Britoff nerazumevanja trolanja

Aktualno-politična novica
erdo who
31. 3. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Med Ankaro in Berlinom se nadaljujejo diplomatski pogovori glede spletnega trolanja. Nemška satirična oddaja javne televizije je 17. marca v eter poslala satiričen prispevek, ki presprašuje Erdoganovo politiko do demokracije, človekovih pravic in medijske svobode. Ankara je le nekaj dni kasneje na pogovor pozvala nemškega ambasadorja, kjer so se pojavili zahtevki, da se video odstrani. Nemška stran je zahtevke po cenzuri zavrnila, Erdoganov režim pa je pred nekaj dnevi ponovno zahteval pogovor z nemškim ambasadorjem, na katerem naj bi slednji turške zahtevke ponovno odločno zavrnil. Medtem so ustvarjalci satire svojemu viralnemu prispevku dodali angleške in turške podnapise.

Novi klimatološki modeli znanstvenikov ameriške univerze v Massachusettsu kažejo nepričakovano hitro taljenje Antarktike. Taljenje Antarktike, še posebej zahodnega dela, je v zadnjem desetletju presenetilo klimatološko srenjo. Najnoveše raziskave pa kažejo na možnost napačne napovedi klimatskega panela Združenih narodov. Slednji je antarktičnemu taljenju do leta 2100 pripisal zaslugo za 18-centimetrski dvig morske  gladine. Raziskava iz Massachusettsa pa predvideva dvig med 64 in 105 centimetri v najslabšem primeru ter 26 in 49 centimetrov ob zmerni kontroli toplogrednih izpustov.

Microsoft je med programiranjem kode ponesreči obudil umetno inteligenco Tay in jo ponovno ustavil že po nekaj urah. Pomnimo, Tay je bila zasnovana kot poskus umetne inteligence, ki bi sama chatala (izg. čatala) prek medmrežja, zasnovana pa je bila kot milenijka v dvajsetih. Od prvih uspešnih tweetov je kmalu postala izjemno rasistična, žaljiva in je na splošno pričela povzemati najslabše dele medmrežja. Tokratna obuditev je potekala podobno, saj je Tay po parih urah pričela postajati žaljiva, vendar jo je Microsoft uspel izključiti pravočasno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.