Britoff nemirnih premirij

Aktualno-politična novica
21. 8. 2016 - 11.15
 / BritOFF

Premirje med filipinskimi oblasti in komunističnimi uporniki je ponovno zaživelo. Spomnimo, da je nedavno pečeni filipinski predsednik Rodrigo Duterte v nagovoru pred kongresom ponudil premirje, kasneje pa ga je preklical zaradi napadov upornikov na državne represivne aparate. Jutri se bodo začela tudi uradna pogajanja med omenjenima skupinama v Oslu, z namenom udeležbe teh pogajanj pa je bilo minuli teden iz zapora pogojno izpuščenih 17 gverilskih komunističnih vodij. Izpustitev 500ih političnih zapornikov je sicer že dolgotrajna zahteva komunističnih skupin, ker te zahteve predhodni predsednik Benigno Aquino ni izpolnil pa so se takratna pogajanja leta 2012 zamrznila.

Saleh al-Samad, prvomestnik jemenskega novo ustanovljenega Vrhovnega političnega sveta, je naznanil oblikovanje nove vlade v prihodnjih dneh. Najava je bila narejena med shodom več deset tisoč podpornikov hutijskih upornikov, ki so slednjim izražali podporo in zahtevali prenehanje konflikta v Jemnu. Med shodom pa so na predsedniški kompleks, oddaljen nekaj sto metrov proč od prizorišča shoda na trgu Sabeen, prileteli trije zračni izstrelki, ki sicer niso terjali žrtev. Veleposlaniki skupine 18ih držav, ki podpirajo pogajanja pod okriljem Združenih narodov, je morebitno izoblikovanje vlade označilo kot neustavno.

Na zasedanju držav članic Združenih nardovov v petek je Avstralija zahtevala glasovanje o sprejemanje poročila glede mednarodnega sodelovanja pri odstranjevanju jedrskega orožja. Poročilo je vsebovalo predlog o organiziranju konference naslednje leto, kjer bi se sprejelo pravno obvezujoča določila za odstranjevanje jedrskega orožja. Pročilo je bilo po zahtevi Avstralije kljub temu sprejeto z 68imi glasovi za, 22imi proti, 13 pa jih je bilo vzdržanih.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.