Britof(f) na Gorenjskem

Aktualno-politična novica
15. 1. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1000
Dobro jutro in lepo pozdravljeni v lokalnem Britoffu, ki ga tokrat - v znamenju nove slovenske krimič serije Ekipa Bled, ki je v nedeljo doživela predvajanje druge epizode - posvečamo Gorenjski regiji. Natančneje gorenjskim otrokom - najprej pa kratka vest iz zdravstva.

Če vas bo v prsih stiskalo v Kranju, dvakrat premislite, preden zavijete na urgenco. Osnovno zdravstvo Gorenjske je namreč s ponedeljkom v ambulantah nujne medicinske pomoči na Gorenjskem začelo zaračunavati nenujne zdravstvene storitve.

Zdaj pa k stvari. Nova telovadnica pri Osnovni šoli Stražišče, ki je bila zgrajena lani, je dobila uporabno dovoljenje, učenci pa so jo včeraj že začeli uporabljati.  
Za 2,25 milijona evrov je telovadnico v javno-zasebnem partnerstvu z mestno občino zgradila Gorenjska gradbena družba (GGD), kar bo mestno občino v 15 letih stalo 5,4 milijona evrov. Na občini pravijo, da za investicijo, ki so jo čakali že več kot desetletje, nimajo ne denarja ne možnosti najetja posojila, zato so se odločili za javno-zasebno partnerstvo. Tako bo GGD zgradila telovadnico, občina pa bo družbi 15 let plačevala po 30.000 evrov mesečne najemnine, v katero bodo vključeni vsi stroški. Po tem obdobju bo telovadnica postala občinska last. Da ponazorimo, najemnina srednje velike telovadnice brez plezalne stene ali drugih posebnosti bo znašala 1000 evrov na dan.

Končna cena telovadnice se je sicer močno razlikovala od začetne. Spomnimo se zapleta na zadnji majevski seji občinskega sveta Mestne občine Kranj leta 2017, ko so svetniki gradivo za projekt, ocenjen na 5,4 milijona evrov, dobili komaj deset minut pred začetkom seje. »V mestnem svetu ni svetnika, ki bi bil proti gradnji telovadnice. V začetku leta so omenjali 3,5 milijona evrov, nato se je znesek povzpel na 4,3 milijona, tik pred sejo pa smo izvedeli, da je številka še za dober milijon višja. Prav tako nam do zadnjega trenutka niso razkrili ponudnika. Ker ni bilo časa za pregled gradiva in ker se je zastavljalo več vprašanj, na katera ni bilo odgovorov, nas večina ni glasovala,« je zaplet takrat povzel Janez Černe, mestni svetnik SD.

Ponudnik, kot zdaj vemo, je bil zgolj eden. To je Gorenjska gradbena družba, ki je novo pridobitev Stražišča tudi zgradila.

0800

Varnostno osebje na frankfurtskem in predvidoma še sedmih drugih nemških letališčih bo danes stavkalo. Razlog so zahteve po višjih plačah, za katere upravljavci letališč po navedbah sindikata Verdi niso pokazali dovolj velikega zanimanja. Na frankfurtskem letališču so odpovedali številne lete, na polete z Brnika pa stavka naj ne bi vplivala.

V spodnjem domu britanskega parlamenta bo danes ključno glasovanje o dogovoru o brexitu. Kaže, da dogovor ne bo dobil zadostne podpore, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci. Najbolj sporno je varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc je programskemu svetu zavoda predlagal, naj podpre kandidaturo Mirka Štularja za direktorja Radia Slovenija. Sicer se je Kadunc odločal med Štularjem, ki je zdaj odgovorni urednik Vala 202, ter urednico uredništva večernega in nočnega programa na Prvem programu Darjo Groznik. Zdajšnjemu direktorju Mihi Lamprehtu se bo 15. februarja iztekel že drugi štiriletni mandat. Kmalu po objavi tokratnega razpisa je napovedal, da se za nov mandat ne bo potegoval, saj je zaradi samoomejevanja funkcije napočil čas, da vodenje radia prevzame nekdo drug.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.