BritOFF meteorološke jeseni

Aktualno-politična novica
1. 9. 2018 - 10.14
 / BritOFF

Združene države Amerike bodo prenehale s financiranjem agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem, UNRWA. Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je kot razlog navedlo vse večje število upravičencev do pomoči, kar naj bi bilo nevzdržno. ZDA želijo doseči spremembo definicije pojma "palestinski begunec" in od agencije pričakujejo, da med palestinske begunce ne bi več štele potomcev ljudi, ki jih je Izrael prisilno preselil. UNRWA je bila ustanovljena leta 1949 za zagotavljanje storitev palestinskim beguncem in trenutno skrbi za približno pet milijonov ljudi. ZDA so bile ena največjih finančnih podpornic agencije, saj so v njen proračun prispevale približno tretjino vseh sredstev. Še lani je ta številka znašala 305 milijonov evrov, letošnji prispevek pa so nameravale zmanjšati na 60 milijonov evrov. Izgubljena sredstva bodo agenciji sedaj poskušale zagotoviti druge države, zlasti Nemčija in zalivske države. 

Brazilsko volilno sodišče je Luizu Inaciu Luli da Silvi, kandidatu Delavske stranke, prepovedalo kandidirati na oktobrskih predsedniških volitvah. Sedemčlansko sodišče se je tako odločilo, ker da Silva trenutno prestaja dvanajstletno zaporno kazen zaradi korupcije, brazilska zakonodaja pa pravnomočno obsojenim posameznikom prepoveduje kandidiranje na volitvah. O zadevi mora dokončno odločiti še vrhovno sodišče. V primeru, da bo odločitev obstala, bo morala Delavska stranka kandidata zamenjati. Najverjetnejša menjava je kandidat za podpredsednika, nekdanji župan Sao Paula, Fernando Haddad. Da Silva je svojo kandidaturo napovedal sredi avgusta iz zapora, po zadnjih javnomnenjskih anketah je močno vodil. Užival je 39-odstotno podporo volilcev, njegov najbližji zasledovalec Jair Bolsonaro pa le 19-odstotno. Da Silva je Brazilijo vodil že med letoma 2003 in 2011 in je bil zaradi velike gospodarske rasti ter socialnih programov med državljani izredno priljubljen. 

V eksploziji v kavarni v mestu Doneck na vzhodu Ukrajine je bil ubit vodja Doneške republike Aleksander Zaharčenko. Zaharčenko je bil poveljnik proruskih separatistov in od leta 2014 prvi predsednik ter vodja vlade Doneške republike. V eksploziji je bil ranjen tudi finančni minister Aleksander Timofejev. Oblasti naj bi v povezavi z napadom že aretirale nekaj Ukrajincev. Rusko zunanje ministrstvo je odgovornost za napad pripisalo vladi v Kijevu, ukrajinska varnostna služba SBU pa za napad navaja dva možna razloga. Prvi je notranje trenje med uporniki, drugi želja ruske strani, da odstrani nepriljubljenega politika, ki je Ruse začel motiti. Napad ogroža premirje, ki so ga na ukrajinski fronti zaradi začetka šolskega leta sicer razglasili v sredo in je bilo v preteklih dneh že kršeno.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.