Britoff nevidnih vojakov

Aktualno-politična novica
1. 12. 2014 - 7.00
 / BritOFF

0700

Zdravstvujte v pričetku decembra. Pričenjamo v Južni Ameriki, natančeneje Urugvaju, kjer je predsedniško mesto osvojil kandidat partije “Široka fronta” Tabare Vazquez. Slednji je državo vodil že med leti 2005 in 2010. S tokratno izvolitvijo bo nasledil takoimenovano “najrevnejšega predsednika na svetu” Jose Mujica, prav tako pripadnika “Široke fronte”.

V Hong-Kongu se odvijajo sveži spopadi med protestniki in policijo v centru mesta. Protestniki namreč blokirajo glavne ulice in s tem dostop do središča. Srčika spora je določanje kandidatov na naslednjih volitvah vodstva mesta. Centralna partija iz celine želi nominirati kandidate in prebivalcem Hong-Konga ponuditi le izbiro med takorečeno “posvečenimi”. Protestniki želijo dostop neodvisnih kandidatov na listo. Partija je zaradi izgredov prepovedala vstop v Hong-Kong odpravi britanskih parlamentarcev, ki so si želeli na lastne oči ogledati življenje bivših podanikov. Velika Britanija je predajo Hong-Konga podpisala 1984ga, de facto pa je v veljavo stopila leta 1997.

Preiskava naročena s strani iraškega premiera Haiderja al-Abadija, je v vojski našla 50.000 nevidnih vojakov. Ne, ne govorimo o mrtvih ali peti koloni ISILa, temveč le fiktivnih imenih, katerim obrambno ministrstvo izplačuje vsakomesečni dohodek. Običajna praksa vodstvenega kadra je na papirju večje spremstvo kot v realnosti. Ker fiktivna imena na plačilni listi ne zahtevajo plače, ostane razlika oficirjem. Glede na izjavo bivšega poslanca iraškega parlamenta, je v najslabšem primeru skoraj 30% iraške vojske nevidne narave.

V alternativni medijski sferi, torej izven resnice etabliranih medijev zahoda, se širi škandal okrog leakanja ameriških diplomatskih pogodb o Ukrajini. Med obiskom ameriškega podpredsednika Bidena naj bi ukrajinski hekerji vdrli v telefon diplomata in pridobili vpogled v ozadje ameriške podpore kijevski hunti, za nekatere svobodne demokracija evropskega kalibra. Med drugim naj bi Amerika pričela zalagati ukrajinsko vojsko z orožjem. Čezlužniški uradniki do sedaj še vedno niso demantirali vdora, temveč še naprej poudarjajo, da je ameriška pomoč ukrajini popolnoma nesmrtonosna. Širše o odvijanju druge hladne vojne čez eno uro v geopolitičnem britoffu.

 

0800

Ameriško financiranje ukrajinske krize

Kot izpostavljeno v napovedi pričujočega geopolitičnega britoffa, se v alternativni medijski sferi in na prostranstvih interneta širi zgodba o leakanju ameriških diplomatskih pogodb o Ukrajini. Ukrajinski hekerji pod imenom “Kiber Berkut” naj bi med obiskom ameriškega podpredsednika Bidena vdrli v telefon diplomata in si prisvojili dokumente iz ozadja ameriške podpore kijevski oblasti - za nekatere hunta, za druge svobodna demokracija evropskega kalibra.

Glede na uradne izjave Washingtona se ukrajinsko vojsko zalaga le z nesmrtonosno pomočjo. Hotenja ukrajinske strani po prejemanju orožja je izrazil že ukrajinski predsednik v svojem govoru pred ameriškim kongresom septembra. Glede na dokumente podane v javnost s strani Kiber Berkuta, je čezlužniška administracija po novem pripravljena dostavljati orožje. Spisek želja ukrajinskega obrambnega ministrstva zajema 400 ostrostrelskih in 2000 jurišnih pušk, 720 minometov, 200 možnarjev, 420 protitankovskih raket in 150 Stinger raket. Predvsem želja po slednjih je zanimiva, saj so Stingerji namenjeni za klatenje letal in helikopterjev. Glede na to, da uporniki ne posedujejo zračnih sil se poraja uganka, proti komu jih namerava ukrajinska vojska uporabljati?

Dokumenti prav tako kažejo obseg ameriškega financiranja ukrajinskega vojaškega udejstvovanja. Poleg večmiljonske pomoči obrambnemu ministrstvu, se govori o več-stotisočih dolarjih nakazanih na osebne račune ukrajinskih oficirjev. Dvomljivo stanje ukrajinske vojske odraža tudi dokument, po katerem naj bi ukrajinsko vojaško ministrstvo Pentagon prosilo za plačilo hrane za svoje vojake.

Pomembno dejstvo celotne zgodbe je seveda neupoštevanje mednarodnega prava in konvencij Združenih narodov, ki prepovedujejo zalaganje kriznih območij z orožjem. Seveda se tu ne sme delati utvar, saj “de facto” isto stvar počne tudi Ruska federacija, ki pomaga upornikom na vzhodu. Adut ruske strani je le boljše delovanje obveščevalnih sil. Največ, kar je NATO uspel najti kot dokaz so satelitski posnetki zahodne privatne varnostno-obrambne korporacije, na katerem naj bi bili vidni ruski oklepniki in artilerija.

Na drugem bregu so rusi zabeležili več obveščevalnih zmag. Od Nulandove z “fuck the EU”, do pogovora Catherine Ashton, kjer izve, da so isti ljudje streljali na protestnike in policijo, ter s tem sprožili eskalacijo izgredov na Maidanu. Tudi pri tokratnem razkritju, oziroma skupini “Kiber Berkut”, ima nedvomno svoje prste zraven ruski FSB. Ameriška stran se obenem obnaša krivo. Uradniki namreč niso demantirali vdora in krajo dokumentov, temveč le ponavljajo zagotovila, da Amerika ne namerava zalagati ukrajinske vojske z orožjem.

Na koncu dneva je sodba o vojaški pomoči in dodeljevanje krivde za nastalo situacijo odvisno od posameznikove interpretacije zamenjave ukrajinske oblasti - Ali je bila svobodna ljudska volja ali prikriti državni udar? V vsakem primeru je tehtno vprašanje za vse na evropskem kontinentu, ali se želi dopuščati ameriško vmešavanje v odnose med Evropo in Rusijo. Predvsem na evropski politiki leži naloga, da pokaže hrbtenico. Slednje bi si želeli tudi Rusi, četudi izgubljajo spoštovanje do evropskih partnerjev. Poslanec Dume je namreč izjavil, da pozdravlja idejo o sprejetju Ukrajine v Evropsko unijo. Po njegovem mnenju bo priključitev dodatne, bolehne članice z uničeno ekonomijo, le pospešilo razpad unije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness