BritOFF olimpijskih čistk

Aktualno-politična novica
4. 6. 2015 - 9.00
 / BritOFF

09.00

Začenjamo v Gvatemali. Odvetnik Francisco Palomo, ki je bivšega gvatemalskega diktatorja Efraina Riosa Montta pred sodiščem branil pred obtožbami genocida, je bil v tamkajšnji prestolnici ubit z dvanajstimi streli. Storilec policiji zaenkrat ni znan. Njegovemu varovancu Monttu očitajo, da je med letoma 82 in 83 s svojo politiko povzročil smrt 1771 gvatemalskih staroselcev. Zato je bil pred dvema letoma že obsojen na osemdeset let bolščanja skozi rešetke, a je obsodba kmalu padla in sprožila novo sojenje.

Pomikamo se na vzhod Ukrajine, od koder prihajajo poročila o najhujših spopadih v zadnjih mesecih, ki naj bi bili rezultat nove ofenzive proruskih separatistov na eni ter defenzivnega bobnenja težkega orožja na ukrajinski strani. Zaenkrat naj bi v spopadih, vsaj po informacijah, ki jih podaja proruska stran, umrlo petnajst ljudi, ranjenih pa naj bi bilo šestdeset. Za začetek spopadov naj bi bili po besedah ukrajinske vojske odgovorni separatisti z napadom v bližini kraja Marinka. Proruska stran to vztrajno zanika.

Končujemo v Latviji, kjer so po petih krogih glasovanja izvolili novega predsednika, kandidata zelenih Raimondsa Vejonisa. Ta je uspeh požel s skromnim rezultatom, dobil je 55 od 98 glasov.

10.00

Tema današnjega prispevka je tisti del populacije Ria de Janeira, ki ima to smolo, da je njihovo naselje - favela Vila Autodromo - v majhnem predelu območja, kjer poteka gradnja stadiona za olimpijske igre, ki bodo potekale čez eno leto. Stvar, ki iz tega sledi, je jasna - mestna administracija forsira premestitev, stari prebivalci favele odkimavajo z glavo in se upravičeno repenčijo.

A spet ne vsi. Večina, to je devetdeset odstotkov ali šesto pripadnikov populacije omenjenih območij, se je imperativu “spokaj” sčasoma le pokorilo. Temu je botroval korenček v obliki finančne kompenzacije za izgon. Po nekaterih podatkih naj bi naseljenim za spremembo v odseljene ponudili tudi po štiristo tisoč realov, kar je okoli 128 tisoč dolarjev. Govora pa je tudi o premestitvi v novo naselje Parque Carioca, zgrajeno kilometer stran.

Trmasta desetina se kljub navedenim olajšavam situacije iz predela nima namena izseliti. Neumno se ji namreč zdi, da bodo prostor, kjer so po vsej verjetnosti preživeli vse življenje, prepustili buldožerjem, da ti naredijo prazen prostor za turiste, ki bodo po stadionskem območju tečnarili tistih par dni, ko igre trajajo, nakar bo sam stadion, kot je za take projekte v navadi, propadel.

Da so iz tega sledili protesti, je bolj ali manj pričakovano. Sicer pa ni šlo za velik dogodek - aprila je tako trideseterica protestnikov s transparenti zaprla prometno avenijo Abelarda Buena. Po pričakovanjih s tem niso dosegli ničesar.

Stvar se je spremenila včeraj, ko je policija izselitev poskusila dejansko izvesti, če ne drugega pa proces vsaj začeti izvajati. Dva domova sta bila namreč določena za razrušitev - da mislijo resno, so mestne oblasti nakazale s prihodom buldožerjev in policistov, oboroženih z gumijastimi naboji.

Skupina petdesetih do šestdesetih protestnikov naj bi okoli objektov, namenjenih za rušenje, sklenila verigo. Na to se je policija odzvala z dežjem gumijastih nabojev, oblakom solzivca ter z različnimi vrstami nesmrtonosnih granat. Branilci so na visoko tehnologijo policije odgovorili s tistim, kar so pač premogli - s kamenjem. Poškodovanih je bilo šest ljudi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.