Britoff nevtralnosti medmrežja

Aktualno-politična novica
nevtralnost spleta
12. 11. 2014 - 9.49
 / BritOFF

9:05

Evropski parlament je včeraj zavrnil predlog evropske komisije, s katerim bi državam članicam prepovedali prepoved sajenja gensko spremenjenih organizmov. Po trenutni zakonodaji so bile vse članice Evropske unije pred prepovedjo gojenja gentsko spremenjenih organizmov primorane v pogajanja s podjetji, ki take sorte rastlin prodajajo. Države so se GMO-jem lahko odrekle šele po pogajanjih. Prepovedi prepovedi s strani evropske komisije ne bo, a na podrčju se bodo zagotovo še dogajale pravniške vragolije.

Skoraj tristo nacistov je bilo včeraj, na dan poljske neodvisnosti, aretiranih. Na shodu v glavnem mestu se jih je zbralo več deset tisoč, med njimi tudi pripadniki Radikalnega tabora in Vsepoljske mladine. Najbolj razgreti so z baklami, granitnimi kockami in ostalim materialom izruvanim iz javnih površin napadli policiste. Shodi nacistov na ta dan v Varšavi potekajo že od leta 2008 in se praviloma končajo z nasiljem. Poljska je 11. novembra 1918 dobila nazaj svojo suverenost po 123 letih razdeljenosti med Prusijo, Rusijo in Habsburško monarhijo.

Selimo se čez Atlantik, najprej v Chicago, kjer se je podjetje Ford poslužilo inovativne metode za obveščanje zaposlenih o prenehanju delovnega razmerja. Skoraj sto zaposlenih je konec oktobra na telefon dobilo glasovno sporočilo, v katerem jih je vnaprej posnet glas obvestil o tem, da so ostali brez zaposlitve. Večina delavcev je mislila, da gre za potegavščino, a naslednjih dneh njihove elektronske kartice niso več odpirale vrat tovarne.

Obama poizkuša hitro imenovati generalnega državnega tožilca, preden senat prevzamejo republikanci. A izbranka Lorreta Lynch bo težko deležna podpore z obeh strani, demoktratske in republikanske, saj je gospa tožilka v letu 2013 zasegla skoraj miljardo dolarjev ameriškim državljanom s kontroverznimi zasegi civilnega premoženja. V Britoff-u ob desetih pa še o tem, kdo vse bi utegnil odreči Obami podporo zaradi njegovega predloga o nevtralnosti medmrežja.

 

10:05

Predsednik združenih držav Barack Hussein Obama drugi se je v ponedeljek v video sporočilu za javnost zavzel za kar največjo nevtralnost medmrežja in nagovoril zvezno komisijo za komunikacije, naj ohrani internete kot javni servis. Sporočilo je presenetilo celo aktiviste, še bolj zeleno pa so morali posnetek gledati lastniki velikih ponudnikov, saj so bili le ti največji donatorji za politične kampanije v letu 2014. Republikanci in Demokrati so skupaj prejeli več kot 8 miljonov dolarjev donacij, kar je dvakrat več kot je v politiko investiralo pet največjih farmacevtov.

Drži, da so republikanci od kabelskih gigantov tipa AT&T, Comcast in Time Warner Cabel, prejeli za dolar več, a ponudniki širokopasovja niso skoparili. Zavedajo se koliko dobička jim lahko prinese prodajanje hitrosti prenosa spletnim podjetjem. S tem bi lahko vplivali na izbiro storitev deskarjev po spletu - vseh nas, na udaru pa sta še zasebnost in solidarno deljenje vsebin prek spleta, kar korporacije vulgarno imenujejo piratstvo, čeprav gre bolj za prakso Robina Hooda.

Hiter pogled na preglednico imen senatorjev podkomiteja za komunikacijo, tehnologijo in internet je dovolj, da se naredi površno oceno okrog 20 000 dolarjev na kandidata, republikanskega ali demokratskega. Na seznamu je le ena predstavnica, ki je dobrota velikih ni zadela, saj se je za nevtralnost medmrežja zavzela že leta 2011. Za predstavnike spodnjega doma parlamenta držijo podobne številke.

Politiki so nad Obamovo izjavo presenečini, nekateri jo kritizirajo, češ da je socialistična, a treba je opozoriti, da gre le za izjavo in ne za predlog zakona. Politika še ni premagala kapitala.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness