Britoff oblačnosti države

Aktualno-politična novica
oblaki
28. 1. 2015 - 9.58
 / BritOFF

deveta

Indijanci iz plemena Pomo iz Severne Kalifornije bodo prvo indijansko pleme v združenih državah amerike, ki bodo gojili in pridelovali svojo marihuano. Pleme se je že pogodilo z gradbenim podjetjem, da jim zgradijo infrastrukturo za indoor gojenje ganđe. Vsi potrebni papirji naj bi bili urejeni v dobrem mesecu. Pleme Pomo bo marihuano prodajalo zgolj v medicinske namene, od biznisa pa si ne obetajo toliko kot od kazinojev.

Še ena sočna prihaja iz Združenih držav Amerike. Prejšno sredo je bilo govora o nevzdržnih razmerah, v katerih delajo zaposleni pri Jabolčnih podizvajalcih, danes pa jabuk objavlja svoje rekordne dobičke v letu 2014. Samo v zadnjih treh mesecih preteklega leta je bilo prodanih več kot 74 miljonov njihovih telefonov, dobički pa so, prav tako v teh treh mesecih, prinesli 18 miljard dolarjev. S tem so presegli rekord najvišjih četrtletnih dobičkov, ki ga je do sedaj držal ExxonMobile iz leta 2012.

Še ena rekordna iz Grčije, kjer je premier Aleksis Tsipras že imenoval svoj proti-varčevalni kabinet. Ne samo to. Zaustavil je tudi privatizacijo največje grške luke - Pireja. Ustavile pa so se tudi prodajni postopki Solunskega pristanišča ter železnic. Investitorji pa v jok.

Za konec novica iz domačih logov, bolj natančno iz Gornjega Cerovega. Prebivalci te vasi živijo v telekomunikacijski luknji, na njihovo pobudo, pa se je, še slovenski, Telekom odzval. Za najprimernejši kraj za postavitev antene se je izkazal ravno zvonik v središču vasi, kar je sprožilo nekatere spore. Zbirata se tudi dve peticiji, prva proti postavitvi anten, in druga, ki se zavzema, da zvonik ne ostane zgolj glasilo boga.

V rubriki proste tehnologije, ki bo na sporedu nekaj minut čez deseto, ostajamo v domačih vodah. Pod drobnogled bomo vzeli načrt ministrstva za javno upravo za državni oblak.

deseta

Javni informacijski sistem je v fazi razpadanja. Zaradi njegove defragmentacije po posameznih ministrstvih prihaja do nepotrebnih birokratskih zamud, še najbolj odmevna odpoved sistema se je zgodila leta 2012, ko so za nekaj mesecev zamudile socialne podpore. Računsko sodišče je pri naročilih informacijskih storitev našlo marsikatero pomankljivost, ki se odraža v tem, da je na koncu naročnik popolnoma odvisen od proizvajalca programske opreme.

Ministrstvo za javno upravo je kot rešitev zgoraj omenjenih tegob napovedalo Državni oblak - enotni strežniški infrastrukturi po vseh ministrstvih. Ta bo sestavljen iz treh manjših pod-oblakov. V prvega bodo svojo glavo tiščali ožji državni organi, drugi pa bo namenjen celotnemu javnemu sektorju, kolikor ga bo še do njegove izgradnje ostalo. Zadnji oblak naj bi bil inovativen in bo dodana vrednost države, namenjena predvsem mladim start-apovcem.

Državni oblak naj bi javni upravi tudi močno olajšal naročila. V oblaku bo namreč spletna trgovina, na kateri bodo najboljši ponudniki. Posameznemu ministrstvu se ne bo potrebno spuščati v zapletene postopke javnih naročil, saj bodo ponudniki že izbrani.

Še k razpisu za sam oblak. Ta naj bi bil tokrat, datum izvedbe sicer še ni znan, izveden transparentno ter s predvidevanji vseh pasti, s katerimi informacijska podjetja nase privežejo svoje stranke. Koda programske opreme bo tako v lasti naročnika, temeljila bo na prosti in odprti kodi ter ne bo odvisna od strojne opreme. Napisana bo berljivo, za sam oblak pa bo pripravljena tudi dobra dokumentacija. Vse napisano pa bo preveril tudi neodvisni strokovnjak. Vsaj upamo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness