Britoff načrtovanih stikov

Aktualno-politična novica

0805

Na obalo mesta Zuwarah na zahodu Libije je naplavilo 85 delno razpadlih trupel beguncev, ki so neznano kdaj utonili na svoji poti proti Italiji. Oblasti informacij o njihovem brodolomu nimajo, iz mesta pa pogosta izpljujejo ladje z begunci. Samo minuli teden je sicer v različnih brodolomih pred obalo Libije umrlo skoraj 900 ljudi, v zadnjih dveh dneh pa zaradi razburkanih voda ni toliko poskusov prečkanja Sredozemskega morja.

Amnesty International je v poročilu z naslovom “Nasilju ni mesta na igrah” pred avgustovsko olimpijado v brazilskem Rio de Janeiru tamkajšnje oblasti pozval k zmanjšanju policijskega nasilja. Ponavlja se namreč zgodba izpred dveh let, ko se je pred nogometnim svetovnim prvenstvom povečala policijska represija v slumih. Leta 2014 je tako pod streli policije umrlo kar 40 odstotkov več ljudi kot leto prej, lani pa še za 11 odstotkov več. To pomeni, da je lani pod streli policije padlo 645 ljudi. Amnesty to pripisuje slabo zasnovanim varnostnim politikam in pristopu policije, ki se v slumih spopada s sovražnikom in se na vse dogodke odzove zelo nasilno.

Hrvaški se danes morda obeta odstop premierja Tihomirja Oreškoviča. Tako vsaj poroča portal koalicijske stranke HDZ, na katerem so sinoči napovedali, da bo Oreškovič odstopil v naslednjih 24-ih urah in imel ob tem dramatičen govor. Včeraj je bilo v vladni palači sicer zelo vroče, saj je Oreškovič po domnevnem sporu z vodjo HDZ Tomislavom Karamarkom in predsednikom Mosta Božem Petrovom pol ure pred začetkom seje vlade to odpovedal in odvihral iz zgradbe. Ministri so nato glasovali telefonsko.

1005

Perry Bellegarde, eden najvidnejših kanadskih staroselskih vodij, je na policiste v državi naslovil opozorilo, naj se pripravijo na rezultate preiskave primerov izginulih in ubitih staroselskih žensk. Ta se je že začela in bo potekala dve leti, pri tem pa Bellegarde pravi, da policisti tej problematiki nikoli niso namenili dovolj časa in finančnih virov. Po njegovem mnenju imajo pri tem kljub napredku še vedno veliko vlogo pogosti  stereotipi, tako na podlagi etnične pripadnosti kot tudi spola.

V Kanadi je več kot 60 staroselskih jezikov. Možnosti njihove ohranitve izboljšuje nova mobilna aplikacija. Imenuje se FirstVoices, gre pa za tipkovnico, na kateri lahko določite kateregakoli od staroselskih jezikov in tako v njem tudi tipkate. Podatki za aplikacijo so bili zbrani na različne načine, med drugim tudi v sodelovanju s šolami, kjer so učenci pomagali pri zbiranju informacij o različnih pisavah. Pri tem prevzemajo vlogo, ki jim je bila dolgo odvzeta, politika kanadskih vlad je bila namreč pred dobrim stoletjem usmerjena v prepoved uporabe staroselskih jezikov med otroki. Pozivi k oblikovanju podobnih orodij še za jezike drugih staroselskih skupnosti že prihajajo tudi iz drugih držav, kjer je obstoj staroselskih jezikov ogrožen.

Ameriška antropologa Kim Hill and Robert Walker sta razburila staroselske skupnosti Južne Amerike in organizacije, ki se ukvarjajo z njihovimi pravicami, saj sta predlagala načrtovan stik z do zdaj nedotaknjenimi staroselskimi skupnostmi. Nekatere skupnosti, ki varujejo nedotaknjene skupine, pravijo, da bi tak stik, četudi načrtovan, pomenil le še eno katastrofo genocidnih razsežnosti. Organizacija Survival International tudi opozarja, da bi se s tem povečale možnosti, da bi zemlja, na kateri živijo, postala izpostavljena posekavi gozda in prevzemu korporacij.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.