BritOFF nevzdržnih prometnih razmer

Aktualno-politična novica
28. 7. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Ruska policija je na demonstracijah v Moskvi v soboto priprla več kot 1300 protestnikov. Demonstranti, ki so se zbrali pred mestno hišo, po uradnih podatkih naj bi jih bilo okoli 3500, so zahtevali svobodne in poštene volitve v moskovski mestni svet. Tamkajšnja volilna komisija je namreč onemogočila kandidaturo 57 večinoma opozicijskim politikom, saj da niso zbrali dovoljšnjega števila pristnih podpisov. Kandidati morajo zbrati 5000 podpisov podpore, kar so po navedbah omenjenih kandidatov ti tudi storili, a jim je volilna komisija preprečila registracijo, ker da so nekateri izmed podpisov ponarejeni. Včerajšnje zborovanje, za katerega organizatorji niso imeli dovoljenja oblasti, sicer ni bilo tako množično kot prejšnjo soboto, ko se je zbralo več kot 20 tisoč ljudi. Dodajmo še, da so v sredo aretirali opozicijskega voditelja in predsednika stranke Rusija prihodnosti Alekseja Navalnega, ki so ga zaradi pozivov k demonstracijam obsodili na 30 dni zapora.

Protestirali so tudi krajani Zgornjega Leskovca v občini Videm. Okoli 200 krajanov se je dve sprehajalo od gasilskega doma do cerkve in nazaj, s čimer so želeli opozoriti na nevzdržne prometne razmere, do katerih pride poleti na vrhuncu turistične sezone. Na regionalni cesti cesti, ki vodi do mejnega prehoda Zgornji Leskovec, v tem času nastajajo večkilometrski zastoji, ki se raztezajo čez več naselij do Spodnjega Leskovca, kar krajanom otežuje pot pri vsakodnevnih opravkih. V civilni iniciativi od države zato zahtevajo ureditev pločnika, kolesarske steze, cestnega počivališča z urejenimi sanitarijami in postavitev košev za smeti - velik problem so namreč tudi odpadki, ki jih turisti mečejo kar v obcestne jarke - predvsem pa da promet speljejo nazaj na avtocesto. Po besedah pobudnika protesta Petra Jagarinca se je ta močno povečal po lanski uvedbi vinjetnega sistema na cestnem odseku, ki pelje do mejnega prehoda Gruškovje, z vožnjo skozi Leskovec pa se turisti, namenjeni na Hrvaško, tako želijo izogniti nakupu vinjete.

Potem ko italijanski notranji minister Matteo Salvini v petek ladji italijanske obalne straže, ki je v sredo iz dveh čolničev v Sredozemskem morju rešila 135 migrantov, ni dovolil vplutja v italijanska pristanišča, je ta danes vendarle pristala v pristanu v Augusti na vzhodnem delu Sicilije. Salvini je tamkajšnjim oblastem odredil, da ne dovolijo izkrcanja dokler v Bruslju ne razrešijo vprašanja njihove porazdelitve po drugih članicah Evropske unije; izkrcali so se tako lahko le tisti, ki so potrebovali zdravniško pomoč.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.