BritOFF MORSKIH NAPLAVIN

Aktualno-politična novica
7. 6. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obljubil gradnjo 300 novih domov v naselbini Bejt El na Zahodnem bregu. Netanjahu je to odločitev sporočil v odgovor na odločitev sodišča o rušenju nezakonite soseske Ulpana, poročajo tuje tiskovne agencije. Netanjahu je dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča, da je treba do 1. julija porušiti Ulpano, kjer živi pet judovskih družin ter dodal, da bodo te preselili v bližnji Bejt El, kjer bodo zgradili še 300 novih domov.

Mariborski župan Franc Kangler je pretekli teden izdal sklep, s katerim je razveljavil postopek za izbiro kulturnih programov, ki jih bo v letošnjem letu sofinancirala Mestna občina Maribor. Kot je razvidno iz sklepa, ki ga je Kangler podpisal 25. maja, je razveljavljen celoten doslej izveden postopek razpisa, pa tudi samo besedilo javnega razpisa, ki je bil objavljeno 20. januarja letos. V sklepu pa ni navedeno, kaj to pomeni za nadaljnje postopke v zvezi z dodeljevanjem proračunskih sredstev za kulturne dejavnosti v letošnjem letu.

Bombni tehniki so včeraj okoli 19. ure razstrelili sumljivi kovček, ki je bil opažen na Trubarjevi ulici v središču Ljubljane. O sumljivem predmetu so policijo obvestili nekaj po 17. uri, policisti pa so kraj zavarovali in obvestili bombne tehnike, ki so kovček razstrelili z vodnim topom. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je v kovčku bil jedilni pribor.

8.05

Evropska bančna federacija podpira predlog evropske komisije, ki se zavzema za oblikovanje evropskega okvirja za preprečevanje in reševanje bančnih kriz brez obremenitve davkoplačevalcev. Evropska komisija je namreč včeraj predstavila evropski okvir za preprečevanje in reševanje bančnih kriz brez obremenitve davkoplačevalcev, ki velja za pomemben korak k bančni uniji. Glavni cilj zakonodajnih predlogov komisije je, da se prepreči ponovitev scenarija po izbruhu svetovne finančne krize leta 2008, ko so morale države bankam pomagati z milijardami davkoplačevalskih evrov.

Notranji ministri Evropske unije bodo danes v Luksemburgu poskušali doseči kompromis o novih pravilih za začasno uvedbo nadzora v schengenskem prostoru, kjer je sicer mogoče potovati brez preverjanja potnih listin. Že po sedanjih pravilih se lahko članica schengna enostransko odloči za začasno uvedbo nadzora na notranjih mejah v izjemnih okoliščinah, ko obstaja resna grožnja javnemu redu ali notranji varnosti. Kompromis, ki se pričakuje danes, pa ta pravila nadgrajuje in opredeljuje tri možnosti za začasno uvedbo nadzora, to so: veliki športni ali politični dogodki, nujni primeri in v primeru resnih pomanjkljivosti na zunanji meji.

Predsednik srbske Demokratske stranke Boris Tadić je na današnjem posvetu srbskega predsednika Tomislava Nikolića seznanil, da je koalicija okoli Demokratske stranke zelo blizu oblikovanja vladne koalicije, ki bo imela večino v parlamentu. Napovedal je, da bo Nikolića v nekaj dneh obvestil, da so dosegli dogovor. Tadić ni želel povedati, katere stranke bodo v morebitni novi vladni koaliciji.

9.05

Sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, naj bi v pokrajini Hama v osrednji Siriji izvedle nov pokol civilistov. Po navedbah sirske opozicije je bilo ubitih okoli sto ljudi, med njimi ženske in otroci. Da se je na območju zgodil pokol, so potrdili tudi drugi viri, med njimi Sirski observatorij za človekove pravice. Pokol naj bi izvedli pripadniki prorežimske milice šabiha. Sirska opozicija je Združene narode oziroma njihove opazovalce v Siriji že pozvala, naj raziščejo okoliščine novega zločina. Sirska vlada je odgovornost za pokol zanikala.

Poklicna spletna stran Linkedin je sporočila, da so neznani hekerji vdrli v sistem in ukradli gesla več milijonov uporabnikom ter jih dali na svetovni splet. Linkedin je prizadetim, ki so jim ukradli gesla, že zaprl račun in bodo dobili elektronska sporočila z nadaljnjimi navodili. Pri tem pa je treba biti spet previden, saj bodo sporočila, zamaskirana kot da so Linkedinova, pošiljali tudi nepridipravi. Podjetje sporoča, da njihova sporočila ne bodo vsebovala nobenih povezav. Linkedin ima sicer okrog 160 milijonov uporabnikov, ki imajo na svojih straneh tudi zaupne informacije.

Neprofitna organizacija Freedom House je objavila poročilo o mladih demokracijah srednje in vzhodne Evrope ter Evrazije z naslovom "Države v tranziciji 2012", med katerimi ima najboljšo oceno Slovenija. Sloveniji se je ocena od lanskega poročila izboljšala, čeprav je splošni trend v skupini držav, ki jih poročilo obdeluje, negativen. Do najbolj opaznega poslabšanja je prišlo na Madžarskem in v Ukrajini. Poročilo Freedom House obdeluje 29 držav glede na sedem kategorij. To so demokratična vladavine, volilni proces, civilna družba, neodvisnost medijev, lokalna vlada, sodstvo in korupcija.

10.05

Udeleženke vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje v Pekingu so v sklepni izjavi izrazile nasprotovanje uporabi sile pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja. Nasprotujejo tudi uporabi sile v Siriji ter poudarjajo, da je treba rešitev najti s političnim dialogom. Sklepno izjavo so ob koncu dvodnevnega vrha podpisale države udeleženke vrha - Kitajska, Rusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan in Uzbekistan.

Na obalo Ameriške zvezne države Oregon je naplavilo velik dok, iztrgan iz japonskega pristanišča v lanskoletnem katastrofalnem cunamiju. 20 metrski in 165 tonski dok je potoval več kot 8000 kilometrov čez Tihi ocean. Izvedena je že bila kontrola jedrskega sevanja, na kateri se je dok izkazal za negativnega.

Po podatkih nove raziskave imajo lahko otroci, ki so bili v času odraščanja večkrat izpostavljeni slikanju z računalniško tomografijo znano pod kratico CT, tudi do trikrat večjo možnost, da kasneje v življenju zbolijo za levkemijo in možganskimi tumorji. Avtorji raziskave so sporočili, da je tveganje za raka v absolutnem smislu relativno majhno. Vendar svetujejo, naj bo izpostavljenost radiaciji čim manjša in da naj se uporabijo druge metode pregledov, kjer je le možno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness