BritOFF pijanih pilotov

Aktualno-politična novica
16. 10. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Sindikati z zadnjo različico pokojninske reforme, ki jim jo je včeraj predstavil minister za delo Andrej Vizjak, niso zadovoljni. Po oceni predstavnikov sindikatov to ni različica, h kateri bi dali soglasje. Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je dejala, da je predlog zakona zgolj nek osnutek in ne nekaj, kar bi morali ljudje jemati resno. Vlada bo predlog zakona predvidoma obravnavala v sredo.

Portugalska vlada je parlamentu predložila sporne varčevalne ukrepe za leto 2013. Podrobnosti varčevalnega proračuna za zdaj niso znane, je pa finančni minister Vitor Gaspar že napovedal, da je pričakovati ogromen dvig davkov. V minulih dneh so se kritikam na račun novega varčevanja poleg sindikatov, opozicije in predstavnikov Cerkve pridružili podjetniki in celo politiki iz vrst socialdemokratov premiera Pedra Passosa Coelha. Nasprotniki novega zategovanja pasu so mnenja, da bo to le pospešilo recesijo.

V krvi pilota in kopilota ruskega letala, ki je strmoglavilo septembra na vzhodu te države, so našli sledi etanola, kar pomeni, da sta z letalom upravljala v alkoholiziranem stanju. Preiskovalci še sicer ugotavljajo, ali je za nesrečo bil kriv alkohol, vendar to ni prva takšna nesreča v Rusiji. Pred približno dvema tednoma je ob Črnem morju strmoglavilo lahko letalo, katerega pilot je bil alkoholiziran. Prav tako je bil alkohol vzrok za nesrečo julija 2011, ko je na severu Rusije strmoglavilo potniško letalo, v katerem je umrlo 47 ljudi. 80 pa je bilo človeških žrtev pijanega pilota leta 2008 v centralni Rusiji.

8.05

 

Ameriški republikanski podpredsedniški kandidat Paul Ryan šteje med svoje najljubše glasbene skupine tudi Rage against the machine. Čustva sicer niso obojestranska, saj je njihov kitarist Tom Morello že dejal, da je Ryan učlovečenje »mašine«, proti kateri gre njihova glasba. Pravi tudi, da je Ryan bil osel preden je začel poslušati njihovo glasbo in je osel še zdaj, torej je vmes ogromno zamudil. Vendar pa glasbenik in eden med vidnejšimi podporniki gibanja Occupy ni bil zgolj enostranski in se je obregnil tudi ob Barracka Obamo, za katerega je dejal, da je izgledal in zvenel drugače kot ostali predsedniki, a da deluje enako kot ostali predsedniki.

Znanstveniki iz univerze v Michiganu so ugotovili, da se matere podgane drugače odzivajo na kokain kot podganje samice, ki še niso skotile. Pri materah podganah je tako center za ugodje izločal manj dopamina kot pri drugih samicah. Matere podgane, ki so bile izpostavljene dolgotrajnemu stresu se niso bile pripravljene potruditi toliko kot ostale samice za odmerek kokaina, čeprav so pokazale visoko tendenco za substanco, ko je ta bila na voljo brez ovir. Študija kaže, da izkušnja materinstva spremeni materin odziv na kokain, kar bi znanstvenikom lahko pomagalo pri razumevanju odvisnosti.

V mariborskem klubu KGB se je sinoči začel letošnji sklop pogovorov Družabno družboslovje. Prvi gost je bil predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta France Bučar. Med drugim je spregovoril o aktualnih slovenskih razmerah in dejal, da se še danes, kljub osamosvojitvi in prelomu s komunizmom nadaljuje koncept nekdanjega režima, v katerem je vsa oblast skoncentrirana v rokah politične elite. Bučar je nezadovoljen tudi z današnjo vlogo parlamenta, ki ima kljub parlamentarni demokraciji bolj vlogo debatnega kluba. Poslanec bi namreč po njegovem moral doseči relativno visoko stopnjo neodvisnosti, ne pa da ima danes zgolj vlogo nekakšnega poslušnega uradnika brez moči. Naslednji pogovor se bo sicer odvil 22. oktobra, gost pa bo Dušan Keber.

9.05

Na 30 visokošolskih in višješolskih zavodih, ki sodijo pod okrilje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, danes in v sredo potekajo volitve študentov v upravne odbore Študentskih organizacij visokošolskih zavodov ter poslancev v študentski zbor. Na svojem izobraževalnem zavodu lahko voli vsak študent s statusom, volišča pa bodo odprta med 9. in 18. uro. Začasni rezultati volitev bodo znani najkasneje v ponedeljek, uradni rezultati pa predvidoma sredi novembra.

Mariborsko mestno redarstvo bo z današnjim dnem začelo izvajati avtomatsko odkrivanje hitrosti vozil na celotnem območju mestne občine. Gre za projekt javno-zasebnega partnerstva s podjetjem Iskra sistemi, ki je na vsa pomembnejša križišča ob semaforje za zdaj postavilo 30 radarjev s kamerami, s katerimi bodo lovili prehitre voznike. Kot pojasnjujejo na mestni občini, sistem na podlagi kamere in detektorjev hitrosti zaznava kršitelja, merilna mesta pa avtomatsko pošljejo slikovni material v center za obdelavo prekrškov. Medobčinsko redarstvo bo potrdilo prekršek in avtomatsko poslalo poizvedbo o vseh potrebnih podatkih za izdajo plačilnega naloga, po prejemu vseh podatkov pa bo kot prvostopenjski organ izdalo plačilni nalog.

Kandidata za predsednika Združenih držav Amerike, demokrat Barack Obama in republikanec Mitt Romney, se bosta na univerzi Hofstra v Hempsteadu nedaleč od New Yorka pomerila na drugem od treh televizijskih soočenj. Pod večjim pritiskom je Obama, ki mora popraviti vtis s prvega soočenja, po katerem mu je začela podpora v anketah padati. Soočenje v Hempsteadu bo sicer potekalo tako, da bodo vprašanja postavljali izbrani volivci, voditeljica televizije CNN Candy Crowley pa bo soočenje le povezovala.

10.05

Drugi dvodnevni Slovenski podeželski parlament, ki se začenja v Zrečah, bo letos usmerjen v razpravo skupne evropske kmetijske politike v obdobju 2014-2020. Podeželski parlament odpira možnosti za izmenjavo mnenj in najširšo presojo o ključnih usmeritvah, ki jo želi država uveljaviti v skupnem evropskem zakonodajnem okviru. Dogodka se bodo, poleg ministra Franca Bogoviča, udeležili tudi predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje v Državnem zboru Dejan Židan, predstavniki Evropske komisije in drugi predstavniki s področja kmetijstva in podeželja.

Pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu se bo začelo sojenje nekdanjemu predsedniku samooklicane Republike Srbske krajine Goranu Hadžiću. Prav tako se bo na sodišču začel dokazni postopek obrambe nekdanjega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića. Hadžić je obtožen zločinov v vzhodni Slavoniji od junija 1991 do decembra 1993. Obtožen je pregonov, zapiranja, mučenja in slabega ravnanja, deportacij in brezobzirnega uničevanja. Karadžić, nekdanji predsednik Republike srbske, je obtožen genocida, zločinov proti človečnosti in kršitev pravil vojskovanja v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je prevzela odgovornost za vse morebitne nepravilnosti ob obravnavanju napada na ameriški konzulat v Bengaziju v Libiji prejšnji mesec. V pogovoru za ameriški televizijski mreži CNN in Fox pa je prestregla očitke, ki letijo na predsednika Obamo in odločno zanikala, da bi bil za incident, v katerem so bili ubiti štirje Američani, med njimi tudi ameriški veleposlanik v Libiji Chris Stevens, lahko odgovoren predsednik Združenih držav. Poudarila je, navajamo: "Predsednik in podpredsednik zagotovo ne bi bila obveščena o posameznih odločitvah, ki jih sprejemajo profesionalci, zadolženi za varnost."

Nocoj bo znano, kateri od šestih finalistov bo prejel ugledno literarno nagrado booker, ki je namenjena pisateljem iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha ter znaša 50.000 britanskih funtov. V ožji izbor so uvrščeni angleško pišoči avtorji Tan Twan Eng s knjigo The Garden of Evening Mists, Deborah Levy s Swimming Home, Hilary Mantel  z Bring up the Bodies, Alison Moore in njen The Lighthouse, Will Self  z Umbrella in Jeet Thayil z Narcopolis. Med finalisti za bookerja sta že bila malezijski avtor Tan Twan Eng in britanska pisateljica Hilary Mantel. Slednja je tudi edina v šesterici, ki je nagrado že prejela, in sicer leta 2009 za roman Wolf Hall.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.