BritOFF napake Medarodnega denarnega sklada

Aktualno-politična novica
6. 6. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Grška vlada je napovedala, da se bo v boj proti delu na črno podala tudi s pomočjo policije. Zaradi tega bosta tesneje sodelovali ministrstvi za delo in za civilno zaščito. Mešane ekipe delovnega ministrstva in policije bodo po celotni državi izvajali ostrejše kontrole. V okviru številnejših pregledov delovnega ministrstva in največje pokojninske blagajne v državi Ika so ugotovili, da 40 odstotkov delojemalcev sploh ni socialno zavarovanih. Pokojninske in socialne blagajne Grčije so samo v lanskem letu izgubile šest milijard evrov. Zaradi visoke brezposelnosti, ki je v Grčiji dosegla že 27 odstotkov, je vedno več ljudi pripravljenih sprejeti kakršnokoli delo. Predvsem na turističnih otokih je delo na črno precej razširjeno, saj naj bi po nekaterih ocenah v poletnih mesecih skoraj vsak drugi delavec delal brez socialnega zavarovanja.

Protestniki v Turčiji bodo nadaljevali svojo "bitko", dokler vlada ne izpolni njihovih zahtev, so poudarili voditelji iniciative Taksim po srečanju z namestnikom turškega premiera Bulentom Arincom. Med zahtevami iniciative so ohranitev parka Gezi v Carigradu, na mestu katerega želijo oblasti zgraditi nakupovalno središče, ter prenehanje uporabe solzivca. Policijski načelniki, ki so odgovorni za nasilje in pritiske pa morajo biti odstavljeni s položajev. V Izmirju je bilo sicer včeraj aretiranih 25 uporabnikov Twitterja, ki naj bi bili krivi spodbujanja demonstracij in širjenja propagande. Na šesti dan protestov se je sicer protestnikom na trgu Taksim v Carigradu pridružilo več tisoč stavkajočih delavcev iz različnih sindikatov. Učitelji, zdravniki, bančni uslužbenci in drugi so mahali z belimi in rdečimi zastavami sindikata in pozivali k odstopu Erdogana.

Mariborski župan Andrej Fištravec je poslal pismo predsednici vlade Alenki Bratušek, v katerem jo poziva k pomoči vlade pri reševanju Mariborske livarne Maribor. Livarna, ki je od aprila v postopku prisilne poravnave, še vedno ni dočakala odločitve o tem, na kakšen način bi lahko prišla do potrebnih petih milijonov evrov svežih likvidnih sredstev, s katerimi bi se lahko rešila pred dokončnim propadom. Banke za posojilo zahtevajo poroštvo države, ta pa z odločitvijo odlaša. Fištravec je premierko in ostale člane vlade, ki naj bi čez dva tedna prišli na uradni obisk v Maribor, tudi spomnil, da bi propad Livarne za seboj potegnil vsaj 10 do 20-krat višje stroške, ki pa jih bodo morali plačati državljani.

8.05

Kazensko sodišče v Amanu je Valida Kurdija, strica kralja Abdulaha II. obsodilo na 37 let zapora zaradi vpletenosti v korupcijo v fosfatni industriji Jordanije. Kurdi, ki so mu sicer sodili v odsotnosti, bo glede na obsodbo moral plačati še 350 milijonov ameriških dolarjev kazni. Obsodba je bila izrečena na podlagi vrste obtožb o poneverbah in zlorabi položaja iz časa med letoma 2008 in 2011, ko je bil Kurdi direktor jordanskega državnega podjetja rudnikov fosfatov. Kurdi naj bi Jordanijo zapustil in odšel v Veliko Britanijo še preden so lani proti njemu vložili obtožnico.

Potem ko je Evropska unija že v ponedeljek obljubila pomoč Avstriji, Češki in Nemčiji, ki so jih prizadele hude poplave, je včeraj evropski komisar za finančno načrtovanje in proračun Janusz Lewandowski opozoril, da denarja v evropskem proračunu za ta namen ni. Pri izplačilih pomoči je tako pričakovati zamude. Kot je poudaril komisar, v evropskem proračunu za tekoče leto manjka sredstev za izplačilo škode zaradi poplav. Medtem ko je na voljo takojšnja pomoč iz mehanizma za civilno zaščito, pa v solidarnostnem skladu denarja ni.

Slovenija bo kljub pozivom iz zveze Nato k ohranitvi obstoječih obrambnih proračunov svojega krčila. Z rebalansom se bodo sredstva za obrambo zmanjšala za okoli 20 milijonov evrov, je povedal obrambni minister Roman Jakič. A obenem je zatrdil, da bo Slovenija storila vse, da izpolni cilje v okviru Nata. Slovenija namenja za obrambne izdatke 1,16 odstotka bruto domačega proizvoda, kar jo med vsemi zaveznicami uvršča na 18. mesto. Cilj Nata je, da bi vsaka zaveznica za obrambo namenjala dva odstotka BDP. Izpolnjujejo ga samo Združene države Amerike, Velika Britanija in Grčija.

9.05

Predsednika Kitajske in Mehike, Xi Jiping in Enrique Pena Nieto, sta se zavzela za strateško partnerstvo med državama ter sodelovanje pri vstopanju na mednarodne trge, med drugim tudi na dobičkonosen ameriški trg. Mehika je skupaj z Združenimi državami Amerike in Kanado članica severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini Nafta, Kitajska pa je njena druga največja trgovinska partnerica za Ameriko. 

Višje sodišče je presodilo v korist časopisne hiše Delo in spremenilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Delo novembra lani obsodilo na plačilo odškodnine in objavo javnega opravičila zaradi članka o denarju iz Patrie in Slovenski demokratski stranki. SDS tako od Dela ne bo dobila 10.000 evrov odškodnine. Članek z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009. Novinar Dejan Karba ga je napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Erikom Björkqvistom, Slovenska demokratska stranka pa je zaradi članka vložila tožbo, s katero je od Dela zahtevala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Odbor Državnega zbora za finance in monetarno politiko bo danes na zahtevo poslanske skupine Pozitivne Slovenije obravnaval predlog prodaje naložb države, ki ga je pripravila vlada. Na seznamu so deleži 15 podjetij, od katerih se je za pet podjetij postopek prodaje že začel. Vlada je na program za prodajo uvrstila deleže v podjetjih Adria Airways, Aero, Elan, Fotoni, Helios, Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, Nova kreditna banka Maribor, Telekom Slovenija, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito. Vlada bo Zboru predlagala popoln umik države iz omenjenih podjetij. Ministri sicer glede paketa privatizacije niso bili enotni, saj so proti glasovali trije ministri iz vrst Socialnih demokratov.

10.05

Iz evropskega vesoljskega izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani so proti Mednarodni vesoljski postaji izstrelili raketo Ariane, na kateri je rekordna količina, 6,6 tone tovora. Ariane je na Mednarodno vesoljsko postajo ponesla hrano, kisik in opremo za izvajanje poskusov. Raketo brez človeške posadke so izstrelili v sredo ob 18.52 po lokalnem času oziroma 23.52 po srednjeevropskem, izstrelitev pa je potekala brez težav. Na postajo naj bi se priključila 15. junija.

Mednarodni denarni sklad je v poročilu o reševanju Grčije priznal napake, ki so privedle do globlje recesije v tej državi in do višje stopnje brezposelnosti. Sklad priznava, da je skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj Grčije. Napoved grške centralne banke je, da se bo letos gospodarska rast skrčila za 4,6 odstotka, stopnja brezposelnosti pa se bo povzpela na 28 odstotkov. Nacionalni dolg bo letos porasel na 175 odstotkov bruto domačega proizvoda. Levičarska opozicijska stranka Syriza je sporočila, da priznanje napak s strani Mednarodnega denarnega sklada pomeni, da se je treba nemudoma znebiti varčevalnih ukrepov, ki so državo pripeljali do roba humanitarne krize. Stranka pravi, da te politike ne prinašajo rezultatov. Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka ter Evropska komisija sicer še vedno vsiljujejo ostre varčevalne ukrepe evropskim državam v krizi.

Po treh dneh sodnega procesa proti vojaku Bradleyju Manningu zaradi izdaje državnih skrivnosti spletni strani WikiLeaks postaja očitno, da ga skuša tožilstvo prikazati kot zločinca, ki je želel pomagati sovražnikom Združenih držav Amerike. Obramba pa ga skuša prikazati kot naivnega mladeniča, ki ni nikomur želel nič hudega. Sodni proces na vojaškem sodišču v oporišču Fort Mead v Marylandu bo trajal predvidoma do konca avgusta. O usodi 25-letnega vojaka bo odločala vojaška sodnica, polkovnica Denise Lind. Tožilstvo ga je obremenilo z več kot 20 točkami obtožnice, med katerimi je najhujša pomoč sovražniku, ki prinaša dosmrtni zapor.

Pozitivna Slovenija je ob začetku nujne seje odbora Državnega zbora za finance in monetarno politiko, ki naj bi obravnaval predlog prodaje naložb države, umaknil zahtevo za sklic seje. Član odbora ter poslanec Pozitivne Slovenije Alojz Potočnik je povedal le, da zahtevo za sklic nujne seje odbora umikajo, pojasnil pa ni podal. Opozicijska Slovenska demokratska stranka je umik seje že ostro kritizirala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.