Britoff natančnih oporok!

Aktualno-politična novica
22. 5. 2012 - 10.05
 / BritOFF

ob 07:00

V jemenski prestolnici Sana je v samomorilskem bombnem napadu umrlo najmanj 96 ljudi, okoli 300 je ranjenih. Samomorilski napadalec se je, oblečen v vojaško uniformo, razstrelil med študenti in pripadniki varnostnih sil, ki so se pripravljali na torkovo parado ob jemenskem državnem prazniku. Odgovornost za napad, ki se je zgodil na trgu Al Saben, v bližini predsedniške palače, je prevzela Al Kaida na Arabskem polotoku, njen cilj pa naj bi bil jemenski obrambni minister Mohamed Naser Ahmed, ki je obiskal priprave, a v napadu ni bil ranjen in drugi, ki vodijo “ameriško vojno” zoper jemenski narod.

Sklenil se je Vrh zveze Nato, na katerem so slovenske barve zastopali premier Janez Janša, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in minister za obrambo, Aleš Hojs. Na njem je bilo sklenjeno, da bodo zavezniki končali vojaško posredovanje v Afganistanu do konca leta 2014, že sredi leta 2013 pa naj bi bojne operacije vodile afganistanske sile. Dosegli naj bi tudi napredek v pogovorih o protiraketni obrambi.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike se je izreklo o izredno zanimivem vprašanju, in sicer, ali so otroci, ki so spočeti v postopku in vitro fertilizacije po tem, ko je eden od staršev preminil, upravičeni do ugodnosti preživelih, ki otrokom, ki so izgubili starša sicer pripadajo po njihovem Zakonu o socialnem zavarovanju in ugotovili, da ne avtomatično. Razsojali so na podlagi primera ženske iz New Jerseya, ki je spočela preko umetne oploditve, po tem, ko je v bitki z rakom izgubila moža, ta pa je, še za časa življenja v semenski banki zamrznil svoje seme. Vrhovno sodišče je razsodilo, da otrokom, spočetim v takih primerih ugodnosti iz socialnega zavarovanja pripadajo samo, če v določeni zvezni državi zakon določa, da otroci, spočeti po smrti starša enakovredno dedujejo njegovo premoženje, v zveznih državah pa, kjer zakona ni ali po smrti spočeti ne dedujejo avtomatično, socialno zavarovanje ti dobijo samo, če jih je pokojni imenoval v svoji oporoki.

Če vas zanima, kaj je sploh in vitro oploditev, si poglejte video.

 

ob 08:00

Začasnega malijskega predsednika Dioncoundo Traore-a so morali med demonstracijami podpornikov vojaške hunte, ki so izbruhnile po tem, ko so se zahodno-afriški voditelji in vodja malijskega upora Amadou Sanogo dogovorili, da Traore še eno leto dlje vodi državo, odpeljati v bolnišnico zaradi blažjih poškodb glave, ki jih je utrpel, ko so ga napadli demonstranti. V bolnišnico naj bi prispel nezavesten, kasneje pa iz nje odšel. Sanogo svojih podpornikov ni pozval, naj zapustijo ceste, je bil pa v dogovoru, po katerem Traore ostaja predsednik, priznan za bivšega vodjo Malija, za kar bo prejemal plačo in dobil svojo rezidenco.

Predstavniki kolumbijskih oblasti so sporočili, da so v zasedi v bližini meje z Venezuelo pripadniki gibanja Farc ubili dvanajst kolumbijskih vojakov, vsaj štirje naj bili ranjeni. Vojaki naj bi tam opravljali rutinsko patruljo. Venezuela je odreagirala tako, da je povečala svoje varovanje ob meji, Hugo Chavez pa je v izjavi za državno televizijo dejal, da Venezuela ne bo dovolila vstopa na svoje ozemlje nobeni oboroženi sili, ne glede na to, na čigavi strani ti so, da ta konflikt ni Venezuelin in da nameravajo braniti mir v državi.

Bastian Schweinsteiger, nemški nogometni reprezentant in član Bayern Münchena, se je opravičil nemškemu predsedniku Joachimu Gaucku, ker je po porazu v finalu lige prvakov proti Chelseaju hladno odkorakal mimo njega, ko mu je ta ponujal roko, kar so zabeležile številne fotografije. V pojasnilu za svoje obnašanje je razložil, da se na njih vidi, da je popolnoma v svojem svetu, šokiran in paraliziran po tem velikem razočaranju in da mu je žal, da je napravil tak vtis. Glede na to, da je bil za poraz Bayern Münchena z zgrešeno odločilno enajstmetrovko v neki meri odgovoren, razumemo, da je morda potreboval kak dan za reanimacijo uglajenega obnašanja.

 

ob 09:00

Študentje v Montrealu se pripravljajo na demonstracije za obeležitev stotega dne protestov proti šolninam, ki jih je uvedla quebeška vlada. A današnji protest ni več le protest za pravice brezplačnega šolanja, temveč tudi ugovor prepovedi združevanja, kot si ga je zamislila vlada. S sprejetjem tako imenovanga »emergency« zakona, se po novem zahteva predhodno prijavo protestov in prijavo kraja na katerem bi se ti odvijali. Kot se je izrazil eden od študentov, citiramo: »proti zakonu se bomo borili na ulicah, borili se bomo na sodiščih in zakon bo padel, saj je svoboda po združevanju ena od naših temeljnih pravic. Ti zakoni ne sodijo v demokracijo«, konec citata.

Kuba in Venezuela uživata tesne prijateljske stike, a v primeru, da bi se ti v prihodnosti razrahljali, si otoška država želi večje energetske neodvisnosti. Tako je španski Repsol pridobil koncesijo za iskanje nafte v kubanskih vodah. Prvi poskusi so sicer izkazali za jalove, a predstavniki podjetja trdijo, da upanje ostaja.

 

ob 10.00

Turčija nasprotuje odkrivanju zalog nafte in plina ob ciperški obali in napoveduje sankcije proti 29im korporacijam, ki se potegujejo za koncesijo za odkrivanje in črpanje naravnih virov. Predsednik Cipra Demetris Christofias zatrjuje, da se bo proces odkrivanja in črpanja nadaljeval ne glede na Turčijo in obenem državo pozval k priznanju Cipra in prenehanju groženj razdeljenemu otoku, za katerega še vedno upa, da bo v kratkem združen pod eno zastavo.

V Romuniji se morajo zakonodajalci odločiti kateri od predsednikov se bo odpravil na vrh Evropske unije 28. junija. Doslej se je srečanj udeleževal predsednik države Traian Basescu, a tokrat si tega želi premier Viktor Ponta, ki je tudi naložil odločitev zakonodajalcem.

Nevladne organizacije v Ukrajini zahtevajo pojasnila od policije za njihova ravnanja pred začetkom Parade ponosa v Kijevu, ki naj bi potekal v bran pravicam istospolno usmerjenih. Policija, po trditvah organizatorjev ni želela sodelovati pri paradi, nato je le napotila deset vozil s policisti na skrito lokacijo kjer naj bi se ta odvijala, a pol ure pred pričetkom te, naložila organizatorjem, da prekličejo parado. Te so to tudi storili, eden od vodij istospolne skupnosti pa je bil tudi pretepen. V pojasnitev dogodka je povedal tudi, citiramo: „Tam kjer so vsi revni, vsi sovražijo drug drugega. Danes so proti nam, jutri bodo proti nekomu drugemu“

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.