BritOFF nove podobe

Aktualno-politična novica
2. 9. 2017 - 14.00
 / BritOFF

Zaradi naraščanja nasilja nad Rohinjami, muslimani živečimi v Mjanmaru so Združeni narodi iz province Rakhine umaknili svoje razdeljevalce hrane. Poleg tega oblasti obtožujejo program deljenja hrane Združenih narodov naklojenosti Rohinjam, češ da so hrano prepustili v roke borcem Rohinjam in ne le civilistom. Od programa razdeljevanja hrane združenih narodov je že od leta 2012, začetka preganja te verske manjšine odvisnih do stodvajstev tisoč Rohinj. V zadnjih dneh je iz pokrajine Rakhine v Bangladeš pobegnilo več deset tisoč Rohinj, ki ga požige domov in pobijanje krivi Mjanmarsko vojsko.Mjanmarske oblasti pa za te zločine krivijo skupino Arakan Rohinjsko vojsko odrešenja.

Sirske demokratične sile, kurdska bojna skupina poroča, da so po dveh mesecih uspeli iz starega mestnega jedra Rake pregnati vojake ISIS. Sirske demokratične sile so tako prišle do dela mesta, kjer se poleg večine borcev ISIS nahaja tudi do petindvajset tisoč civilistov. Odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura pa je ocenil, da bodo Raka in druga oporišča ISIS osvobojena do oktobra.  

Ameriški predsednik Donald Trump in južno korejski sta sklenila popraviti skupno pogodbo, ki omejuje južnokorejski razvoj balističnih raket. Južna Koreja namreč želi izboljšati svojo vojaško pripravljenost v luči nedavnih poskusov izstrelitev jedrskih raket s strani Severne Koreje. Južna Koreja tudi načrtuje več milijonski nakup ameriške vojaške opreme, ki ga je, po besedah Bele Hiše, predsednik Trump “načelno” odobril. Dogovor o maksimalni teži balističnih raket in njihovemu dometu je bil nazadnje spremenjen leta 2012. Takrat je bil dogovorjeni domet balističnih raket do 800 kilometrov, teža bojnih konic, ki jo sedaj Južna Koreja želi povečati na eno tono, pa do 500 kilogramov.

FARC je v želji po čim boljšem volilnem rezultatu na volitvah leta 2018, na prvem kongresu kot novonastala politična stranka izbrali novi logotip in ime. Namesto dveh prekrižanih pušk pod knjigo so za logotip izbrali rdečo vrtnico s socialistično zvezdo v njej. Kratica FARC ostaja, a po novem pomeni Skupne alternativne revoluciarne sile in ne Revolucionarne oborožene sile Kolumbije. Za dodatno mehčanje svoje podobe,kar 70 odstotkov Kolumbijcev namreč trdi, da zanje nikoli ne bodo glasovali, je stranka obljubila sodelovanje v velikih koalicija in podporo izboljševanju socialnih pravic in agrarne reforme. Ne glede na volilni rezultat, pa imajo z mirovnim dogovorom z vlado za naslednja dva mandata zagotovljenih po pet sedežev v obeh domovih parlamenta.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness