BritOFF nenavadnega kipa

Aktualno-politična novica
23. 10. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Nekdanji francoski nogometni zvezdnik Zinedine Zidane je nedavno doživel bronasto upodobitev, ki ni po godu vsem ljubiteljem nogometa. Alžirski umetnik Adel Abdessemed ga je namreč upodobil v razvpitem trenutku iz finala svetovnega prvenstva v nogometu v Nemčiji leta 2006, ko sta se srečala glava Zinedina Zidana in prsni koš italijanskega branilca Marca Materazzija. Po mnenju francoskih amaterskih nogometnih zvez je umetnik v bogati karieri Zidana našel prav edini trenutek, ki ga ne bi bilo treba ovekovečiti, zato zahtevajo odstranitev kipa. Sam nogometaš do zdaj še ni povedal, ali mu je delo umetnina všeč ali ne.

Sodišče v italijanskem mestu L'Aquila je sedem italijanskih znanstvenikov in strokovnjakov obsodilo na šest let zapora, ker so spomladi leta 2009 podcenili smrtonosni potres, v katerem je umrlo prek 300 prebivalcev tega mesta. Obsojeni so uboja iz malomarnosti. Gre za člane italijanske komisije za velika tveganja - šest je strokovnjakov za potrese, eden pa je poddirektor civilne zaščite. Obramba je zahtevala oprostilno sodbo, saj noben znanstvenik ne more predvideti potresov. Omenjena komisija se je sestala šest dni pred potresom in kljub številnim manjšim potresnim sunkom ni sprejela nobenih ukrepov.

Opozicija v mariborskem mestnem svetu se je družno postavila proti novim radarjem v Mariboru, ki so močno razburkali javnost. Na današnji seji so opozicijski mestni svetniki predlagali moratorij na izvajanje meritev hitrosti do 28. februarja 2013 oziroma dokler se ne potrdi zakonitost sistema, a jih je koalicija preglasovala. Radarjem sicer močno nasprotujejo Mariborčani, nekdo pa se jih je lotil tudi fizično, saj sta dva radarja zagorela, enega pa so nasilno odprli.

8.05

V 87. letu starosti je umrl ameriški filozof in velik zagovornik sekularizma, Paul Kurtz. Kurtz je v svoji dolgoletni karieri izdal čez 800 člankov, njegove knjige pa so bile prevedene v več kot 60 jezikov. Javnosti je sicer najbolj znan kot ustanovitelj odbora za skeptično preiskovanje, Sveta za sekularni humanizem in Inštituta za znanost in človeške vrednote.

Podporniki ruske opozicije so v zadnjih dneh prvič doslej na volitvah izbrali člane koordinacijskega sveta, skupnega organa opozicije, ki naj bi usmerjal precej nepovezano protivladno gibanje v Rusiji. Z veliko prednostjo je slavil priljubljeni bloger Aleksej Navaljni, ki bo tako postal vodja koordinacijskega sveta. V omenjeni organ sta se med drugimi prebila še nekdanji šahovski prvak Gari Kasparov in nekdanji podpredsednik vlade Boris Nemcov. Svoj glas je na volitvah oddalo dobrih 80.000 ljudi.

Fiktivni študenti, po oceni ministra za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žige Turka, državo stanejo med 50 in 100 milijoni evrov letno. Z omejitvijo fiktivnega vpisa bi po njegovem mnenju nastali prihranki pri pobiranju davkov in pri socialnih trasferih, ker bi fiktivno vpisani v manjši meri bremenili različne socialne pravice. Minister žal ob vseh izjavah pozablja, da fiktivno podaljševanje statusa trenutno marsikomu predstavlja edini način za zagotovitev vira preživetja.

Zadnja novica v tem BritOFFu se tiče predvsem tistih, ki vam je blizu razvoj na tehnološkem področju. Tehnološka platforma Kiberpipa namreč aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, naredisam) entuziaste in podobne. Več informacij dobite na spletišču www.kiberpipa.org.

9.05

Japonski minister za pravosodje Keišu Tanaka je danes po manj kot mesecu dni ponudil odstop. Uradni razlog za odstop so zdravstveni razlogi, vendar ta najbrž prihaja zaradi njegovega sodelovanja z organiziranim kriminalom. Tanaka je minister postal v začetku meseca ob večjem preoblikovanju vlade, a le teden kasneje je bil prisiljen priznati sodelovanje z jakuzami, ko je nek tabloid razkril, da je nekoč deloval kot posrednik za enega višjih mafijcev na Japonskem. Zdravstvene težave so med visokimi japonskimi politiki pogosto navedeni razlogi za odstop. Na ta način si skušajo ohraniti ugled.

Upokojeni kubanski voditelj Fidel Castro se je v članku za partijsko glasilo Granma ponorčeval iz zahodnih medijev in vseh drugih, ki so zadnji teden dni napovedovali njegovo skorajšnjo smrt. Zagotovil je, da je tako zdrav, da nima niti glavobola. Castro je dejal, da mediji na čelu s španskim časopisom ABC, ki je navedel besede venezuelskega zdravnika o tem, da je 86-letnika zadela kap in ima pred seboj le še nekaj tednov življenja, širijo neumnosti. Castro v članku s sarkastičnim naslovom "Fidel je mrtev" pravi, da se z dezinformacijami o Kubi ubada že vse od invazije Prašičjem zalivu leta 1961, širijo pa jih zahodni mediji.

Poslanci bodo znova odločali o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, ki naj bi zagotovil preglednejše in učinkovitejše upravljanje z državnimi naložbami, in o zakonu o tako imenovani slabi banki. Zbor bo ponovno odločal o zakonih zaradi odložilnega veta Državnega Sveta, ki se je zanj odločil, saj naj bi bil holding neprimerna oblika upravljanja državne lastnine, ki se ustanavlja brez tehtne analize, prenos slabih bančnih terjatev na slabo banko pa bi po njihovem povzročil velikanski moralni hazard. Pričakovati je, da bo koalicijska večina oba zakona potrdila.

10.05

Korejski znanstevniki pod vodstvom Sang Jup Lija, so z inženirskim pristopom izboljšali presnovno zmožnost bakterije Clostridium acetobutylicum, sicer znane zaradi zmožnosti proizvajanja butanola. Novo ustvarjena bakterija je tako bolj efektivna pri proizvajanju biogoriva s presnovo. Mikroorganizmi so se izkazali za efektivne biokatalizatorje za produkcijo biogoriv, vendar izolirani v laboratoriju zaenkrat še niso dovolj efektivni za produkcijo goriv v gospodarstvu.

Ameriški kolesar Lance Armstrong se je očitno sprijaznil z odločitvijo Mednarodne kolesarske zveze, ki mu je zaradi uživanja prepovedanih substanc v ponedeljek črtala vseh sedem zmag na dirki po Franciji. Armstrong je namreč na svojem socialnem omrežju umaknil podatek, da je med letoma 1999 do 2005 zmagal na najbolj prestižni preizkušnji na svetu. Na njegovem profilu je bilo še v ponedeljek zapisano, da je oče petih čudovitih otrok, 7-kratni zmagovalec Toura in borec proti raku ter občasni triatlonec, le nekaj ur po odločitvi zveze pa so nekateri podatki na njegovem profilu izginili. Zdaj je zapisano, da skrbi za vzgojo petih otrok, se bojujejo proti raku, kolesari, teče in igra golf, ko mu čas dovoljuje.

Na Gospodarskem razstavišču se začenja 13. Študentska arena. Največja sejemska izobraževalna prireditev bo potekala do četrtka. Na sejemskih prostorih se bo predstavilo prek 180 sodelujočih podjetij in organizacij. Tridnevna prireditev bo mlade povezovala s pomočjo predavanj, kulturnega programa na Študentskem odru in delavnic v Eko otoku. Obiskovalci bodo dobili informacije o študiju, obštudijskih aktivnostih, zaposlovanju, pomenu varovanja okolja in praktični implementaciji trajnostnega razmišljanja v njihov vsakdan.

Država za stroške prevoza na delo za ves javni sektor letno odšteje okoli 126 milijonov evrov, pri čemer pa nima podatka o tem, koliko zlorab se pojavlja pri tem. Država je sicer pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ za stroške prevoza na delo za ves javni sektor odštela okoli 130 milijonov evrov na leto, po uveljavitvi omenjenega zakona pa se je ta znesek zmanjšal za okoli 3,7 milijona evrov.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness