Britoff na stranišču

Aktualno-politična novica
6. 12. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Tudi letos so v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen pripravili izbor Naj javno stranišče, v sklopu katerega ocenjujejo javna stranišča širom Slovenije. Gre za tradicionalo, saj v društvu javne sanitarije ocenjujejo že vse od leta 2009. Za akcijo so se odločili, da ljudem s kronično vnetno črevesno boleznijo izboljšajo kakovost življenja in jim omogočajo čim bolj aktivno življenje. Podelitev naziva Naj javno stranišče je potekala na svetovni dan stranišč 19. novembra na gradu Rajhenburg, ob priložnosti pa so društveniki izdali bilten.

Ocenjevanje je potekalo v dveh kategorijah, in sicer v kategoriji urejenosti javnih stranišč v občinah in v kategoriji javnih stranišč na bencinskih servisih. Mi se bomo pomudili zgolj pri javnih straniščih v kategoriji občin.

Ocenjevalci so pod drobnogled vzeli javna stranišča v 11 mestnih občinah in v 95 ostalih občinah. Naziv Naj javno stranišče 2021 v kategoriji mestnih občin so podelili mestni občini Ptuj, v kateri razpolagajo z dvema javnima straniščema, ki sta opremljeni tudi za invalide. Sanitarije so označene in so brezplačne. V najstarejšem slovenskem mestu so v letošnjem letu pokazali velik napredek – še v lanskem izboru se je ptujska mestna občina uvrstila na deveto mesto od skupno enajstih mestnih občin. Na drugo mesto v kategoriji mestnih občin se je uvrstil Maribor, tretje mesto pa je zasedla Ljubljana. Nehvaležno četrto mesto je pripadlo mestni občini Murska Sobota, ki pa je glede na lansko leto napravila korak naprej - v občini so poskrbeli za še eno javno stranišče, skupno sta tako dve, obe pa sta bili v fazi ocenjevanja čisti in z zadostno zalogo papirja, brisačk in mila.

Družini mestnih občin se je pridružila še dvanajsta, pogojev pa seveda ne izpolnjuje...
 / 15. 11. 2021
Naziv Naj javno stranišče 2021 v kategoriji nemestnih občin je pripadel tedaj še nemestni občini Krško. Krška občina je sicer postala mestna preteklo soboto po novembrski odločitvi v državnem zboru. V občini je eno javno stranišče, prilagojeno tudi za osebe z invalidskimi vozički, dostop pa je označen. Stranišče je brezplačno, v času ocenjevanja pa je bilo čisto. V krški občini sicer gradijo še eno javno stranišče. Drugo mesto v kategoriji je dosegla občina Ormož, tretja pa je bila občina Piran – ta se je na tretje mesto zavihtela z lanskega osmega mesta.

V društvu podeljujejo tudi straniščne metlice za najslabše urejena javna stranišča. V kategoriji mestnih občin je metlica romala v Novo Gorico. Javno stranišče je pomanjkljivo označeno, med ocenjevanjem pa je bilo zelo umazano. Gre za suho kompostno stranišče. Hkrati v biltenu opozarjajo, da je eno javno stranišče v mestni občini absolutno premalo.

V kategoriji nemestnih občin pa je straniščno metlico prejela občina Vrhnika z enim javnim straniščem, ki se nahaja na tržnici. Dotrajano stranišče je pomanjkljivo označeno, odprto le v delovnem času tržnice, med ocenjevanjem pa je bilo umazano.

V kar 49 obiskanih občinah javnega stranišča sploh nimajo, zato so od društva občine prejele zidak. Odsotnost javnih stranišč je za bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo zaskrbljujoče. Število bolnikov s to boleznijo narašča, v Sloveniji jih je okrog 7500. Z izborom Naj javno stranišče tako želijo opozoriti na težave, ki jih pestijo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness