BritOFF naftno-jedrske izmenjave

Aktualno-politična novica
20. 1. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Pred britanskim parlamentom so se včeraj zbrali študentje, ki so protestirali proti poizkusu odprave denarne pomoči socialno šibkejšim študentom. Vlada namreč skuša pomoč, ki je bila uvedena ob izdatnem povišanju šolnin leta 2012, spremeniti v posojilo.

V Davosu se začenja letošnji Svetovni ekonomski forum, na katerem se vsako leto zberejo svetovni politični in gospodarski voditelji in zaskrbljeno preučujejo svetovne probleme. Letos jih bo, sledeč uradni temi dogodka, skrbela robotizacija gospodarstva in prodor robotike v vse več por življenja. Poleg tega se gotovo ne bodo mogli izogniti tudi ohlajanju gospodarske rasti v vzpenjajočih se gospodarstvih.

Norveška je začela z vračanjem beguncev, ki so v državo vstopili iz Rusije, nazaj v vzhodno sosedo. Pri tem je že naletela na številne kritike, med drugim, da begunci niso imeli možnosti pritožbe na zavrnitev vloge za azil, saj so jih deportirali le nekaj ur kasneje. Visoki komisar Združenih narodov za begunce  Vincent Kočatel je Norveško tudi opozoril, da obstaja nevarnost, da bi begunci ostali ujeti na nikogaršnji zemlji med državama.

 

10:05

Savdska Arabija uspešno izkorišča svoje naravne danosti za sklepanje zavezništev s svetovnimi velesilami. Memorandum o strateškem partnerstvu odpira novo poglavje v sodelovanju s Kitajsko. Kitajski predsednik Xi Jinping in kralj Salman Bin Abdulaziz sta v Riadu s podpisom overila namero o energetskem sodelovanju. Savdska Arabija bo Kitajski dovajala nafto, medtem ko bo Kitajska v Savdski Arabiji zgradila jedrsko elektrarno.

Da pa bo koriščenje energije iz litij-ionskih baterij do uporabnikov prijaznejše in učinkovitejše, skrbijo na univerzi Penn State. V raziskovalnem centru so že uspešno inkorporirali več senzorjev, ki uporabnika obveščajo o količini preostale energije, ki jo baterije vsebujejo, omogočajo pa tudi ogrevanje baterij, kadar se te koristijo v mrzlem okolju. Raziskovalci so se pohvalili, da so z doseženim ustvarili prve pametne baterije, ki bodo že čez nekaj let dostopne na trgu.

Že danes pa je na tržišču dostopen napajalnik za baterije mobilnih telefonov, ustrezen za okoljsko zavedne ali pa vsaj za novosti tenkočutne ljudi. Ogljični odtis lahko zmanjšate z uporabo polnilca, ki koristi le slano vodo in kisik. Gorilna celica namesto vodika koristi sol, ki oksidira, in pri tem sprosti energijo v obliki električne energije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness