BritOFF osmi ob desetih

Aktualno-politična novica
13. 3. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Nemška stranka Krščanska socialna unija, sestrska stranka vladajoče Krščanske demokratske unije, je pozvala vlado, naj umakne nemške vojake iz Turčije, saj naj jim država gostiteljica ne bi mogla zagotavljati varnosti. Pozivu se je pridružila tudi opozicijska stranka Die Linke. Obrambni minister Thomas de Maiziere pa je možnost umika že zanikal z besedami, da nemški vojaki tam ščitijo interese NATO pakta in posledično interese Nemčije. Nemčija v bazi Incirlik na vzhodu Turčije vzdržuje 240 vojakov, ki sodelujejo v zračnih napadih v Iraku.

Albanski predsednik vlade Edi Rama je napovedal zamenjavo štirih ministrov iz lastne Socialistične stranke. Rama poudarja, da do zamenjav ne prihaja zaradi pritiska opozicije, ki že slab mesec protestira na ulicah Tirane z zahtevami po vzpostavitvi tehnične vlade in razpisom transparentnih volitev, pač pa bo kvartet zamenjan zaradi njihove vloge v kampanji pred rednimi parlamentarnimi volitvami 18. junija letos. Vodilna sila protestov, Demokratska stranka, z Lulzimom Basho na čelu je jasno dala vedeti, da kaj manj od odstopa samega premierja ne bo dovolj, da bi proteste zaustavili, v nasprotnem primeru grozijo z bojkotom sej parlamenta in volitev.

Hrvaško zunanje ministrstvo je potrdilo vročitev skupne tožbe, s katero hrvaški Srbi, Judje in Romi od Hrvaške zahtevajo odškodnino za zločine, ki so bili s strani takratne Neodvisne države Hrvaške nad njimi povzročeni med 2. svetovno vojno. Tožbo je pred okrožnim sodiščem v Chicagu maja lani sprožilo več oseb, ki za žrtve, njihove naslednike in družine zahtevajo skupno odškodnino v višini 3,5 milijard dolarjev. Odškodnina se nanaša tako na materialno kot nematerialno škodo, ki so jo utrpele žrtve utaškega režima.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.