Britoff novih strategij

Aktualno-politična novica
26. 2. 2017 - 9.06
 / BritOFF

Saudski zunanji minister Adel al-Jubeir je nenapovedano obiskal Irak, kjer se je srečal s premierjem Haiderjem al-Abadijem. Gre za prvi obisk saudskega zunanjega ministra od leta 1990 in prvi obisk visokega predstavnika zalivske monarhije pri severni sosedi od ameriške invazije leta 2003. Judeir, ki je tako kot drugi predstavniki Saudske Arabije v preteklosti večkrat kritiziral tesne odnose Iraka z Iranom, je naznanil, da namerava Saudska Arabija imenovati novega veleposlanika v Bagdadu. Prejšnji veleposlanik Thamer al-Sabhan je na zahtevo Iraka svoje mesto zapustil avgusta lani, po tem ko je Iran obtožil vmešavanja v Iraške notranje zadeve in pozval Irak k izključitvi šiitskih milic iz svojih vojaških operacij proti Islamski državi. Judeir je Irak obiskal v času obnovljene ofenzive Iraške vojske na Mosul. V petek je vojska sporočila, da so zavzeli letališče in vstopili v vzhodni Mosul.

Ameriška Demokratska stranka je za predsednika svojega nacionalnega kongresa izvolila Toma Pereza. Perez je veteran Obamove administracije, kjer je bil minister za delo, in velja za kandidata establišmenta. Za svojega namestnika je izbral Keitha Ellisona, ki je na volitvah zasedel drugo mesto in je imel podporo predvsem v levem krilu stranke.  Kljub nasprotjem med sredinskim in progresivnim krilom stranke, ki so se pokazala v neobičajno vroči tekmi za predsednika nacionalnega odbora, Demokratska stranka  poskuša  v javnosti pokazati enoten obraz v svoji opoziciji proti predsedniku Trumpu. Glavna naloga Pereza bo obnovitev stranke ne zgolj v Washingtonu, kjer so trenutno vsi vzvodi oblasti v rokah republikancev, ampak tudi v posameznih zveznih državah. Republikanska stranka ima večino v obeh domovih kongresov v 24 od 50 zveznih državah, poleg tega pa imajo tudi 33 guvernerjev. Perez bo moral ob tem paziti tudi na dogajanje v bazi stranke. Po volitvah so številni vidni politiki v stranki zagovarjali politiko selektivnega sodelovanja z Trumpom, predvsem pri njegovem predlogu investicij v infrastrukturo. Argument za tako politiko je bil, da bi bilo dvolično, če bi neusmiljeno obstruirali Trumpovo administracijo, po tem, ko so osem let obtoževali republikance prav tega. Poleg tega so upali, da bi s sodelovanjem lahko prepričali Trumpa v bolj zmerno politiko. A dilema o tem, ali naj se demokrati Trumpu zoperstavijo z vsemi silami, ali pa naj mu nasprotujejo bolj konstruktivno se je razblinila v zadnjih nekaj tednih. Kongresniki in senatorji v Washingtonu namreč poročajo, da so zasuti z telefonskimi klici volivcev, ki od njih zahtevajo bolj napadalno opozicijsko držo. Številni se bojijo nasprotovati »grassroots« gibanjem, a hkrati jih skrbi, da bodo zaradi stihijske politike še manj konkurenčni na volitvah leta 2018 in 2020.

Z iskanjem najboljše opozicijske strategije pa se ukvarjajo tudi v stranki Trs, ki v parlamentu nastopa v okviru Združene Levice. Stranka je na delovni konvenciji podprla sklep o združitvi s stranko IDS. Po besedah poslanke Violete Tomić sklepa nista podprla zgolj dva člana stranke, dva pa sta bila vzdržana. Razpravljali so tudi o osnutku statuta in programa nove stranke, v katero se nameravajo združiti z IDS. Združitev mora podpreti tudi IDS, ki pa je glede tega precej bolj neenotna. Poleg tega so podaljšali mandate vsem organom stranke do konca junija, tako da stranka pred združitvijo ne bo volila novega vodstva, kar bi se sicer moralo zgoditi prihodnji mesec.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness