Britoff obveznega welnessa

Aktualno-politična novica
14. 1. 2015 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00:

Evropski parlament je sprejel zakon, ki državam članicam te nadnacionalne združbe omogoča večjo možnost odločanja pri uvedbi gensko spremenjenih organizmov oz. zavrnitvi le-teh. Navkljub temu, da imajo države sedaj več besede pri tem vprašanju, bodo tudi v prihodnosti najbolj ključne ugotovitve znanstvenikov in njihovih raziskav na omenjenem področju. Novi zakon sicer ne pokriva uporabe gensko spremenjenih organizmov za živalsko krmo.

Ameriški republikanski senator Randy Weber je pod vse večjimi pritiski javnosti in medijev zaradi svojega neprimernega obnašanja na socialnih omrežjih. Weber je namreč pred nekaj dnevi na socialnem omrežju Twitter zapisal, da je Barack Obama hujši od Adolfa Hitlerja. Komentar je nastal v luči odsotnosti ameriškega predsednika, saj se Obama ni udeležil žalne slovesnosti, posvečene padlim karikaturistom iz Pariza. Senatorja Webra prav tako kritizirajo zaradi napačnega slovničnega zapisa imena zloglasnega nacističnega diktatorja.

Selimo se še v domače loge. Novomeški Revoz je oznanil, da namerava odpustiti 450 agencijskih delavcev. Omenjeni potezi naj bi botrovale predvsem slabe prodajne številke najnovejšega modela twinga in smarta. 450 delavcev je sicer delalo v nočni izmeni, ki je bila uvedena z namenom povečanja proizvodnje. Morda omenimo le kot zanimivost: država je subvencionirala le zagon prvih dveh dnevnih izmen.

V Združenih državah Amerike trenutno korporativni svet preplavlja najnovejši poslovni trend. Gre za tako imenovani wellness program za zaposlene, izvaja pa ga bojda že večina največjih ameriških korporacij. Več v Britoffu ob 8.00.

Ob 8.00:

V Združenih državah Amerike trenutno korporativni svet preplavlja najnovejši poslovni trend. Gre za tako imenovani wellness program za zaposlene, izvaja pa ga bojda že večina največjih ameriških korporacij. Vključenost zaposlenih v programe, ki jih seveda pripravijo podjetja, sicer ni obvezna, a morebitna neudeležba seveda prinaša kazni in sankcije.

Dekreti o obveznem wellnessu za zaposlene so se začeli v luči sprejetja nestrpno pričakovane zdravstvene reforme ObamaCare pred slabim letom. Reforma je namreč delodajalce obvezala, da svojim zaposlenim plačujejo osnovno zdravstveno zavarovanje, sočasno pa je v duhu 21. stoletja omogočila nekatere olajšave, če bi se zaposleni odločili za bolj zdrav življenjski slog. Tako se je pričel razmah ponudb, ki ciljajo na izboljšanje zdravja in počutja.

Dasiravno se zdi zgodba zabavna ali vsaj simpatična, pa očitno prihaja do vse bolj očitnih napak v omenjenem sistemu. Podjetja namreč lahko plačajo večtisočdolarske kazni v primeru, da njihov zaposlen zboli zaradi nezdravega življenja. Zaradi tega silijo svoje delavce k participaciji v wellness programih. Nekateri gredo tu še dlje in svoje zaposlene vključujejo v aktivnosti, ki merijo na odpravo specifičnih slabih navad. Med omenjene aktivnosti spadajo dietne kure, tečaji za obvladovanje stresa in celo krožki za odvajanje od kajenja. V nekaterih primerih celo zahtevajo, da delavec izpolni poseben formular, na katerem opiše svoje osebno zdravje, našteje morebitne bolezni in škodljive navade. Omenjeni ukrep je sicer zelo kontroverzen, saj po mnenju mnogih pravnih strokovnjakov posega v osebni prostor posameznika.

Poleg tega so delodajalci začeli pod pokroviteljstvom nove zdravstvene reforme kovati nov dobiček. Če namreč dokažejo, da so se njihovi delavci odrekli hedonističnim slabim navadam ter spremenili svoj življenjski slog tako, da ustreza evgeničnim načelom 21. stoletja, so namreč od države dobili velikodušen popust pri plačevanju zdravstvenega zavarovanja. V nasprotnem primeru so breme povišanja tarife v celoti prevalili na svoje zaposlene, kot se za tržno logiko sodobnega časa kakopak spodobi.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness