Britoff miru

Aktualno-politična novica
24. 9. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Corbynova podoba v britanskih medijihVodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je na notranjih strankarskih volitvah ponovno dobil podporo volivcev. Volitve so sprožili strankini poslanci, ki so Corbynu poleti izglasovali nezaupnico kljub temu, da je bil le eno leto nazaj med štirimi kandidati izvoljen v prvem krogu z 59,5 odstotka glasov. Tokrat je svoj volilni izid le še izboljšal in si zagotovil podporo 61,8 odstotka volilnih upravičencev. Več kot polovico glasov je dobil v vseh treh kategorijah volivcev, to so: člani, registrirani podporniki in člani sindikatov. Corbyn je strankine veljake pozval, naj spoštujejo demokratično odločitev. Medtem pa je njegov namestnik Tom Watson, ki je med drugim tekom poletja javnost razburjal z domnevnim seznamom trotskističnih infiltratorjev v laburistični stranki, pozval k spremembi strankarskih pravil tako, da bi poslanci imeli več vpliva na izbiro članov vlade v senci. 

Po tem, ko sta vodstvi kolumbijske levičarske uporniške skupine FARC in kolumbijske vlade prejšnji mesec podpisali mirovni sporazum, je tega soglasno potrdilo še približno 200 FARC-ovih delegatov iz različnih delov države, ki so se zbrali na kongresu na jugu države. Mirovni sporazum bodo sicer naslednjo nedeljo na referendumu morali potrditi še kolumbijski volivci. Kampanjo proti sprejemu vodi bivši predsednik Alvaro Uribe, sicer domnevno povezan z desničarskimi paramilicami, ki trdi, da je šlo popuščanje FARC-u predaleč. Po morebitni implementaciji sporazuma bo FARC odložil orožje in se spremenil v politično stranko. Do leta 2026 bo imel v parlamentu zagotovljenih 10 sedežev in sicer 5 v 102 članskem zgornjem domu ter 5 v 166 članskem spodnjem domu. Poleg tega bo 16 sedežev v spodnjem domu rezerviranih za aktiviste iz tradicionalno zapostavljenih podeželjskih območij, v katerih bo obstoječim strankam prepovedano kandidirati.

 

Ustavno sodišče v Gabonu je odločilo, da je predsednik Ali Bongo zmagovalec predsedniških volitev, ki so se odvile konec avgusta. Opozicija je rezultate spodbijala in trdi, da so rezultat goljufije, pri čemer kaže na primer enega izmed volilnih okrožij s tradicionalno visoko podporo predsedniku, v katerem je bila po uradnih rezultatih volilna udeležba 99,9 odstotna. Bongo je po uradnih rezultatih dobil le približno 6000 glasov več od opozicijskega kandidata Jeana Pinga. Sodišče je sicer rezultate v prej omenjenem okrožju spremenilo in nekaj glasov več namenilo opoziciji, a trdi, da to ne spremeni volilnega izida. Ob tem pa priznava, da so rezultate le preverili, ponovno preštevanje vseh glasov pa ni bilo mogoče, saj so bile glasovnice takoj po prvem štetju zažgane. Ali Bongo vlada Gabonu od leta 2009, ko je nasledil svojega očeta Omarja Bonga. Ta je znan predvsem po svojih tesnih stikih s Francijo in je bil eden ključnih členov v tako imenovani Françafrique.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.