

Aktualno-politična novica
rpi2
11. 2. 2015 - 9.03
 / BritOFF

ob 9:00

Indijsko vrhovno sodišče je odločilo, da ustavna pravica do verovanja v islam ne vključuje mnogoženstva. S pravico do svobode veroizpovedi je zagotovljena pravica do vere posameznika in ne prakse, ki so v nasprotju z javnim redom, zdravjem in moralo, je pojasnilo sodišče in dodalo, da poligamija ni integralni del islamske religije. Do sodbe je prišlo, ko se je nek musliman v drugo poročil, in je sestra njegove prve žene proti njemu vložila tožbo na sodišču za človekove pravice.

Rusija in Egipt bosta prihodnji ponedeljek začeli s pogajanji o izgradnji dveh jedrskih elektrarn v Egiptu, oziroma ene z dvema 1200 MegaWatt-nima reaktorjema. Veterna elektrarna pri Dolenji Vasi ima za primerjavo moč 2,3 MegaWatta. Hkrati z elektrarnama bi Rusija tudi izobrazila Egipčanske strokovnjake za upravljanje elektrarne, teme pogajanj pa so tudi prosta trgovinska cona in ruska industrijska cona ob Sueškem kanalu.

Ambasadi Združenih držav Amerike in Velike Britanije v Sani, prestolnici Jemna, se zapirata, kljub temu, da se varnostna situacija tam izboljšuje. In to ravno v Jemnu, ki so ga Združene države Amerike lansko leto proglasile za zgled boja proti terorizmu. Medtem pa se odpira prvo palestinsko veleposlaništvo v zahodni evropi, in sicer v Stockholmu.

Južna Koreja je izdala 60 miljonov evrov kredita Kubi, z namenom da pospeši menjavo in trgovino med državama, hkrati pa sta državi podpisali še memorandum o razumevanju. S tem naj bi Južna Koreja zagotovila, da bodo korejska podjetja, ki vstopajo na kubanski trg, poplačana. Do sedaj je bilo trgovanje s Kubo močno ovirano, saj so morala vse kredite Kubi potrditi banke iz tretje države, kar je bilo precej zamudno. Na Kubo prihajajo električni generatorji in poceni elektronika.

Poceni elektronika pa bo obdelana tudi v britoffu ob deseti jutranji uri. Govorili bomo o novem modelu malinov pite.

 

ob 10:00

Po treh letih je izšla nova verzija računalnika, oziroma bolje rečeno računalnička, ki je velik kot kreditna kartica, njegov namen pa je omogočiti in spodbuditi učenje osnov računalništva v šolah. Proizvaja ga neprofitna fundacija Raspberry pi Foundation, zato je njegova cena zgolj 35 dolarjev. Do februarja 2014 je bilo prodanih 4 miljone in pol teh pametnih elektronskih vezij.

Nova verzija bo ohranila enako ceno, za deset dolarjev pa se je pocenil stari model. So pa specifikacije druge verzije malinino-pitinih računalnikov že precej spodobne. Tako je novi procesor 4 jedrnik z 900 MegaHerzi, kar je velik napredek od prejšnega enega jedra s 700 MegaHerzi. Spomin se je podvojil na 1 GigaBajt, podvojilo se je število USB vhodov na 4. Dodan je tudi video čip.

Operacijski sistem, ki ga v osnovi žene rpi, je raspbian in je različica debiana, podprta pa je še cela vrsta prostih operacijskih sistemov. Posodobljeni raspbian bo tekel na obeh verzijah, bosta pa na novejši različici tekla tudi Ubuntu in tisti operacijski sitem, ki ga ne bomo imenovali. Rpi 2 je že dovolj močan, da lahko nadomesti starejše osebne računalnike.
Ob predstavitvi novega modela in veliki izpostavljenosti fotografskim bliskavicam se je pokazal tudi hrošč v strojni opremi. Eden izmed čipov je namreč občutljiv na močno svetlobo, zato se ob bliskih ali izpostavljenosti laserju raspberry pi 2 znova zažene.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness