Britoff odprtosti v EU

Aktualno-politična novica
skupnost
15. 10. 2014 - 9.05
 / BritOFF

9:05

V ponedeljek je bilo v Mehiki spet burno, nasilje je izbruhnilo v več krajih. V Sinaloi, provinci na severozahodu Mehike, ki je sicer znana kot eno največjih središč trgovine z drogami in organiziranega kriminala v Ameriki, so v sredi oddaje ubili novinarja Atilana Romana Tirada. V prostore radijske postaje sta prišla dva strelca, vprašala, kje je omenjeni novinar, vdrla v studio ter ga sredi poročanja v živo pokončala s streloma v glavo in prsi. Atilano Romano Tirado je bil vodilni aktivist v boju za pravice 800 družin iz okolice, ki so bile zaradi gradnje jezu prisiljene zapustiti svoje domove.

Na jugu v provinci Guerrero, o kateri smo pred kratkim že poročali, je stotine profesorjev in študentov razbilo okna vladne palače in jo zažgalo. Protestniki so zahtevali vrnitev 43, pred slabimi tremi tedni izginulih študentov, katerih preživetje je ob nedavnem odkritju množičnega grobišča sicer vprašljivo.

Kljub temu, da francoski proračun za leto 2015, o katerem bo danes razpravljal francoski parlament, močno krči socialne pravice in predstavlja hud napad na delavske pravice, Evropska unija grozi z vetom. Proračun naj bi namreč premalo upošteval zaveze k varčevanju in zmanjševanju dolga. Francija se brani a argumentom avtonomnosti, vsekakor pa se nam, posebej med največjimi Nemčijo, Francijo in Italijo, obeta še vroča debata.

Trije člani danskega motorističnega kluba No Surrender so odšli v Irak pomagat Kurdom v boju proti Islamski državi. Danski državni tožilec je razglasil, da se smejo člani motorističnega kluba bojem pridružiti, oziroma da niso v prekršku. Kot je dejal vodja No Surrender, so vrli borci v Iraku od prejšnjega tedna.

V britoffu ob desetih pa o tem, kako bosta prosta in odprta koda zastopani v novi zasedbi evropske komisije. Jean Claude Juncker [izg žan klod junker] je za ukvarjanje z informacijsko in komunikacijsko politiko določil estonskega komisarja Andrusa Ansipa [izg Andrusa Ansipa], ki hkrati tudi podpredsednik komisije za enotni digitalni trg, in bivšega nemškega komisarja za energijo Gunther-ja Oettinger-ja [izg gunter ötinger], ki je postal komisar za digitalno ekonomijo in družbo.

10:05

Novima evropskima komisarjema za informacijsko in komunikacijsko politiko o prosti in odprto-kodni programski opremi ni jasno prav veliko. Oba sta izrazilo željo, da bi delala na drugem področju, kot jih jima je na koncu dodelil predsednik komisije Juncker. Nimata izkšenj ne z informacijsko-komunikacijsko politiko ne z industrijo.

Več znanja je na zaslišanju pred evropskim parlamentom pokazal estonec Andrus Ansip [izg Andrus Ansip], podpredsednik komisije za enotni digitalni trg, ki je vedel, kaj odprta koda je in celo pozval k odprtju programja ustvarjenega za evropsko komisijo, ni pa poznal proste programske opreme oziroma razlike med njima. Na kratko se pravilen odgovor glasi, da noben del proste, oziroma svobodne programske opreme ne sme biti lastniško zaščiten, medtem ko to pri odprti kodi ne velja nujno. Odprta koda je nadpomenka za prosto programje, od lastniško zaščitenega programja pa se odprta loči po tem, da je zapis oziroma struktura programa dostopna vsem.

Drugi kandidat, nemški, Gunther Oettinger si je želel obdržati mesto komisarja za energijo, a se mu ni izšlo. Njegove predhodne izkušnje so s podorčja računovodstva, davčnega svetovanja in prava, zato velja za bolj tržno naravnega kandidata, ki bo podpiral velike korporacije. Porajajo se dvomi, da bo sposoben preseči ovire, ki jih človekovim pravicam in svoboščinam predstavlja internet oziroma zloraba le tega v vohunske namene.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.